Onder vrienden

Mix van crostini

Tajine van lamsvlees met abrikozen en kaneel (hieronder)

Citroensorbet met salade van tropische vruchten

Wilt u gezellig bijpraten met uw vrienden en reisplannen maken voor het volgende jaar? Dan suggereren we een informeel menu met exotische toetsen waarvan u veel de dag voordien klaar kunt maken. Kies als hoofdbestanddeel een eenpansgerecht in vakantiesfeer: een tajine, een paella, Jambalaja, een lamscurry...

Tajine van lamsvlees met abrikozen en kaneel

Ingrediënten voor 6 personen:

6 lamsschenkels of 1,2 kg lamsschouder (in grote stukken) – 250 g gedroogde abrikozen – 5 dl sterke thee – 50 g amandelen – 3 uien – 3 teentjes knoflook – 1 chilipepertje – 4 eetlepels olijfolie – 1 eetlepel geraspte gember – 2 stokjes kaneel – de schil van 1 citroen – peper en zout – enkele takjes koriander voor de garnering.Laat de abrikozen een nacht weken in de thee. Rooster de amandelen in een antikleefpan.

Snipper uien en knoflook fijn. Verwijder de pitjes van het chilipepertje en snijd het vruchtvlees in stukjes. Verwijder de velletjes van de citroenschil en snijd in reepjes.

Bak het vlees aan alle kanten goudbruin in de olijfolie. Voeg de gember, de stokjes kaneel, de uien, het knoflook, het chilipepertje, peper en zout toe. Roer goed. Voeg water toe tot het vlees half onderstaat. Dek de pan af en laat 1,5 tot 2 uur zachtjes pruttelen.

Voeg de uitgelekte abrikozen toe en laat ze 10 minuten mee garen. Doe de tajine in een aardewerken schaal, bestrooi met ge-roosterde amandelen en reepjes citroenschil en garneer met koriander. Dien op met stokbrood of warm couscousgries.

Succestips

Crostini zijn sneden brood die u eerst roostert, daarna instrijkt met olijfolie en vervolgens belegt met een warme bereiding of koude ingrediënten. Heel lekker met boerenbrood of ciabatta! Om het extra gezellig te maken kunt u allerlei soorten beleg op tafel zetten: tapenade van olijven of ansjovis, dunne plakjes mozarella, plakjes tomaten, heel dikke tomatensaus (warm), garnalensalade, plakjes Parmaham... Elke gast garneert zijn crostini naar eigen smaak.

De tajine wordt nog lekkerder als u ze in de oven bereidt in een echte tajineschotel van aardewerk. Die heeft een puntvormig deksel met een gaatje waardoorheen de damp ontsnapt.

De dag voordien kunt u het beleg voor de crostini, de tajine en de salade van tropische vruchten (mango, papaja, kumquat, carambole, guave, granaatappel, ananas...) bereiden.

Onze wijntips

Bij de crostini: een Chianti classico.

Bij de tajine: een rosé (Marqués de Cacéres), Bandol of Marokkaanse wijn. n

Ludo Hugaerts – foto’s: Tony Le Duc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content