Online dating: geluk of oplichterij?

Datingsites kunnen een godsgeschenk zijn om een nieuwe liefde te vinden, maar ons even goed ongelukkig maken, zegt een relatietherapeute. Met onze tips én uw eigen intuïtie kunt u de valkuilen vermijden.

Toen we onze lezers enkele maanden terug vroegen naar hun ervaringen met datingsites, kregen we nogal onverwacht eerder positieve verhalen te lezen van mensen die een nieuw geluk in hun leven vonden. Zij het vaak na veel geduld en een pak ontmoetingen zonder gevolg.

“Dat verwondert me niet”, reageert relatie- en gesprekstherapeute Martine Mingelinckx, van wie zopas het boek Open je hart voor liefde verscheen. “Als je als vijftigplusser een partner zoekt, zie je het meestal niet zitten om alleen uit te gaan. En in clubs voor alleenstaanden tref je vaak dezelfde mensen aan. Door je levenservaring ben je evenmin bereid om je in avontuurtjes te storten. Dating-sites hebben het voordeel dat je veilig van achter je pc kunt rondkijken welke kandidaat-partners er zijn. Je kunt een selectie maken zonder tijd te verliezen met persoonlijke ontmoetingen. Op die manier zijn datingsites een waardevol instrument. Ze kunnen vereenzaming voorkomen en zijn voordeliger dan klassieke relatiebureaus. De voorwaarde is natuurlijk dat je de eerste drempel overwint en je inschrijft.”

We liegen vooral over ons gewicht

Tegelijk moeten we niet naïef zijn. Er circuleren op deze sites ook leugenachtige of onbetrouwbare profielen. Op het internet valt dat zelfs niet te vermijden: wie slechte bedoelingen heeft, zal altijd wel zijn weg vinden op het web. Uit een heel recent onderzoek van de Amerikaanse wetenschappers Catalina Toma en Jeffrey Hancock blijkt dat tachtig procent van de doorgelichte profielen wel ergens afwijkt van de waarheid – al gaat het vaak om kleine (en begrijpelijke) leugentjes.

Meestal liegen we volgens dit onderzoek over ons gewicht. Vrouwen vermelden gemiddeld 4 kg gewicht minder dan de realiteit, mannen 1 kg. Eén op vijf keer vermelden we een jongere leeftijd.

Veilige succestips

“De grote of kleine leugentjes mogen ons echter niet het kind met het badwater doen weggooien”, waarschuwt Martine Mingelinckx. “Gebruik vooral uw eigen intuïtie. En verder geef ik altijd volgende tips mee:

Wees eerlijk in uw profiel: vermeld dus uw echte leeftijd en plaats een recente foto. Wie liegt, valt bij een eerste persoonlijke ontmoeting toch door de mand.

Wees tegelijk niet té eerlijk. Minder fraaie eigenschappen mag u gerust diplomatisch omschrijven. Hebt u overgewicht, schrijf dan niet ‘ik ben dik’, maar ‘aan de mollige kant’.

Gebruik een schuilnaam in uw profiel. En vermeld zeker nooit uw woonplaats, adres en telefoonnummer (wél de regio). Zeg erbij dat u uw gegevens wel zult meedelen bij een eventuele ontmoeting.

Gebruik niet uw gewone e-mailadres. Ook dat is een veiligheidsmaatregel. Met bijvoorbeeld hotmail of gmail kunt u gratis een nieuw mailadres aanmaken.

Schrijf ‘Ik zoek vriendschap’ en niet ‘Ik zoek een relatie’. Dat schept vertrouwen en geeft anderen zin om u beter te leren kennen. Vooral vrouwen zijn op hun hoede voor ‘Ik zoek een relatie’. Ze denken dan vaak dat die man alleen seks of een goedkope huishoudster zoekt.

Spreek vrij snel af op een neutrale plaats. Natuurlijk moet u elkaar eerst wat aftasten via e-mail, maar vermijd eindeloos mailen. Spreek af op een neutrale plaats waar ook anderen aanwezig zijn. Ga liever enkel iets drinken dan eten. Als het niet klikt bij de eerste ontmoeting hoeft u de ongemakkelijke situatie niet te rekken.

Zeg duidelijk wat u van elkaar verwacht. Doe dit zowel in de eerste mails als bij de eerste ontmoeting. Zeg bij de eerste ontmoeting eerlijk dat u nog met anderen gaat afspreken.

Bied niet te snel aan om te blijven slapen. Alweer voor uw eigen veiligheid!

Verwijder uw profiel van de datingsite zodra u iemand hebt ontmoet met wie het klikt.

Let op voor te perfecte profielen. Niemand is perfect.

Geef het niet te snel op. Succes met online daten komt er zelden bij de eerste ontmoeting. Laat u niet ontmoedigen, maar blijf proberen.

Let op het gebruik van ik!

Eerlijk duurt ook bij daten het langst, maar hoe haal je er met enige zekerheid de leugenachtige profielen uit? Het Amerikaanse onderzoek waarover we het al eerder hadden, heeft ook het taalgebruik in online datingprofielen onderzocht. Daaruit blijkt dat mensen die zichzelf beter of anders voorstellen dan ze zijn, veel minder persoonlijk en direct schrijven dan eerlijke daters. Wellicht uit schrik om verstrikt te raken in hun leugens.

Concreet: wees achterdochtig als u het volgende leest:

Profielen waarin de betrokkene weinig het woord ‘ik’ gebruikt.

Reacties met vooral negatieve omschrijvingen: ‘Ik voel me niet zo goed in mijn vel’ (in plaats van ‘Ik ben ongelukkig’), ‘Die film was niet slecht’ (in plaats van ‘Ik vond die film geweldig’)....

Profielen met heel beperkte persoonlijke informatie.

Profielen met veel informatie over het eigen werk en de prestaties maar weinig of geen informatie over zeer persoonlijke zaken.

Veel gebruikte datingsites

Volgens de cijfers van Google Trends zijn dit in België de vijf datingsites die het vaakst worden aangeklikt:

www.be2.be

www.relatieplanet.be

www.parship.be

www.rendez-vous.be

www.meetic.be

De meeste sites hebben een gratis gedeelte, maar zodra u een profiel wilt aanmaken en/of contact wilt leggen met anderen, moet u betalen. Bij de vijf sites varieert het lidgeld voor zes maanden van euro 18 (Rendez-Vous) tot euro 239 (Parship). De duurdere sites werken met zogenaamd wetenschappelijke persoonlijkheidstests. Die zouden profielen moeten opleveren die perfect bij u passen. Helaas bestaat er nog geen enkele datingsite met een ingebouwde leugendetector. U moet het dus voorlopig blijven doen met onze tips en uw eigen intuïtie!

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content