Ons advies bij de nieuwste herfsttrends

Natuurlijk zouden we kunnen schrijven dat dit seizoen alles mag, dat niets verboden is en dat u uw creativiteit de vrije loop mag laten. Net als al de vorige jaren... Maar wat is het verschil tussen 2008 en 2009? Hoe bent u perfect mee met de trends én ziet u er prachtig uit? U leest het hier!

Gepresenteerd door Ghislaine Nuytten

De herfst-wintermode 2008-2009 staat geheel in het teken van de contrasten. Een elegante manier om te zeggen dat u zowel kleuren kunt dragen als volledig in het zwart gekleed kunt gaan. Dat u vandaag zonder problemen een mannelijk kostuum kunt aantrekken, terwijl u gisteren nog een supervrouwelijk satijnen rokje droeg. Wijd of nauw aan-sluitend. Zin in een dikke wollen trui? Ga ervoor! In een fijne twinset? Niet twijfelen!

Dit is ‘in’

Hoewel dit seizoen vrij weinig versiersels gebruikt worden, zijn de collecties niet sober. In de eerste plaats wordt er veel gespeeld met stoffen. We vinden vooral satijn en vergelijkbare materialen terug, die een pak een stuk vrouwelijker en een simpele jeans eleganter maken. Maar ook waterplissé (let op: te mijden ter hoogte van het bekken, tenzij u graatmager bent). Extraatjes van bont (al dan niet nep). Wol, meer bepaald angorawol, en alles wat zacht aanvoelt. Ook erg in de mode is kreukstof, zoals bij jassen en bodywarmers die we nog het best kunnen vergelijken met shar pei-rimpelhonden.

Een tweede reden waarom de nieuwe najaarsmode verre van minimalistisch genoemd kan worden, zijn de accessoires. En ze worden almaar vindingrijker. Met accessoires geeft u uw outfit een persoonlijke toets. Handtassen, schoenen, riemen (zeer populair tegenwoordig): niemand kan eraan weerstaan. En, goed nieuws, de halsdoeken zijn terug van weggeweest! U mag ze knopen zoals u wilt. Is een herenvest een accessoire? Waarom niet! Net als een das.

De kleuren mogen we natuurlijk ook niet vergeten. Alomtegenwoordig dit najaar is grijs. Niet het donkergrijs van vorig jaar maar parelgrijs, flanelgrijs. Aarzel niet om ze te dragen want iedereen staat er goed mee. Ook zwart is nog steeds een topper. Geen somber zwart maar luxueus, elegant en elitair zwart dat speelt met texturen en stoffen. U zult er helemaal weg van zijn!

Als het u staat, kunt u zwart en grijs dragen in een total look. Maar u kunt ze ook combineren met de andere topkleuren van dit seizoen en op die manier uw outfit een extrawarme toets geven. We hebben het dan in de eerste plaats over oranje: prachtig als detailkleur en subliem in combinatie met satijn maar ook met het zwart van 2008-2009 (ook al beweren sommigen het tegenoverge-stelde, dat is een kwestie van smaak). Net als deze zomer kan oranje (Hermès) succesvol gecombineerd worden met felroze (fuchsia). Ook paars gaat perfect samen met grijs en zwart, maar dat kunt u net zo goed alleen dragen, net als aubergine trouwens. En dan is er natuurlijk nog het onvermijdelijke ultramarijnblauw.

Hoewel effen stoffen dit najaar opvallend sterk aanwezig zijn en ze iedereen goed staan, doen de bedrukte stoffen het ook zeer goed en die zijn nu te vinden in allerlei soorten (ruiten, bloemen, tie and dye, kant,...). Bovendien kunt u ze schaamteloos door elkaar dragen, als vormden ze een puzzel. Maar let wel op bij het combineren, deze oefening vereist enige ervaring. Eén belangrijke tip om fouten te vermijden: wanneer de bedrukte motieven verschillend zijn, houd je de stoffen gelijk. Wanneer de stoffen ver-schillend zijn, blijven de bedrukte motieven gelijk.

