Ongewone plekjes voor een romantische nacht

In een nostalgische slaapwagon, een lustslot, de kajuit van een verbouwde rijnaak of een oude ziekenhuiskapel klinken de woorden “Ik zie je nog altijd graag” net even anders...

Spa: in een lustslot

Het Manoir de Lébioles in Creppe, een gehucht op een hoogte boven Spa, werd tussen 1905 en 1910 gebouwd door Georges Neyt, van wie gezegd wordt dat hij een natuurlijk kind was van koning Leopold I. Hoewel het dus maar een eeuw oud is, heeft dit landgoed alles van een 18de-eeuws lustslot. Het is prachtig gelegen op een rots die uitkijkt over de beschermde vallei met de Spabronnen. Ons eigen koningspaar heeft hier in september vorig jaar nog een nachtje doorgebracht. In de kamers doen de kleuren de antieke meubelen harmoniëren met het hedendaagse design (regendouche, bad van Philippe Starck...). Vijf torensuites hebben een open haard. Ook in de loungebar en in de bibliotheek is het romantisch toeven.

In de omgeving: vanuit de tuin kunt u afdalen naar de bronnenvallei en wandelen door het loofwoud. Spa (thermen!) ligt op minder dan 5 km.

Praktisch:een overnachting voor twee kost euro 179 in de week en euro 199 in het weekend (voor een suite: euro 259 week en euro 299 weekend). Ontbijt: euro 16 per persoon. Adres en info: Domaine de Lébioles, 4900 Spa, tel. 087 79 19 00 en www.manoirdelebioles.com

As: in een slaapwagon van de DDR

Hier zult u het moeten stellen met opklapbare couchettes in plaats van een hemelbed. Maar u slaapt dan wel in een slaapwagon van de Oost-Duitse spoorwegen uit 1952. Hij is één van de oude treinen die een nieuw leven zijn begonnen in het geklasseerde stationnetje van As, tussen Genk en Maasmechelen. Het maakte ooit deel uit van het spoor dat de steenkoolmijnen van Eisden en Waterschei met elkaar verbond. Vandaag wordt het als toeristische attractie onderhouden door de vzw Kolenspoor.

De slaapwagon is authentiek gebleven, alleen de ruimte van de purser is een douche geworden. Elk van de tien coupés heeft een dubbel stapelbed, een uitklapbaar kinderbedje en een wastafeltje met koud en warm water. Het ontbijt wordt geserveerd in een Belgische wagon uit de fifties, die aan de DDR-wagon is gekoppeld.

In de omgeving: het stationnetje (nu een taverne) is het vertrekpunt voor bewegwijzerde wandelingen (van 3,5 tot 12 km) door het natuurgebied Nationaal Park Hoge Kempen. U kunt hier ook fietsen huren.

Praktisch: een overnachting voor 2 personen kost euro 55 (incl. ontbijt). Adres en info: Stationsstraat, 3665 As, tel. 089 62 28 67 en www.kolenspoor.be

Brussel: in een vroeger klooster

Wie binnentreedt in The Dominican, gelooft zijn oren niet. Hoewel dit gloednieuwe luxehotel van de Carltongroep uitkijkt op de achterkant van de Muntschouwburg, hoor je hier niets van het stadslawaai. De zen- achtige rust wordt nog groter wanneer de binnenplaats ’s avonds verlicht wordt door theelichtjes en kaarsen. Niet te verwonderen: dit was ooit een dominicanenklooster en na de dood van Napoleon werd het de woning van de Franse schilder Jacques-Louis David (1748-1825).

Bij de renovatie is teruggegrepen naar typische elementen van de kloosterarchitectuur: hoge gewelven, ovalen lijnen, grote ramen, plavuizen van leisteen. De inrichting is resoluut eigentijds: knap meubilair (The Dominican is een designhotel) en een mix van zwarte, bruine en paarse tinten.

Twee romantische momenten mag u niet missen: een drankje aan de designhaard van de bar en een ontbijt of etentje met zicht op de binnenplaats (keuken open van 8 tot 23 uur).

In de omgeving: een ideale pleisterplaats voor een dagje Brussel of een avondje in de Munt!

Praktisch: de weekendtarieven zijn voordeliger: per nacht euro 175 voor 2 personen in een standaardkamer (ontbijt: euro 27 p.p.). Adres en info: Leopoldstraat 9, 1000 Brussel, tel. 02 203 08 08 en www.thedominican.be

Antwerpen: in een luxueuze woonwinkel

In House of Porters, de barokke woonwinkel van meester-decorateur Pieter Porters in een zijstraat van de Antwerpse Meir, zijn drie ruimtes omgebouwd tot superluxueuze suites. Ze zijn ingericht als een orgie van beroemde merken, rijke materialen, Belgisch vakmanschap en futuristisch comfort.

