Nieuwe methodes die u helpen!

Om rokers te helpen in hun pogingen om te ontwennen, overtreffen de gezondheidsexperts elkaar tegenwoordig in vindingrijkheid. Zo maken ze dankbaar gebruik van de diverse communicatiemiddelen die ons momenteel ter beschikking staan.

Als u wilt stoppen met roken, heiligt het doel de middelen. Daarom is het een goede zaak dat, naast de klassieke middelen zoals de patch en de kauwgom, ook nieuwe methodes worden gebruikt om de (bijna) ex-roker te steunen, methodes die gebruik maken van de recentste technologieën zoals gsm, sms en het internet.

Via sms

Naast een ontwenningsprogramma in groep bieden de Onafhankelijke Ziekenfondsen een individuele follow-up aan via sms-berichtjes. Gedurende 10 weken ontvangt de roker elke dag een motiverend sms-berichtje op zijn gsm. Het maakt niet uit of hij al gestopt is of probeert te stoppen, of zelfs als hij weer begonnen is met roken... Dit initiatief werd gelanceerd in 2008 en heel wat deelnemers verklaren dat het een onschatbare steun was in moeilijke momenten.

Telefonische coaching

Bij Tabak Stop (een initiatief van de Stichting Tegen Kanker) was er al de Tabak Stop Lijn (0800 111 00) die u gratis kunt bellen van maandag tot vrijdag tussen 15 en 19 uur om een antwoord te krijgen op uw vragen over tabak, verslaving,... Maar vanaf nu kunt u ook gevolgd worden door een coach, een specialist die u zijn steun biedt, ongeacht de ontwenningsfase waarin u zich bevindt. Dus zowel wanneer u al gestopt bent dan wanneer u nog maar denkt aan stoppen...

Het voordeel? Dat hangt af van geval tot geval. “De motivatie van de mensen is zeer uiteenlopend”, zegt Magali Kercher, tabacoloog en coach. “We proberen eerst te begrijpen waarom de persoon in kwestie rookt, om te weten te komen wat de sigaret in zijn leven vertegenwoordigt. Een deel van ons werk bestaat erin, uit te leggen dat een terugval niet beschouwd moet worden als een mislukking maar dat het deel uitmaakt van het proces om definitief te stoppen. De motivatie van de mensen wisselt en het is onze taak die motivatie te ondersteunen. Als de persoon ontmoedigd is omdat hij niet genoeg karakter denkt te hebben, leggen we bijvoorbeeld uit dat het geen kwestie van karakter is maar dat het om een echte, lichamelijke verslaving gaat. Het is dan ook belangrijk dat de roker zich goed voorbereidt en in zijn eigen tempo ontwent.”

Het internetforum

Via Tabak Stop kunt u zich eveneens op een internetforum inschrijven en met andere tabakgebruikers praten, ook met mensen die net als u aan het ontwennen zijn. In dat geval wordt u dus niet geholpen door experts maar door mensen in dezelfde situatie, met wie u ervaringen kunt uitwisselen. Vaak gebruiken de deelnemers daarvoor een pseudoniem zodat niemand hoeft te weten wie ze zijn. U hebt geen uitgebreide computerkennis nodig om van deze service gebruik te maken.

Geld voor wie stopt

Een financiële beloning is een verrassend maar steeds vaker gebruikt middel in de strijd tegen zwaarlijvigheid én tegen drugs- en tabakverslavingen. U bent gestopt met roken en u kunt dit bewijzen? Bravo, u wordt financieel beloond voor uw inspanningen. In verschillende landen wordt dit principe toegepast, vaak op kleine schaal (dorp, stad). Het achterliggende idee is dat de som die aan de roker gegeven wordt, uiteindelijk een pak lager is dan het geld dat hij zou kosten als hij aan ziektes als gevolg van tabakgebruik zou lijden.

Een van de plaatsen waar dat gebeurt, is het Schotse Dundee. Een proefproject van twee jaar biedt drie maanden lang 13 euro per week aan rokers die zich onthouden van tabak. Maar dat gebeurt niet zomaar! De roker moet enerzijds bewijzen dat hij geen steken laten vallen heeft. Elke week moet hij dus naar zijn apotheker gaan, die het aanwezige koolmonoxidegehalte in zijn lichaam meet. Anderzijds mag de geldsom die hij krijgt, niet gebruikt worden om een elektriciteitsfactuur te betalen of bier te kopen. Het bedrag komt op een elektronische kaart die geldig is in supermarkten om levensmiddelen te betalen. Het idee kwam van rokers aan wie men had gevraagd wat hen het meest zou motiveren.

Of deze techniek op lange termijn werkt, is nog niet aangetoond. Feit is dat hij vele vragen oproept, zoals prof. Theresa Marteau, psychologe, benadrukte in een studie die gepubliceerd werd in het British Medical Journal. Een snelle financiële vergoeding lijkt wel meer motiverend te zijn dan de positieve gevolgen voor de gezondheid die pas na langere tijd merkbaar worden. Maar kan het ook niet beschouwd worden als een vorm van omkoperij, vraagt prof. Marteau zich af. Want is dit geen manier om mensen te belonen voor weinig aanbevelenswaardig gedrag? Waarom worden zij die nooit gerookt hebben, dan niet beloond? En het debat is begonnen...

Praktische informatie: Onafhankelijke Ziekenfondsen: 02 778 93 05 en www.mloz.be/rookstop/.Tabak Stop: 0800 111 00 en www.tabakstop.be (coach en forum)

Gwenaëlle Ansieau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content