Momenten voor monumenten

Dit jaar moeten de Open Monumentendagen een Grand Cru worden. Dat komt omdat Vlaanderen, Brussel en Wallonië elk een ander boeiend thema belichten. Maak uw keuze tussen verborgen kazematten, statige herenhuizen en parels van glas-in-loodramen en wintertuinen die normaal nooit toegankelijk zijn.

Van kloostercel tot bedrijfsrestaurant

De openingsuren kunnen verschillen van monument tot monument. In vele gevallen lopen ze van 10 tot 17 of 18 uur, soms echter alleen in de namiddag en ’s avonds. Vraag dus het best vooraf de programmabrochure aan om uw bezoeken voor te bereiden.

Wallonië: op zaterdag 8 en zondag 9 september. Thema: Militair erfgoed van de prehistorie tot de Tweede Wereldoorlog. Forten, kastelen, versterkte hoeves, kazernes en kazematten maar ook burchtruïnes, militaire begraafplaatsen en herdenkingsmonumenten.

Uitzonderlijk toegankelijk zijn onder meer de Tour de Moriensart in Céroux-Mousty, de Hollandse kazematten van de Mont Féron in Aat en de Tour des Albastries in Hoei. In totaal staan 360 monumenten open in 162 gemeenten. Tientallen randactiviteiten: fietstochten, geleide bezoeken, conferenties, gratis toegang tot 41 musea...

Vraag de gratis programmabrochure op % 0800 119 01. Of surf naar www.journeesdupatrimoine.be

Vlaanderen: op zondag 9 september.

Thema: Wonen. Alle mogelijke woonvormen, stijlen en woningindelingen die de mens heeft bedacht: van de cellen van monniken over keuterboerderijtjes en mijncités tot landhuizen en paleizen. Het thema maakt het mogelijk interieurs te zien die anders achter gevels verborgen blijven. U krijgt de keuze uit 650 opengestelde monumenten in 311 gemeenten.

Uitzonderlijk toegankelijk zijn onder meer de mijn- ingenieurswoning La Mine Colline in Genk, het voormalig koninklijk paleis op de Meir in Antwerpen, de villa van Huib Hoste (een architect van De Stijl) in Avelgem en het kasteel Ten Bieze in Zwalm. Bij de liefst 430 randactiviteiten zijn de monumentenwandelingen zeker de moeite waard.

Gratis programmabrochure: % 03 212 29 55. Of surf naar www.openmonumenten.be

Brussel: op zaterdag 15 en zondag 16 september. Thema: licht en verlichting. In bijna 80 monumenten ligt de nadruk op de manieren waarop openbare en particuliere gebouwen, industriële panden, kantoren en kunstenaarsateliers het licht binnenlaten via glas-in-loodramen, koepels, wintertuinen en architectuurvondsten.

Uitzonderlijk toegankelijk zijn onder meer de kantoren van het reclamebureau Duval-Guillaume, het bedrijfsrestaurant van Total en de archieven van de stad Brussel.

Gratis programmabrochure: % 0800 40 400. Of surf naar www.monument.irisnet.be

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content