Net over de grens

Vlissingen

Aan de monding van de Schelde in Nederlands Zeeland ligt Vlissingen, het gezellige havenstadje met een rijke maritieme geschiedenis en met monumentale panden en gezellige cafés en restaurants. Aan de jachthaven vindt u het vernieuwde Muzeeum dat is ondergebracht in een complex met gebouwen uit de 16de tot de 21ste eeuw die d.m.v. moderne architectuur met elkaar verbonden zijn. In het schitterend gerestaureerde Lampsinshuis uit de Gouden Eeuw maakt u kennis met de maritieme geschiedenis van Zeeland. Tijdens de zomer kunt u ook deelnemen aan een van de stadswandelingen onder leiding van een gids. Zo is er o.a. de Michiel De Ruyterwandeling die langs de zeven vermeende geboortehuizen van de Nederlandse volksheld leidt.

Stadswandeling met vertrek aan het Zeeuws Maritiem Museum (MuZEEum), Nieuwendijk, Vlissingen. Elke zondag tot 26/10 (behalve 20 en 27/7) om 14 uur. Deelname: a 5,50. Het museum is het hele jaar open ma-vr: 10-17 uur, za-zo: 13-17 uur. Toegang: a 7. Info: tel. 00 31 118 41 24 98 en

www.muzeeum.nl

Maastricht

Maastricht wordt door de Nederlanders als een stukje buitenland beschouwd. De sfeer is inderdaad anders aan het gezellige Vrijthof en het stadsplein met de vele restaurants en terrasjes. Het Bonnefantenmuseum heeft een rijke kunstcollectie in petto, maar ook rond de stad valt kunst te ontdekken in de mooie natuur. Chateau Neercanne ligt aan de rand van de stad in de vallei van de Jeker. Kasteel Saint-Gerlach, nog zo’n oase van rust, in het Geuldal. In de tuinen van deze twee kastelen loopt een openluchttentoonstelling van zo’n honderd sculpturen van diverse nationaal en internationaal bekende meesters. In Gallery Bell’ Arte in hartje Maastricht worden kleinere beeldhouwwerken van dezelfde kunstenaars geëxposeerd.

Meesters in de beeldhouwkunst nog tot 28/9 in Gallery Bell’Arte, Jekerweg 51, Maastricht. Di-za: 11-17uur en zo: 14- 17 uur. Info: tel. 00 31 43 321 17 02 en www.gallerybell-arte.com. En in Château Neercanne, Cannerweg 800, Maastricht en Château St-Gerlach, J. Corneli Allee 1, Valkenburg aan de Geul/Maas-tricht. Dagelijks open van 10 tot 18 uur. Toegang: gratis.

Echternach

Net voor Klein Zwitserland en vlakbij het Mullertal ligt Echternach: het ideale vertrekpunt voor wandelingen in de groene omgeving. Maar waarom niet in het stadje zelf blijven, want Echternach is ook bekend om zijn muziekfestival, dat een internationale reputatie geniet en elk jaar grote namen uit de klassieke en jazzwereld verwelkomt. Zo is er op 24 juli een concert van het Europese barokorkest met muziek van Telemann, Bach en Haendel in het nieuwe culturele en congrescentrum van de stad.

Festival van Echternach. Info: tel. 00 35 2 72 83 47 en

www.echternachfestival.lu

Aken

Ook in de stad van Karel De Grote valt ’s zomers veel te beleven. In augustus is er een wijnfestival waar meer dan 120 wijnboeren uit Rijnland-Palts hun specialiteiten komen voorstellen. En het Kurpark is het toneel van een operafestival in openlucht.

Wijnfestival Aachen, 21 tot 24/8 op het Katschhof (tussen de dom en het stadhuis). Info: www.aachen.be. Kurpark Classix, het openluchtfestival voor klassieke muziek, 15-17/8 Klassiek operafestival met de Aachener Symphonie live in het kurpark van Aken (15/8 A Night at the opera, 16/8 Chris De Burgh), Kurpark Monheimsallee. Info: www.kurparkclassix.be

Rijsel

De hoofdstad van Nord-Pas de Calais ligt maar op een steenworp van ons land en toch komt u meteen in een heel andere sfeer terecht. Oud Rijsel puilt uit van de geplaveide straatjes en de inte-ressante mode- en decoratieboetieks. Wie met de trein komt, kan zich vergapen aan het station Eurolille, ontworpen door de architect Jean Nouvel en waarin heel wat winkels een onderkomen hebben gevonden. Sinds anderhalf jaar vindt u in de modewijk Rijsel-Zuid ateliers van jonge stylisten. Maar u kunt er ook cultuur opsnuiven, bijvoorbeeld met Les caprices de Goya in het Palais des Beaux Arts, met 80 satirische prenten van de Spaanse meester. Parallel tonen hedendaagse kunstenaars zoals Yasumasa Morimura, Jake & Dinos Chapman, Rona Pondick en David Reekie hun kunnen.

Les caprices de Goya in het Palais des Beaux Arts, Place de la République, Rijsel. Nog tot 17/8, wo-zo: 10-18 uur, ma: 14-18 uur. Toegang: a 5. Info:

% 00 33 3 20 06 78 00 en www.lilletourism.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content