Niet akkoord met uw belastingaanslag?

Bent u het niet eens met de belastingaanslag – dit is de definitieve afrekening van de fiscus -, dan kunt u een bezwaarschrift indienen.

Een bezwaarschrift indienen is de enige mogelijkheid om een vergissing in uw aanslagbiljet recht te zetten. Bovendien is het belangrijk dat u dit op tijd doet, want anders is uw kans verkeken.

Hoeveel tijd hebt u?

U hebt exact 6 maanden tijd (en geen dag méér) om bezwaar in te dienen. Uitstel vragen is niet mogelijk. In principe kunt u daarna niets meer doen aan die aanslag, ook naar de rechtbank stappen heeft dan geen zin meer.

Deze termijn van 6 maanden begint niet te lopen op de dag dat u uw aan-slagbiljet ontvangt, maar al op de datum waarop de fiscus het verzendt (art. 371 Wetboek Inkomstenbelastingen). Concreet betekent dit dus dat u enkele dagen verliest.

Wacht daarom niet tot het allerlaatste moment. Houd er rekening mee dat een bezwaarschrift ook effectief bij de fiscus moet zijn toegekomen binnen de termijn van 6 maanden. Stuurt u het de avond voordien nog op, dan bent u dus te laat. Is uw bezwaar pas enkele dagen voor het einde van de termijn klaar, dan kunt u het beter persoonlijk gaan afgeven op de gewestelijke directie en een gedateerd ontvangstbewijs vragen.

weetje Voor de onroerende voorheffing gelden andere termijnen, die ver-schillen van gewest tot gewest!

Hoe dient u een bezwaar in?

Uw aangifte kunt u elektronisch indienen, via Taxonweb. Een bezwaarschrift tegen de aanslag indienen echter, moet op papier gebeuren. Ook al hoeft het niet aangetekend, toch kunt u dat beter doen om eventuele discussies over het tijdstip te vermijden. Het bezwaar-schrift moet ingediend worden bij de bevoegde gewestelijke directeur. U vindt het adres bovenaan op de tweede pagina van uw aanslagbiljet (‘Indienen van een bezwaarschrift’).

U krijgt een ontvangstbewijs toege-stuurd maar dit betekent uiteraard niet dat de fiscus het eens is met de inhoud van uw bezwaar en/of met de termijn waarbinnen het werd ingediend.

Wat moet in uw bezwaarschrift staan?

Uiteraard moet het bezwaarschrift gemotiveerd zijn, maar dat mag u doen in uw eigen woorden. Stel dat uw controleur bijv. 35 km neemt voor uw woon-werkverkeer en u rijdt 40 km. Dan kunt u pleiten dat u de snelste weg neemt en niet de kortste. Zet uw argumenten kracht bij met internetsites die de snelste weg berekenen, tankbeurten onderweg, enz. Uiteraard vermeldt u duidelijk waarmee u niet akkoord gaat. Verder is het belangrijk dat uw be-zwaarschrift gericht is tegen een gevestigde belasting. Neem daarom volgende gegevens die u op uw aanslag vindt, ook in uw bezwaarschrift op: het artikelnummer, het inkomsten- en aanslagjaar, het repertoriumnummer en de datum van uitvoerbaarheid.

Wat moet u betalen?

U hoeft enkel het onbetwist verschuldigde gedeelte – dat deel waar geen discussie over bestaat – te betalen. De fiscus laat u automatisch weten hoeveel dat precies is: als u 1500 euro moet bijbetalen, maar u bent het niet eens met 500 euro, dan is het onbetwist ver-schuldigde deel 1000 euro. n

Johan Adriaens, onafhankelijk vermogensplanner

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content