U komt de kamer binnen en de domotica zorgt ervoor dat de open haard aanfloept, de surroundmuziek speelt en de gordijnen dichtzoeven. De ongelooflijk zalige bedden (euro 20.000 per stuk!) komen van Spink & Edgar, hofleveranciers van het Britse hof. Vanuit uw bed kunt u de homecinema op het grote flatscreen bedienen en uitkijken op de edele houtsoorten en de meubelstoffen. In de Engelse suite is het bad in de vloer ingewerkt, in de Franse suite baadt u in een alkoof en in de oosterse slaapt u in een hemelbed van wengéhout.

Klanten van de winkel hebben geen toegang tot de hotelkamers. Omgekeerd kunt u als gast na het sluitingsuur van de winkel wel gebruik blijven maken van de keuken, de eetzaal en de salon in de woonwinkel.

In de omgeving: het operagebouw ligt binnen handbereik en alle bezienswaardigheden van hartje Antwerpen in een straal van 1000 meter.

Praktisch: mag het een folieke zijn? Het champagnearrangement kost euro 420 per nacht voor twee (ontbijtbuffet met champagne, welkomstpakket, parking, minibar). Adres en info: Kipdorpvest 44, 2000 Antwerpen, tel. 03 213 35 75 en www.houseofporters.com

Hasselt: in een gasten- kamer op het water

Jan Franssens (51) en Hilde Schulpen (46) wilden een nieuw leven beginnen. Gastenkamers leken hun wel wat, maar dan liefst op het water. Na lang zoeken konden ze een schuit kopen die in 1964 in Antwerpen is gebouwd. Vittorio Simoni, de architect die onder meer in Vilvoorde het derde Huis van de Toekomst ontwierp, heeft de rijnaak omgetoverd tot een ultramoderne woonruimte met vier chique gastenkamers. De boot heet nu Le Fabuleux Destin en ligt aan de Kempische Kaai in Hasselt.

Benedendeks vormt een overdekt zwembad (water van 28°C en tegenstroom!) een sluis tussen de privéruimten van het echtpaar en de vier gastenkamers. Die zijn ingericht met een hydraulisch verstelbaar bed, een regendouche (of een douche met kleurentherapie) en een flatscreen. De ontbijtruimte bevindt zich in de vroegere roef van het schip en kijkt met veel glas uit op het kanaal en de kaden. Wanneer de luiken van het bovendek opengaan, komen een terras en een podium te voorschijn. Toegegeven, romantisch is de industriële omgeving niet, maar dat wordt goedgemaakt door het geklots van het water tegen de patrijspoorten.

In de omgeving: op tien minuten lopen staat u in het centrum van Hasselt.

Praktisch: een overnachting voor 2 personen kost euro 225 (inclusief ontbijt). Adres en info: Kempische Kaai 68, 3500 Hasselt, tel. 0476 23 29 41 en

www.chambresbhotes.be

Saint-Hubert: in de kapel van een oud ziekenhuis

Al geslapen in een kapel tussen dikke muren van natuursteen en met een wellnessbadkamer op het doksaal boven uw hoofd? Die ervaring kunt u beleven in L’Ancien Hôpital in Saint-Hubert. Van de elfde tot de achttiende eeuw herbergde dit historische pand een ziekenhuis voor pelgrims met hondsdolheid (sint-hubertusbrood!). Vandaag heeft een jong echtpaar er een oase voor levensgenieters van gemaakt.

Alles is hier gericht op onthaasting. De zes kamers combineren een historisch sfeertje met comfort en eigentijdse kunst. Beneden wordt het feelgoodgevoel nog sterker. Rond een open haard wacht een knusse wijnbar. De keuken serveert fondues (onder meer een kaasfondue bereid met trappistenbier).

In de omgeving: het woud van Saint-Hubert, het grootste van België. Hotelgasten kunnen gratis wandelkaarten en een mountainbike ontlenen.

Praktisch: een overnachting kost euro 90 voor 2 personen, inclusief ontbijt (overnachting in de kapel: euro 140).

Adres en info: Rue de la Fontaine 23, 6870 Saint-Hubert, tel. 061 41 69 65 en www.ancienhopital.be

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content