Onmogelijk!

U rookt en zoekt nog een extra argument om ermee te stoppen? Dan kunnen de positieve effecten op uw huid u misschien overtuigen. Want roken is schadelijk voor de huid, in verschillende opzichten!

Engelstaligen spreken van een smoker’s face (letterlijk: een rokersgezicht). Het gaat dan meer bepaald om een geheel van tekenen waaraan je een verstokte roker kunt herkennen: verzakte gelaatstrekken, een dikkere huid, meer uitgesproken rimpels,... “We merken vooral straalsgewijze plooitjes rond de mond en de buitenste ooghoeken en diepe rimpels in de wangen op”, zegt dermatologe dr. Evelyne Berlingin. “Rokers hebben ook een grauwe gelaatskleur.”

Talloze gevolgen

Samen met de blootstelling aan de zon, is roken een van de grootste vijanden van onze huid. “Het vergroot de schade van de uv-straling op de lichaamsdelen die eraan blootgesteld worden, voornamelijk op het gelaat, de handen en het decolleté”, zegt dr. Berlingin. “Verder stellen we vaatvernauwing, een verhoogd hechtvermogen van de bloedplaatjes en een verminderd zuurstoftransport naar de weefsels vast, wat de grauwe huidskleur verklaart. Roken werkt ook aderaandoeningen in de hand, ongeacht of zij het gevolg zijn van aderverkalking of een ontsteking.”

Bij rokers gaat eveneens de celvernieuwing erop achteruit. “In normale omstandigheden wordt onze huid constant vernieuwd. Roken veroorzaakt echter de productie van enzymen die de elastische vezels van de huid beschadigen. Het evenwicht tussen de enzymen die deze vezels beschadigen en deze die de vernieuwing van de huid bevorderen, wordt dan gewijzigd en daardoor verliest de huid haar elasticiteit.”

De veranderingen variëren uiteraard van persoon tot persoon maar we stellen vast dat ze doorgaans meer opvallen bij vrouwen dan bij mannen, een gevolg van de anti-oestrogene werking van nicotine. Een ander gevolg van de vaatvernauwing bij rokers is een tragere genezing van de huid. “Sommige plastische chirurgen weigeren zelfs rokers te opereren omdat de klinische resultaten bij die patiënten slechter zullen zijn en het risico op huidnecrose en transplantaties groter is.”

Bovendien bevordert roken ook andere dermatologische ziekten, zoals huidaandoeningen als gevolg van de activiteit van de talgklieren, vooral bij mannen. “Zo kunnen er cysten in de opperhuid optreden, vooral rond de oren, en kan klassieke acne verergeren.”

Ten slotte vergroot nicotinevergiftiging de kans op huid- en slijmvlieskanker, vooral bij pijprokers. Er kunnen dan kleine letsels, zoals epidermoïde carcinomen rond de onderlip verschijnen, meestal op precancereuze zones die keratosen genoemd worden. Hier houdt de kankerverwekkende werking van tabak verband met de schadelijke effecten van de zon. “In 5 tot 20 % van de gevallen ontaarden deze keratosen binnen een tiental jaar.”

Haar en nagels

Vanuit dermatologisch oogpunt mag er geen verband gelegd worden tussen roken en de huid zonder de effecten van roken op het opperhuidbegroeisel te bespreken. Een verminderde vaatvoorziening heeft immers ook een slechtere bloedtoevoer naar de wortels van haar en nagels tot gevolg. “Rokers weten dat hun haar breekbaar en dof is en dat ze vroegtijdig grijs kunnen worden”, zegt dr. Berlingin. “Vele rokers zijn dan ook gevoelig voor dit argument... De nagels worden geel en ook de slijmvliezen worden niet gespaard: een zwarte tong en tandvleesontsteking zijn op termijn niet meer te vermijden.”

En als ik nu stop?

Velen van ons proberen de eeuwige jeugd te vinden in antirimpelcrèmes, fillers, botox en voedingssupplementen. “Nochtans zijn er betere wapens in de strijd tegen huidveroudering: een zonnecrème en stoppen met roken”, stelt dr. Berlingin. “Door te stoppen met roken, kan de vascularisatie van de huid verbeteren, waardoor de huid meer zuurstof krijgt en er rozer uitziet. Je ziet er dan duidelijk frisser uit en het is nooit te laat om ermee te kappen.” Bovendien zijn deze gevolgen al na enkele weken merkbaar wat mensen extra kan motiveren.

“Toch moeten we realistisch blijven: diepe rimpels zullen niet verdwijnen. Die schade is niet omkeerbaar.” Vergeet niet dat sigaretten- rook bijna 4000 chemische bestanddelen bevat. Nog een reden dus om nu te stoppen, samen met het perzikhuidje dat u (opnieuw) mag verwachten, het sterkere haar en de voelbare verbetering van de algemene gezondheidstoestand.

Gwenaëlle Ansieau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content