Waar u beter voor oplet

n Hoewel zowel lang als kort nog steeds in zijn, is een knierok dit seizoen een absolute topper maar als u hem verkeerd draagt, kan hij u er tien jaar ouder doen uitzien. Draag een knierok dus met ondoorzichtige panty’s en laarzen. En vermijd doorzichtige panty’s, die overigens wel een comeback maken.

n Niets is tegenwoordig zo hip als die jurkjes en tunieken met drukke motiefjes. Heel leuk voor een meisje van 15. Maar wij krijgen er daardoor meteen dertig jaar bij, op zijn minst.

n Waarom stylisten zo graag met vuile kleuren werken, zoals mosterdgeel en baksteenrood, en niet-kleuren, zoals vleeskleur, is ons een raadsel. Nooit zorgen ze voor een meerwaarde. Te mijden!

n Ach, die wijde broeken, ze kunnen toch zo mooi zijn... Helaas passen ze enkel bij grote vrouwen met lange benen.

Niet te missen...

n Iets met lak (handtas, schoenen,...)

n Iets van tartan

n Iets met 3/4- of met vleermuismouwen

n Iets met een brede kraag

n ... en een zwart jurkje.

Flanellen jas, Marithé & François Girbaud, euro 1040.

Bedrukte souspull, Caroline Biss, euro 115.

Bordeauxrode voile jurk, H&M, euro 19,90.

Bijpassende handtas, Nannini, euro 325.

FLANELGRIJS, wintertopper, in camaieu

Jurk, Rue Blanche, euro 255.

Grijze katoenen souspull,

Caroline Biss, euro 75.

Handtas van lakleder,

Cat & Co, euro 150.

Riem, Sisley, euro 39,90.

Pumps, Hugo Boss, euro 280.

KLEUREN, topkleuren 2009: oranje, paars, ultramarijn

Jasje met vleermuismouwen, Stills, euro 170.

T-shirt, Marc O’Polo, euro 34,90.

Rok, Hampton Bays, euro 109.

Lakpumps, Camper, euro 145.

Panty’s, Falke.

Bloemenbroche,

Les Créations d’Angèle, euro 14,25.

Handtas van paars leder, Lilu, euro 304.

VROUWELIJK

Korte tweed overjas, Blancs Manteaux, euro 335.

Souspull, Caroline Biss, euro 60.

Stretchrok, H&M, euro 14,90.

Suède pumps, Pedro Garcia, euro 250.

Lederen enveloppentas, Friis Company, euro 95.

MANNELIJK

Ensemble van zwarte en kastanjebruine crêpe, I Blues, euro 309 (jasje) en euro 165 (broek).

Overhemd, Gigue, euro 59.

Tricot das, Sigi, euro 30.

SLANK SILHOUET

Getailleerde jurk van zijde, Caroline Biss, euro 200.

Zilveren manchetarmband, Twice as Nice, euro199,95.

Zilveren oorringen, Reminiscence, euro 115.

Tasje, Sisley, euro 49,90.

ROND SILHOUET

Korte wollen jas, H&M, euro 99.

Lederen handschoenen, Filippa K., euro 70.

Tweed rok, Gigue, euro 135.

Panty’s, Cette.

Lederen laarsjes, Tommy Hilfiger, euro 159,90

DIKKE SPORTTRUI

Cardigan van dikke wol, Xandres, euro 169.

Kasjmieren souspull, Les Ateliers de la Maille, euro 135.

Ecru stretchbroek, Max Mara, euro 189.

Handtas van soepel suède, Guapissima, prijs op aanvraag.

TWINSET

Twinset van viscose en katoen, H&M, euro 29,90 per stuk.

Bedrukte rok, Natan Collection, euro 250.

Ketting van hars en metaal, Les Précieuses, euro 371.

Styling: Martine Olivier

Foto’s: Roger Dijkmans

Make-up: Isabelle Bertrand

Model: Ghislaine Nuytten

Verkoopinfo: zie p. 175

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content