Netvliesloslating

Het netvlies kan op elke leeftijd loslaten als gevolg van een schok die het oog te verwerken kreeg. Maar wanneer dit op latere leeftijd gebeurt, is de oorzaak vaak glasvochtloslating. Het glasvocht ( corpus vitreum) is de gelatine-achtige substantie die het oog vult. Deze gel heeft de neiging mettertijd te krimpen. “Wanneer het glasvocht heel fors krimpt, oefent het tractie uit op het netvlies (zoals op de onderste foto rechts). Daardoor kunnen er scheurtjes ontstaan waardoor kamerwater ( humor aquosus) kan ontsnappen zodat het netvlies geleidelijk aan loslaat. De patiënt ziet vliegjes, zwarte vlekken of een spinnenweb en vaak gaat dit gepaard met kleine lichtflitsen”, zegt dr. Vryghem. “Die vliegjes zijn de puntjes waar het glasvocht voordien aan het netvlies vastzat. Ze zijn het duidelijkst zichtbaar tegen een heldere achtergrond (een blauwe hemel of een wit blad papier). Wie dergelijke zwarte vlekken of flitsen ziet, moet meteen naar de oogarts.”

Dat het netvlies loslaat, is niet aan de buitenkant van het oog te merken. Maar zodra u vliegjes of lichtflitsen ziet, kan een deel van het gezichtsveld van één oog in een paar uur uitvallen. Alsof er langzaam een gordijn voor uw oog schuift. Het zijn dus symptomen die u zeer ernstig moet nemen...

Laser of heelkunde

Glasvochtloslating op zich heeft geen nare gevolgen. Maar als het netvlies loslaat, kan dat tot onherstelbare blindheid leiden. Voorkomen is dus uiterst belangrijk.

n Bij een beschadiging van het netvlies (scheurtjes, gaatjes) behandelt men het om te voorkomen dat het volledig loslaat. De gebruikte techniek heet foto-coagulatie en wordt met de laser uitgevoerd: rond het netvlies maakt men dan kleine littekens. Op die manier wordt het vastgezet en verstevigd. De behandeling is eenvoudig maar dringend: zodra het netvlies heeft losgelaten, is het te laat om ze toe te passen.

n Heeft het netvlies reeds losgelaten, dan kan een operatie het gezichtsverlies in de mate van het mogelijke beperken of vermijden. Bedoeling van de ingreep is dan het netvlies opnieuw vast te hechten, met behulp van verschillende technieken. De operatie is des te efficiënter naarmate ze snel kan plaatsvinden en het centrale deel van het netvlies nog niet heeft losgelaten. Op die manier kan het zicht gedeeltelijk of volledig worden hersteld.

n Wie zeer bijziend is, wie reeds werd geopereerd wegens traumatische cataract of wie familieleden heeft die te maken kregen met netvliesloslating, loopt een hoger risico.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content