Niets is wat het lijkt

Denk je bij München alleen aan rijkelijk vloeiend bier, braadworst en lederhosen? Dan is het hoogtijd voor een citytrip achter de schermen van de veelzijdige hoofdstad van Beieren.

Een kennismaking met modern München, beloofde de toeristische dienst ons, maar wanneer een eindeloze rij neorenaissancegevels langs de Ludwigstrasse aan ons busje voorbijtrekt, beginnen we daar aan te twijfelen. De Münchense stadskern kan je gezellig noemen, maar modern? Pas als onze gids ons meeneemt voor een ontdekkingstocht achter de gevels, wordt duidelijk wat zij bedoelt. “Na de oorlog bleef de stad voor 80% vernield achter. Heropbouwen wat er gestaan had, was het doel. De mensen hier wilden gewoon hun stad terug. Die visie is hier zo massaal toegepast, dat München een ontzettend grote knowhow heeft verworven in gebouwen er te laten uitzien alsof ze er al altijd hebben gestaan. Bij een verbouwing wordt er eerst voor gezorgd dat de gevel gevrijwaard blijft, daarna wordt de kern ontmanteld en wordt er een modern gebouw achter gezet.”

Imposant modern

Onze ontdekkingstocht levert verbazende constructies, verrassende plekjes, charmante winkelgalerijtjes en aangename terrasjes op. En al hebben de Münchenaars het niet zo begrepen op moderniteit en verzetten ze zich fors tegen gebouwen van meer dan drie verdiepingen, toch zijn er interessante projecten verwezenlijkt. Zoals de Herz Jesu-kerk met openklapbaar glazen portaal, het Lenbach Haus en Museum Brandhorst met de op een na grootste Andy Warholcollectie ter wereld.

Maar de meest spectaculaire moderne gebouwen vind je aan de rand van de stad: het Olympiapark, dat ooit de Olympische Spelen onderdak bood, BMW-Welt, met jaarlijks drie miljoen bezoekers dé toeristische trekpleister van de stad, en de Allianz Arena. Het imposante stadion van Bayern München is een mekka voor voetbalfans van over de hele wereld, die er de FC Bayern Erlebniswelt – het clubmuseum – bezoeken, een rondleiding door het stadion krijgen en zich te pletter kopen in de megastore van 1.000 m2. Je vergaapt je er aan de meest verbijsterende merchandisingideeën: van een miniatuurversie van de Allianz Arena, over triomfantelijke tuinkabouters met een kampioenenbeker tot lederhosen en dirndls met het logo van de club.

Design en surfen

We logeren niet ver van de Gärtnerplatz, aan de zuidkant van de stad. Dat blijkt een leuke buurt, met gezellige cafeetjes en originele winkeltjes. Van’s morgens vroeg tot’s avonds laat bruist het op de Viktualienmarkt van leven, met Münchenaars die komen ontbijten, lunchen en/of inkopen doen aan de kraampjes.

Aan de andere kant van de stad vinden we na wat zoeken de stek van lichtontwerper Ingo Maurer. Zijn museum annex toonzaal is een must voor wie van design houdt of gewoon nieuwsgierig is naar de man die de bijzonder geslaagde lichtelementen voor het vernieuwde Atomium ontwierp.

In het Nordfriedhof vinden we rust en groen. De praktisch ingestelde Duitsers hebben het in onbruik geraakt kerkhof een nieuwe bestemming gegeven. Groene hoekjes zijn er te over in München, maar dé groene long is de Englischer Garten. Met 3,7 km2 en 78km paden een van de meest uitgestrekte stadsparken ter wereld. In het zuidoosten van het park levert de Eisbach zelfs een door trendy surfers erg gewaardeerde golf op. Alweer iets dat je in München niet zou verwachten.

ARIANE DE BORGER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content