Nota Bene

Het onderzoek van Els De Bruyn kunt u lezen en downloaden van de website www.steunpuntgelijkekansen.be (klik eerst op ‘Ouderen’ en daarna op ‘Ouderen en Politiek’)

De Rummykub Club Giants kunt u contacteren via tel. 0495 49 41 64

Het goede nieuws : Jonge senioren zijn politiek het meest actief

Zijn we steeds minder geïnteresseerd in politiek? Sterft onze democratie aan bloedarmoede? Niet als het van de mensen tussen 55 en 64 jaar afhangt! Uit een onderzoek van Els De Bruyn van de Universiteit Antwerpen blijkt dat zij politiek het meest actief zijn. Deze groep spreekt het vaakst onder vrienden over politiek, schrijft de meeste lezersbrieven, gaat het vaakst naar hoorzittingen en inspraakbijeenkomsten en spant zich het hardst in voor actiecomités. Het onderzoek wijst echter ook uit dat de politieke participatie snel afneemt vanaf 65 jaar. En zou u nog gaan stemmen als de kiesplicht werd afgeschaft? Uit een ander onderzoek bleek dat 60 tot 70 % van de 55-plussers zouden blijven opdagen in het stembureau.

Ook dit is Kerstmis...

Op zoek naar een activiteit om Kerstmis echt te beleven?

Help mee aan de maaltijd voor daklozen die Sant’Egidio in Antwerpen organiseert: tel. 03 216 15 29 (Paula Bemelmans).

Vul een ‘petitiemuur’ van Welzijnszorg in, voor meer sociale woningen en woonkwaliteit voor kansarmen: tel. 02 502 55 75 of www.welzijnszorg.be

We vrijen minder vaak

Condoomfabrikant Durex peilde bij 3426 Belgen (2413 Vlamingen en 1013 Walen) naar hun seksleven.

In 2004 hebben we volgens dit onderzoek aanzienlijk minder vaak gevreeën dan in 2003: 105 keer tegenover 136 keer in 2003 om precies te zijn.

In de loop van ons leven hebben we gemiddeld 6,1 bedpartners gehad en daarmee doen we het voorzichtiger dan het wereldwijde gemiddelde (10,5 partners).

Bij de Vlamingen is de pil het meest gebruikte voorbehoedmiddel (46,8 %), bij de Walen het condoom (40,5 %).

Ons liefdesspel duurt gemiddeld 19 minuten en 9 seconden.

Vlamingen vinden het Limburgse accent het meest sexy, Franstaligen het Brusselse. We zijn het wel roerend eens over de meest sexy vrouw en man ter wereld. Dat zijn Angelina Jolie en Brad Pitt.

Tiny is vijftig

Hebt u ook leren lezen met de Tiny-boekjes? Besef dan dat Tiny zopas haar vijftigste verjaardag vierde. In het najaar van 1954 verscheen Tiny op de boerderij en vandaag zijn we 53 titels, 80 miljoen exemplaren en 30 talen verder. Elders in de wereld heet Tiny niet Tiny maar Martine, Debbie, Maja of Marika. Het nieuwste album van Gijs Haag en Michel Marlier heet Tiny en het middeleeuws feest.

Gordelen of betalen

Bijna de helft (45 %) van de Belgische chauffeurs en de inzittenden voorin gespt nooit of zelden zijn veiligheidsgordel om. Meer dan de helft van achterbankzitters (55 %) klikt zich nooit vast. Nieuw is dat niet, alleen is de pakkans groter geworden. Sinds begin november geeft de politie betrapte bestuurders én passagiers meteen een bekeuring van e 50, geen verwittigingen meer.

Maak uw wachtwoorden veiliger

Wachtwoorden vormen een zwakke plek in ons internetgebruik omdat ze makkelijk te kraken zijn. Daarom volgende tips:

Kies een wachtwoord van ten minste zes tekens. Hoe meer karakters, hoe veiliger.

Combineer hoofdletters met kleine letters, een getal en een leesteken. Bijvoorbeeld: L2h? jS

Toch liever makkelijk? Vervang letters door cijfers die erop lijken: de 0 (nul) door de letter O, de Z door 2, de S door 5.

