Modieus en gezond !

Kleding en gezondheid, ze hebben meer met elkaar te maken dan we op het eerste gezicht zouden denken, zowel in positieve als in negatieve zin. Van kledingallergie tot intelligent textiel... een overzicht.

De tijd dat vrouwen zichzelf in een kortset persten om een wespentaille van amper 40 centimeter te bekomen, ligt ver achter ons. De regelmatige appelflauwtes van deze dames waren niet zozeer toe te schrijven aan hun teergevoeligheid, dan wel aan het feit dat ze nauwelijks konden ademhalen. Om nog maar te zwijgen van de vervormingen en vergroeiingen van organen die er het gevolg van waren. Zo zwaar takelen we onszelf gelukkig niet meer toe. Maar toch blijven een aantal gezondheidsklachten (ten dele) toe te schrijven aan de kleding.

Trui of blouse Overgevoeligheid

Last van warmteopwellingen die u tracht te verbergen met een rolkraag of een hoog sluitende blouse? Wellicht bereikt u het omgekeerde! Door decolleté en hals te bedekken, krijgt u nog meer opwellingen. Een kraag die de hals vrijlaat, is beter. Bovendien is de huid van hals en decolleté erg gevoelig en zorgt een opstaande kraag daardoor makkelijker voor irritaties.

Erger wordt het wanneer er sprake is van een echte allergie. Factoren die een dergelijke allergie in de hand werken zijn, buiten nauw aansluitende kleding, overmatig zweten, een huid die reeds geïrriteerd is (door parfum, zon,...) of een van nature gevoelige (atopische) huid.

Een kledingallergie is in feite een contactallergie, wat wil zeggen dat de allergie zich voordoet op de plaatsen waar de betrokken stof de huid raakt en dan vooral waar het vochtig is door transpiratie of waar wrijving optreedt: de hals, de nek, de oksels en de lies, maar ook de binnenzijde van de dijen. Verantwoordelijk kunnen de vezels zijn waaruit de stof is geweven, de kleurstoffen en de kwaliteitsverbeteraars.

De vezels geven het minst vaak aanleiding tot ernstige allergische reacties. Wol en zijde kunnen wel aanleiding geven tot irritaties bij mensen met een droge of atopische huid. Ook synthetische vezels kunnen dergelijke reacties uitlokken. Omdat nylon bijv. zweet niet goed opneemt, kan het een jeukende uitslag veroorzaken.

Vaker dan de vezels, zullen de kleurstoffen aanleiding geven tot kledingallergie. Hoe kleurvaster een stof, hoe minder kans dat er huidreacties ontstaan. Ze komen het vaakst voor bij bepaalde, slecht in water oplosbare (de zogenaamde disperse) kleurstoffen. Deze worden nooit toegepast op 100 % natuurlijke vezels, maar vaak gebruikt bij synthetische en semi-synthetische kledingstukken. Zij komen vooral door wrijving vrij.

Kwaliteitsverbeteraars zijn producten die aan textiel worden toegevoegd om een kledingstuk kreuk- of krimpvrij en makkelijk strijkbaar te maken, om ze te beschermen tegen licht, zweet, schimmels en gisten of om ze brandwerend of waterafstotend te maken. De belangrijkste boosdoener bij deze producten is formaldehyde, dat gebruik wordt om katoen en linnen kreukherstellend te maken. Bij overgevoeligheid doet u er goed aan elk nieuw kledingstuk te wassen om de overmaat aan formaldehyde uit de stof te verwijderen. Formaldehyde komt ook voor in sommige wasverzachters.

Een recent onderzoek toonde aan dat het dragen van een wollen trui het risico op allergie voor huisstofmijt en huisdieren verhoogt. Dragers van een wollen trui werden blootgesteld aan 10 keer meer huisstofmijten en huisdierhaartjes.

Niet alleen de stof kan een contactallergie uitlokken. U kunt ook allergisch reageren op rubber in een elastiek of op nikkel in bh-sluitingen, (druk-)knopen, ritssluitingen enz.

De diagnose van een contactallergie wordt gesteld door een plakproef op de rug. Zodra u weet waaraan u precies allergisch bent, kunt u die producten in de toekomst maximaal vermijden.

