Muurbloemen met passie

Leve de klimaatopwarming! Die maakt het mogelijk in onze tuin subtropische planten uit te proberen in volle grond. Wat dacht u van een muur op het zuiden vol passiebloemen en misschien zelfs passievruchten?

In een tuinencyclopedie uit 1982 staat de passiebloem nog gerangschikt bij de bloeiende kamerplanten. Tegenwoordig is deze klimheester met zijn romantische bloemen meer en meer te zien als tuinplant. Hij is niet de enige. Door de zachtere winters kunnen ook olijfbomen, vijgenbomen en bougainvillea’s nu in volle grond overleven.

De voorwaarde voor succes is een muur of een afsluiting op het zuiden die liefst ook beschut blijft tegen de wind (bijvoorbeeld langs het terras). Onthoud ook dat onze klimmer fors kan groeien. 5 tot 6 meter in één jaar is geen uitzondering. Sommige mensen laten de plant daarom opklimmen tegen een boom, maar dan krijgt hij vaak niet genoeg zon. De bloemen verschijnen pas in juli, maar de bloei kan duren tot een stuk in oktober. Typisch is de kring van uitrafelende helmdraden die bovenop een rozet van kelkblaadjes lijken te liggen. Bij de bekendste soort, de Passiflora caerulea, zijn die draden blauwpaars maar er bestaan ook witte varianten (bijv. Constance Elliott) of varianten met reuzenbloemen.

Kort maar intens

Passiebloemen geuren lekker maar helaas is hun schoonheid van korte duur. De bloei duurt zelden langer dan twee dagen. Gelukkig ontwikkelt een gezonde plant bloemen genoeg om dat op te vangen. De ranken hechten zich gemakkelijk vast aan de ondergrond, maar omdat de hoofdstam vrij slap is, kunt u toch beter een draadgaas of een andere ondersteuning voorzien.

In april snoeit u de passiebloem flink terug, tot één of een halve meter boven de grond. In het najaar en de winter laat u ze het best met rust. Na een jaar of drie begint de plant meestal achteruit te gaan. De stam wordt dikker, gaat openscheuren en krijgt fel te lijden van regen en kou. Is dat erg? Neen, want u hebt snel een nieuwe plant voor géén geld. Neem een stekje van het snoeihout, laat het wortels krijgen en plant het in april uit op de plek waar u de vorige plant hebt verwijderd.

Komen er ook vruchten?

Krijgt mijn passiebloem ook lekkere vruchten? Misschien. De grootste kans maakt u in een warme zomer en als u twee planten aanplant (bijv. een met blauwe en een met witte bloemen). Die kunnen dan voor kruisbestuiving zorgen. Variëteiten met kleinere bloemen schijnen vaker vruchten op te leveren dan grootbloemige. De exotische vruchtjes met de feloranje kleur verschijnen in de nazomer.

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content