Maak geen wachtwoorden met verjaardagen, telefoonnummers, initialen,...

Bewaar ze nooit in een bestandje op uw pc, eventueel wel op papiertjes die u op verschillende plaatsen in huis bewaart.

De websites van de maand

www.ristorante-italiano.be: in het onderdeel ‘restaurantgids’ kunt u opzoeken welk restaurant in uw provincie het label ‘Ristorante italiano’ van de Italiaanse overheid heeft gekregen. Een aantal ‘echte Italianen’ doet van 26 november tot 2 december mee aan een promotieweek voor specialiteiten van Centraal- en Zuid-Italië (doorklikken op ‘Gastronomische weken’).

www.pienternet.be: deze website, oorspronkelijk bedoeld voor middelbare scholieren, biedt het voordeel dat het een groot aantal trends eenvoudig uitlegt, bijvoorbeeld hoe u zelf een internetdagboek maakt of wat flash mobbing is. Klik op ‘Nieuwsbrief’ en ‘Archief’.

www.uchronia.net: wat als Hannibal Rome had overwonnen? Of als de Duitsers Groot-Brittannië hadden kunnen bezetten? Niet te geloven hoeveel boeken met ‘alternatieve’ geschiedschrijving er in de wereld bestaan. Klik ‘Foreign’ en vervolgens ‘Nederlands’ aan en zie wat er in onze taal is verschenen of vertaald.

Trend Rummykub is terug

In de jaren tachtig van vorig eeuw hebt u vast Rummykub zien spelen. Vandaag lijkt dit spannende gezelschapsspel voor maximaal vier personen helemaal terug. Er zijn weer compe- tities opgestart, in Antwerpen werd een echte club opgericht (De Giants) en eind oktober had zelfs het Vlaams kampioenschap plaats. Het werd gewonnen door Greet Van Looy uit Schilde (foto). Kaarten en bridge krijgen deze winter dus een geduchte concurrent. Moeilijk is dit spel met 104 spelstenen en twee jokers niet, maar het vereist wel snel denken en een dosis geluk bij het trekken van de stenen.

Leve de Schipper

Afgelopen voorjaar maakte Alexander Dhoest, onderzoeker bij het departement communicatiewetenschap van de KU Leuven, veertig diepte-interviews met 60-plussers over hun herinneringen aan Vlaamse televisieseries uit de periode 1953 – 1989. De best herinnerde fictieserie is Schipper Naast Mathilde, gevolgd door Wij, Heren van Zichem. Ook Jeroom en Benzamien, Slisse en Cesar, De Collega’s, Paradijsvogels, Hard Labeur en Langs de Kade werden spontaan genoemd.

Alexander Dhoest: “Dat de Schipper zo hoog scoort heeft vooral te maken met het feit dat het de eerste Vlaamse televisieserie was. De Heren hebben waarschijnlijk veel diepere sporen nagelaten in onze collectieve herinnering. In 1969 haalden ze gemiddeld 3 120 000 kijkers. De serie heeft de gemeenschappelijke Vlaamse identiteit versterkt. Ze voedde de nostalgie naar een tijd van grotere verbondenheid met elkaar. Je ziet allemaal mensen die totaal met elkaar leefden, zei één van mijn getuigen, dat mankeert tegenwoordig.”

De foto : Een gedurfd potlood

België durft zo weinig als het gaat om monumentale hedendaagse kunst, hoor je wel eens. Het 23 meter hoge potlood dat sinds eind oktober door een kever spietst op het Ladeuzeplein in Leuven, geeft deze critici ongelijk. Jan Fabre maakte het kunstwerk in opdracht van de KU Leuven als geschenk van de 575-jarige universiteit aan de stad. Lelijk, sadistisch, onwetenschappelijk? Een gedurfd baken in het stadsbeeld? Laat duizend meningen bloeien... n

Sommige abdijen nodigen u uit om Kerstmis eens ‘anders’ te vieren: Zevenkerken (% 050 40 61 80), Leuven (% 016 31 00 60), Postel (% 014 37 81 21)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content