Nooit meer verdwalen...

Zijn gps-navigatiesystemen er alleen voor automobilisten? Natuurlijk niet. Voetgangers, fietsers, motorrijders en alle andere sportievelingen hebben ook recht op een route op maat!

De meeste van de 40 miljoen gps-toestellen die wereldwijd in gebruik zijn, hangen vast aan een voorruit. Maar bijna allemaal hebben ze ook opties voor voetgangers of fietsers. Om deze opties te vinden, maakt u in het menu van de gps-instellingen de keuze Planningvoorkeuren. Op die manier vindt u ook de weg in autovrije straten en ver van de plaats waar u de auto hebt geparkeerd. Het voordeel van de voetgangersmodus is dat de beperkingen van de eenrichtingsstraten wegvallen. Als de gps een fietsmodus heeft, zal die uw route aanpassen aan het verkeersreglement voor fietsers.

De telefoon wijst de weg

De integratie van een gps-systeem in een pda of mobiele telefoon maakt de vrijheid weer wat groter. TomTom verkoopt gps-software voor de Windows Mobilewereld en Nokia doet hetzelfde voor zijn eigen telefoons. De programma’s zijn oorspronkelijk voor de auto ontworpen, maar zijn goed overdraagbaar. Garmin pakt binnenkort uit met de nüvifone, een Smartphone die gsm met mobiel internet en gps combineert. Google Maps wijst de wandelaar de weg. De grootste handicap van deze systemen is hun beperkte autonomie: 5 uur in theorie maar... drie uur in de praktijk. Voor een bergwandeling is dat uiteraard veel te kort.

Op de motor: volg het pijltje

Aangezien motorrijders eigenlijk automobilisten op twee wielen zijn, hebben de fabrikanten al heel snel aangepaste gps-systemen uitgebracht. Een voorbeeld: de nieuwe TomTom Rider met Europese kaarten, informatie over de gemiddelden, de topsnelheden en het aantal afgelegde kilometers. Dit type van navigator moet altijd een eenvoudig aanraakscherm hebben, met extra grote pictogrammen bovendien omdat je ze makkelijk met handschoenen aan moet kunnen bedienen. Ook een standaardaansluiting op de motorbatterij is onmisbaar. GPS voor motorrijders moet bovendien aan de IPX-7 norm voor waterdichtheid voldoen en een RAM bevestigingskit moet ervoor zorgen dat de trillingen van de machine worden opgevangen.

Wilt u echt het neusje van de zalm? Dan kiest u voor een Bluetooth-oortje waarmee u in de helm de steminstructies kunt horen. Controleer of het oortje zowel met gesloten als met open helm goed werkt en of het een functie heeft om omgevingsgeluid te dempen. Als dit uw enige toestel wordt, moet u ook nagaan of de fabrikant er een autokit bij kan leveren. De prijzen? Ongeveer euro600, alle opties inbegrepen. Ook interessant: de Zumo 550 van Garmin.

Voor de zwakke weggebruiker

Voor voltijdse voetgangers zijn er heel lichte navigators die tegen de regen kunnen en vooral een grote autonomie hebben: van 15 tot 30 uur, afhankelijk van het model (bijv.: Garmin Etrex venture CX, euro279). Bij sommige merken vindt u ook wonderlijke gadgets, zoals de CO2-meter van de Evadeo, die berekent hoeveel CO2 tijdens een autorit wordt uitgestoten. De Evadeo is door het IGN (Institut géographique national français) ontworpen om overal in Frankrijk op basis van gedigitaliseerde stafkaarten de weg te vinden.

De specialisten van de gps-systemen voor voetgangers zijn Magellan (Triton) en Garmin (Quest). Hun toestellen geven visuele en stemaanwijzigingen, zijn zelfs in volle zomerzon makkelijk afleesbaar, geven met een wijzer de juiste richting aan en hebben een kompasfunctie.

Sportief navigeren

De gloednieuwe Colorado 300 van Garmin is een echte gps voor buitensporters. Hij weegt amper 200 g (prijs: euro550), u kunt hem met een enkele hand bedienen en routes en doorgangspunten met andere, vergelijkbare toestellen uitwisselen. Maar het leukste is zijn hartslagmeter en stappenteller, waarmee u de tijdens een wandeling of wedstrijd geleverde inspanning kunt meten. Met zijn hoogtemeter en elektronische kompas is hij bovendien geschikt voor fietsers.

Ideaal voor joggers: de Forerunner 405, een in een polshorloge ingebouwde gps die meteen ook uw prestaties nauwkeurig registreert. En met de leuke Virtual Partnerfunctie neemt u het op tegen een virtuele hardloper. De Forerunner 405 is waterdicht en weegt maar 60 g. (euro350). n

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content