Monet achterna

Eénjarige bloemen zaaien, dat is toch niet meer van deze tijd? In haar tuin in de Oost-Vlaamse gemeente Buggenhout bewijst Lieve Adriaensens het tegengestelde. Resultaat: impressionistische plaatjes en ongewone effecten.

Nee, we zijn niet in Giverny, al lijkt een deel van de tuin van Lieve Adriaensens (62) te zijn weggelopen uit de beroemde tuin van schilder Monet. Borders en veldjes vol wiegende kleurenstippen. Bijna een bloementapijt waarin je meteen wilt gaan plukken.

Haar tuin is dan ook een statement: ze wil dat we éénjarige zaaibloemen herontdekken, vooral dan de minder bekende soorten en zeldzame variëteiten. Het is zo gemakkelijk éénjarige perkplantjes kant-en-klaar te kopen dat we het zaaien hebben verleerd. “Dat is jammer”, zegt Lieve, “want het aanbod in de handel is beperkt. Je ziet vooral afrikaantjes, salvia’s, Surfinia’s, zomerasters, vlijtige liesjes en begonia’s. Daar is niets mis mee, maar er zijn nog zoveel andere soorten en die moet je uit zaad winnen.”

Lieve Adriaensens ging op zoek en stootte op een schatkamer aan éénjarigen die ze niet of nauwelijks kende. Salvia viridis bijvoorbeeld heeft typische vlaggetjes in roze, blauw of wit, terwijl Diascia uitmunt in pastelkleuren. De blauwe Phacelia trekt bijen aan. Gilia is met haar donkerpurper hartje om te stelen. Omgekeerd heeft de zomerridderspoor (Consolida ajacis) witte of violetblauwe bloemen die tot één meter hoog worden.

Prachtige effecten

Omdat ze die minder bekende soorten zo moeilijk kon vinden, is Lieve Adriaensens zelf begonnen met een kleine kwekerij en een zadenhandel. In borders toont ze welke effecten we kunnen bereiken door éénjarigen slim te combineren. Bijvoorbeeld:

Allemaal papavers: combineer kleine papavers in subtiele kleuren (roomwit, lichtroze...) met klassieke klaprozen en slaapmutsjes (Eschscholzia).

Donkerrood: meng rode leeuwenbekjes (Antirrhinum) met éénjarige Scabiosa (Scabiosa atropurpurea), Ratibida (Mexicaanse hoed), lampenpoetsersgras en kruiskruid (Senecio , zilvergrijs blad).

Romantisch witmet pasteltinten: éénjarig gipskruid met klaprozen, Crambe abyssinica (Afrikaans bolletjeskool, witte bloempjes) en zomerriddersporen.

Een pluktuin: hiervoor kunnen we een plek kiezen waarvan we nog niet goed weten wat we ermee moeten doen. In haar pluktuin mixt Lieve papavers, cosmea’s, vlasleeuwenbekjes (Linaria), kantbloemen (Ammi maius), salvia’s, slangenkruid (Echium), ageratums, zomerriddersporen, zinnia’s, leeuwenbekjes, gipskruid en éénjarige chrysanten in bonte kleuren.

Vooroordelen

U denkt dat zaaibloemen veel werk vragen en dat je er maar één jaar plezier van hebt? Tegenover deze vooroordelen plaatst Lieve haar ervaring:

Nogal wat soorten zaaien zichzelf uit. Dat geldt vooral voor soorten die in ons klimaat gedijen: papavers, kantbloemen, vlasleeuwenbekjes, slangenkruid, salvia’s, cosmea’s...

Zaaien in potjes en bakken binnenshuis is alleen nodig voor soorten vantropische oorsprong (vlijtig liesje, afrikaantjes, lobelia...). Die hebben een lange teeltijd nodig. Soorten uit ons klimaat kunnen we rechtstreeks zaaien: cosmea’s, juffertjes-in-’t-groen, papavers, zinnia’s...

Zuinig zaaien = minder uitdunnen. Dat uitdunnen doen we pas als de plantjes 3 tot 5 cm hoog zijn en we laten een tussenafstand van 20 cm.

Geen lelijke gaten meer

Lieves tuin bestaat niet alleen uit impressionistische bloemenvelden. Heel wat onderdelen ogen meer klassiek. Een terras met een pergola begroeid door een klimhortensia. Een rozentuin met metalen zuilen waartegen klimplanten opgroeien en een tweede rozentuin tussen ligusters. Een grote rechthoekige vijver (ooit een zwembad) met waterlelies. Een hortensiatuin. Een zitgedeelte met rustige groene beplanting en een poolhouse.

Toch zijn de éénjarigen ook hier aanwezig. Langs het terras helpen papavers, Nigella’s en witte Orlaya’s (schermbloemen) om de rood-witte sfeer te versterken. Elders is een gele hoek gemaakt door hoge gele vaste planten (Kniphofia, Tanacetum, Alchemilla en tweejarige kaardenbol) te combineren met éénjarigen (Tagetes, papavers, goudsbloemen, leeuwenbekjes, Eschscholzia’s).

“Hoe vaak zie je niet dat er in een vaste plantenborder of tussen rozen lelijke gaten vallen? Die kun je perfect opvullen met éénjarigen”, pleit Lieve tot slot. “En als je buxuskamertjes vult met zaaibloemen, krijg je een veel levendiger effect!”

Op zondag 3 juli houdt Lieve Adriaensens een opendeurdag in haar tuin en kwekerij: Bosstraat 128, 9255 Buggenhout, tel. 052 33 64 04 en www.silene.be

Ludo Hugaerts – Foto’s Bastin & Evrard

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content