GUY LEGRAND Voormalig hoofdredacteur van Cash! © FRANK BAHNMÜLLER

No commission? Dat zal wel!

Op plaatsen waar reizigers uit alle hoeken van de wereld langskomen, zoals stations en vooral luchthavens, vind je een apart soort handel: het wisselkantoor. Maar sommigen blijken regelrechte oplichters. Recent nog op de luchthaven van Kopenhagen viel me het duizelingwekkende wisselkoersverschil op. In een winkelgalerij bood een filiaal van Danske Bank 7,35 Deense kronen voor een euro. Je kon er je kronen weer inwisselen aan 7,58 voor een euro. Een verschil van 3%. Het normale tarief als je geld wil wisselen, toch als het om een fysieke transactie gaat, in bankbiljetten. De geduldige reiziger die niet in de verleiding kwam om onmiddellijk na de landing lokale deviezen aan te schaffen, werd duidelijk beloond. Want in de bagagehall van de luchthaven kreeg je slechts 6,78 kronen voor je euro en moest je er 7,82 neertellen als je ze weer verkocht. Een verschil van maar liefst 15%! ‘No commission’ stond er in schreeuwerige letters bij. Je moet maar durven! Zouden gehaaste toeristen zich echt aan deze misleidende boodschap laten vangen en niet doorhebben dan 15% commissie je reinste oplichterij is? Allicht wel, anders zou dit soort kantoren, die overal ter wereld opduiken, niet bestaan.

15% commissie aanrekenen wanneer je deviezen wisselt, is je reinste oplichterij.

Het wordt nog straffer als het over virtuele munten gaat. Onlangs ontmoette ik iemand die ‘voor de fun’ een klein bedrag had ingezet: hij kocht voor 50 euro bitcoins en had het geluk dat de koers in een paar weken tijd verdubbelde. “Ik heb ze terug verkocht omdat ik dacht dat ik mijn inbreng verdubbeld had en 50 euro winst kon opstrijken. Wat een teleurstelling: na aftrek van de kosten hield ik amper 4 euro over.” Toegegeven, dit is een geval apart, want pseudomunten stinken in meer dan één opzicht. Maar het principe blijft overeind: een veel te hoge commissie, die amper kan worden verklaard door het kleine bedrag dat werd ingezet.

Bij beleggingen zijn dit soort excessen er gelukkig niet. Toch vind je ook hier grote verschillen. Zo rekenen sommige banken nog altijd 2 tot 3% instapkosten aan als je een bevek koopt, terwijl anderen 0% afficheren. En vergeet ook de beheerscommissie niet mee te rekenen die aan de bron wordt afgehouden. Gezien het beperkte rendement, wegen deze kosten niet alleen zwaar door, als je alles optelt liggen ze ook veel hoger dan je als doorsnee spaarder zou verwachten. Maar niet voor lang meer. Dankzij de nieuwe Mifid II reglementering zullen financiële instellingen tegen het jaareinde niet enkel duidelijkheid moeten verschaffen over de kosten, maar ook over hun impact op de opbrengst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content