Moederdag: toch niet wéér cadeaubonnen?

Cadeauboxen, Bongo’s, Vivaboxen,... zijn erg populaire geschenken geworden. Maar vinden we ze nog leuk? En wat zou voor ons de ideale cadeaubon zijn?

Help! Vorig jaar vielen Moederdag en mijn laatste werkdag zo ongeveer samen en had ik ineens 22 Bongo’s en nog andere cadeaubonnen”, vertelt Emi Van de Velde uit Denderhoutem. “In één jaar heb ik ze bijna allemaal kunnen verzilveren, alleen de laatste twee heb ik moeten verlengen (met euro 15 kosten). Aan de meeste houd ik goede herinneringen over, maar het was wel stressvol om ze allemaal tijdig op te gebruiken. Voor de meeste Bongo’s heb ik heel wat keuzemogelijkheden moeten bellen om er een te vinden waar we nog terecht konden. Onze kinderen deden we er geen plezier mee want die hebben alleen de week-ends en de schoolvakanties en dan zitten al die Bongo-adressen overvol.”

Bongostress

Een deel van uw getuigenissen via de website van Plus Magazine was positief over cadeau- en belevingsbonnen. “Je gaat naar bestemmingen waar je anders niet zou aan denken”, schreef Maria Van der Veken. Andere reacties waren kritischer. In nogal wat gevallen dekt de bon slechts een deel van de kosten (extra’s zoals verre verplaatsingen en drank bij het eten kunnen stevig aantikken). De ik-moet-die-bon-op-tijd-opgebruiken-stress bestaat écht. Als je dan uiteindelijk gekozen hebt, is er vaak geen plaats meer vrij in het hotel of restaurant van je keuze. Sommige Bongogebruikers hoorden steevast “we zijn volzet”, wanneer ze vertelden dat ze hun bon wilden verzilveren of vonden dat ze minder service of een minder mooie kamer kregen. “Ik kies liever zelf waarmee ik me wil verwennen dan een voorwerp of een dienst te moeten kopen die ik niet echt wil”, mailde Paul De Keyzer.

“Tijd maken voor een leuk cadeau”

Het is wat met die cadeaubonnen. De schenker denkt een origineel cadeau te geven, maar zadelt de ontvanger soms op met extra kosten en keuzestress. De initiatiefnemers van de populaire Bongo’s vinden de term Bongostress echter alles behalve fair. “Het gaat om een leuk cadeau en daarvoor moet je tijd maken”, zegt Ruud Tiebos, de woordvoerder van Bongo België. “We hebben geen precieze cijfers, maar het aantal verlengingen of niet-gebruikte bons ligt heel laag. Vele Bongo’s hebben een geldigheid van 14 maanden. Verlengen of omruilen (eventueel mits het bijbetalen van de meerwaarde) kan gemakkelijk gebeuren via onze website of in één van onze shops. Tot zes maanden vóór de vervaldatum kan dat gratis. Nadien vragen we een vergoeding, maar die is verantwoord, want het vergt echt wel extra werk van ons personeel.”

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content