Nota Bene

U bent de rijkste!

Misschien had u het nog niet gemerkt in uw portemonnee, maar u bent wel de rijkste Europeaan. Eurostat (het bureau voor Europese statistieken) heeft het keurig becijferd: in 2002 bezaten alle Belgen samen 666 miljard euro financiële activa (zichtrekeningen, spaarboekjes, aandelen, obligaties, verzekeringen...). Dat betekent 256 percent van ons bruto binnenlands product en dat percentage is het hoogst van alle lidstaten. Op de tweede plaats, met 247 percent, volgen ex-aequo de Nederlanders en de Britten. Waar zeuren we nog over?

“Geen informatica zonder vlees en bloed”

Ruim 500 lezers schreven zich in voor de Toekomstdag van Plus Magazine in het Vlaams Parlement. Er was plaats voor 150 deelnemers, maar de organisatoren van het viWTA zorgden ervoor dat een aantal lezers het programma op een ander tijdstip kon volgen. De hoofdmoot was het toneelstuk ‘Achter de schermen van de toekomst’, gevolgd door een bespreking in de commissiezalen. Het leidde tot pittige discussies over wat we in de toekomst wél en zeker niet willen. Zoals:

liever wel: waardig oud worden, een betaalbare gezondheidszorg, gratis parkings aan trein- en busstations, carpoolen aantrekkelijk maken.

zeker niet: informatica die mensen van elkaar vervreemdt. “Achter de computer moet een mens van vlees en bloed blijven zitten”, was de duidelijke wens.

Vijf kleinkinderen én de Olympische vlam

“Het was maar 500 meter en dus heb ik heel bewust traag gelopen om van elke seconde te genieten”, vertelt een ontroerde Gerda De Rijck. Zij was één van de 120 bekende en onbekende mensen die op 21 juni de Olympische toorts mochten dragen tijdens het Antwerpse traject van de doortocht door België.

Gerda De Rijck was uitgekozen om de ’50-plussers nieuwe stijl’ te symboliseren. Want zij mag dan 55 zijn en vier kinderen en vijf kleinkinderen hebben, ze loopt nog altijd 30 kilometer per week om fit te blijven. Verder is ze een prima kokkin maar doet ze ook mee aan de 10 mijl van Antwerpen. En ze werkt nog af en toe op een advocatenkantoor maar is ook drie keer per week in de fitnesszaal van een groot hotel te vinden. Kortom, de ware Olympische spirit!

Vanaf 26 juni: brandstoftoeslag

Als u vanaf 26 juni op vliegvakantie vertrekt, betaalt u bij de grote touroperators (Jetair en Thomas Cook) een brandstoftoeslag van 4 tot 12,50 euro volgens uw bestemming. Het laagste tarief (euro 4) wordt toegepast voor de Spaanse costa’s, voor bestemmingen in de Caraïben bedraagt de toeslag euro12,50. Al deze toeslagen gelden voor een enkele reis, voor heen-en-terug betaalt u het dubbele. Eerder al hebben maatschappijen als SN Brussels en Virgin Express een brandstoftoeslag ingevoerd (euro 4 voor Europa enkele reis). Als u uw reis al betaald hebt, mag uw reisorganisator deze toeslag alleen aanrekenen als hij u 20 dagen vóór uw afreis op de hoogte brengt. Annuleren mag u slechts als uw

reis door de toeslag meer dan

10 % duurder wordt.

Liever wijn dan bier

Wijntrends, de pas gelanceerde nieuwsbrief voor wijnliefhebbers, heeft in een enquête zo’n 4600 Belgen ondervraagd over hun wijnconsumptie. Verrassende conclusie: wijn heeft bier verdrongen als ‘nationale drank’!

Zowel op restaurant (94 %) als op een receptie (78 %) of een feest (66 %) verkiezen we nu wijn boven bier.

23 % van de ondervraagden drinkt dagelijks minstens 1 glas rode wijn

40 % van de ondervraagden heeft minstens 50 wijnflessen in zijn kelder

65-plussers besteden het meeste geld aan (rode) wijn

97 % van de ondervraagden gelooft dat matig wijngebruik gezond is.

(reactie van de moeder van Willy Troch uit Tisselt, toen haar 56-jarige zoon op 17 mei de top van de Mount Everest bereikte)

Vandaag geen strijk

Wist u dat u voortaan uw strijk buitenshuis kunt laten doen en een deel door de fiscus laten betalen? U kunt uw strijk met een dienstencheque betalen: die kost euro 6,20 en daarvan mag u euro 1,86 fiscaal aftrekken.

U kunt de cheques bestellen via 02 678 28 79 (Accor) of via www.dienstencheques.be

Uw strijk kunt u uitbesteden aan één van de 214 erkende ’textielverzorgers’. Om te weten waar u zo’n bedrijf vindt: tel. 02 463 19 50 en www.fbt-online.be

1 dienstencheque = 1 uur werk = 8 hemden of 4 broeken.

De websites van de pmaand

www.erfgoedverenigingen.be: op zoek naar een vereniging die u kan helpen bij uw familiestamboom? Of een kegelsportclub? De verklaring van uw wapenschild? Deze website omvat alle verenigingen en werkgroepen in Vlaanderen die zich met volkscultuur en erfgoed bezighouden. Een zoekmachine helpt u op weg.

http://statbel.fgov.be/port/cou_nl.

asp: waanzinnig veel info vindt u via dit landenportaal van het Nationaal Instituut van de Statistiek. Klik eerst een werelddeel aan en kijk dan naar de links voor ieder land. U surft van de regering van de Fiji-eilanden tot de campings van Ierland.

www.entervcr.be : graag moderne kunst in huis? Huur ze! Via de site van de Antwerpse galerie VC&R kunt u een keuze maken uit schilderijen, beeldhouwwerken en foto’s van 25 Belgische kunstenaars. Met telkens de huurprijs erbij.

DE FOTO

Leren duiken kan op elke leeftijd en u hoeft daarvoor niet meer naar Zeeland of Isla Margarita te reizen. In Ukkel bevindt zich het diepste zwembad van Europa: 33 meter en dus ideaal voor duiktrainingen. Dankzij de glazen wand kan iedereen de duikers in actie zien. Alleen de vissen ontbreken nog. n

Ludo Hugaerts

“Dichter bij zijn overleden vader kan Willy niet meer raken”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content