Onderhuids

Ze is zo groot als een eettafel en weegt 4 tot 5 kilogram. Daarmee is de huid ons grootste en zwaarste orgaan. Toch staan we zelden stil bij de fascinerende processen die zich eronder afspelen.

De HOORNLAAG 1 staat direct in contact met de buitenwereld. Op dit dunne vliesje vindt het proces van afschilfering van dode huidcellen plaats. Elke dag verlies je er zo’n 10 gram van, maar onafgebroken worden er ook nieuwe cellen gemaakt, zodat je huid zichzelf vernieuwt. De hoornlaag beschermt je ook tegen water, uitdroging en ziekteverwekkers.

De dunne KORRELLAAG 2 er net onder bevat een mengsel van eiwitten. Hier gebeurt de verhoorning van de huid, waarna die cellen afschilferen.

De STEKELCELLAAG 3 is de dikste laag van de opperhuid. Hier kan spinocellulair carcinoom ontstaan, één van de huidtumoren.

De BASALE LAAG 4 vormt de bodem van de opperhuid. Hier vindt de celdeling plaats en vertrekken nieuwe huidcellen vol vocht richting hoornlaag. Ook de pigmentcellen worden hier geboren. Hoe meer je je huid blootstelt aan de zon, hoe meer extra pigment er wordt aangemaakt om die uv-straling te absorberen en hoe groter het risico dat er zich gevaarlijke melanomen ontwikkelen. Andere bewoners van je basale laag zijn de cellen van Langerhans die het huideigen afweersysteem activeren wanneer er ziektekiemen opduiken.

De LEDERHUID 5 zorgt voor stevigheid en structuur en bestaat vooral uit bindweefsel, maar telt ook essentiële onderdelen zoals talgklieren, zweetklieren, haarwortels, zenuwuiteinden, lymfe- en bloedvaten. De zenuwuiteinden detecteren veranderingen in temperatuur en registreren druk en pijn. De zweet- en talgklieren regelen de productie van de huideigen zuurwaarde.

De ONDERHUID 6 (hypodermis) is een zachte onderlaag van vetcellen, met daarin ook bloedvaatjes en zenuwen. Deze laag beschermt het lichaam tegen druk, koude, stoten en is een opslagplaats voor overtollig vet.

Bron: Stichting tegen kanker, Kankerregister

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content