Bh De juiste maat

Modieuze bh’s zijn er tegenwoordig in alle kleuren en modellen. Een goede bh is echter een model dat optimaal overeenstemt met uw lichaamsbouw zodat hij de nodige steun geeft. Een goed passende bh laat geen sporen na wanneer u hem uitdoet en veroorzaakt nergens irritatie door wrijving. De schouderbandjes moeten op de juiste lengte worden ingesteld zodat ze niet in uw schouder snijden maar toch voldoende ondersteuning geven. Vooral wie een zware buste heeft, kiest een model met bredere schouderbandjes. Een stof waarin een elastische vezel verwerkt zit, zal u meer bewegingsvrijheid geven.

Voor u een nieuwe bh gaat kopen, moet u in de eerste plaats uw correcte maat kennen. Even nameten is noodzakelijk, uw lichaamsbouw evolueert immers in de loop van uw leven. Twee getallen moet u kennen: de omvang van uw ribbenkast gemeten net onder uw borsten en de volle omvang van de borst gemeten over de tepellijn wanneer je een goedzittende bh draagt. Met deze twee getallen kunt u in elke lingeriewinkel uw correcte cupmaat aflezen. Het cijfer geeft de omvangsmaat aan, de letter staat voor de cupmaat.

De juiste pasvorm die aansluit bij uw lichaamsbouw vindt u slechts door verschillende modellen te passen. Kies een model dat overal goed aansluit aan uw lichaam en waarbij uw borsten de cup volledig vullen. Als er plooitjes in de cup zitten, moet u een cupmaat kleiner nemen. Belangrijk om te weten is dat een 85D, een 90C en een 95B vaak heel weinig verschillen. Past u dus een bh waarvan het bandje niet strak genoeg zit maar de cup wel goed is, probeer dan hetzelfde model eens één omtrekmaat kleiner en één cupmaat groter. Trekt de rugsluiting naar boven, dan moet u de bh een haakje strakker sluiten, de schouderbandjes wat losser stellen of een omtrekmaat kleiner nemen.

De elastische vezels die in een bh verwerkt zijn, verliezen hun elasticiteit als ze vuil zijn. Een bh moet dus regelmatig gewassen worden, bij voorkeur met de hand. Als u toch de voorkeur geeft aan de machine, steek de bh dan in een waszakje om beugels en vezels te beschermen. Denk er ook aan dat een bh slechts een beperkte levensduur heeft. Om het jaar zou u uw bh’s moeten vervangen!

Slip of string Voorkeur voor katoen

De juiste lingerie is die lingerie waar u zichzelf het lekkerst in voelt. Dit op voorwaarde dat u de juiste maat kiest. Een slip of string die te klein is, zal onvermijdelijk zichtbaar zijn doorheen uw bovenkleding en zal na enige tijd ook de huid irriteren. Wat draagcomfort en hygiëne betreft is katoen een aanrader, alleszins voor het deel tussen de benen. Synthetisch of te nauw spannend ondergoed zorgt voor een broeierig klimaat waar bacteriën goed gedijen. Dit wordt door artsen vaak aangegeven als een mogelijke oorzaak voor weerkerende blaasontstekingen en hardnekkige schimmelinfecties bij vrouwen. Vermijden dus!

Een detail dat soms vervelende gevolgen kan hebben: het etiket in ondergoed geeft niet zelden aanleiding tot irritatie. De oplossing bestaat erin het stiksel voorzichtig los te maken en het etiket te verwijderen.

Pantalon Liever niet te strak

Net zoals te spannende slips, kunnen ook te nauwe broeken aanleiding geven tot meer blaasontstekingen of vaginale ontstekingen bij vrouwen. Een spannende broek verhoogt de transpiratie en daar voelen veel (ziekte)kiemen zich kiplekker bij. Maar ook de mannen doen er goed aan geen al te nauwe broeken te dragen. Hun lichaamsbouw is immers een goed bestudeerde zaak. De teelballen hangen niet zonder reden buiten het lichaam: op die plaats is een lagere lichaamstemperatuur noodzakelijk voor hun vruchtbaarheid. Door het dragen van te nauwe broeken worden de teelballen tegen (of haast in) het lichaam geduwd, waardoor de temperatuur te hoog wordt. Bovendien kan een spannende broek pijn veroorzaken.

Een ander element dat aanleiding kan geven tot problemen is een te nauw aansluitende tailleband. Iedereen die in een spannende jeans uitgebreid gaat tafelen, kan daarvan meepraten. Hebt u neiging tot een buikje, dan zult u dat enkel accentueren door een te nauwe broek te dragen (dat kan de bedoeling toch niet zijn?). En dan hebben we het nog niet gehad over het gebrek aan comfort, de buikpijn, maagklachten en spijsverteringsstoornissen die er het gevolg van kunnen zijn.

Kousen Denk aan de bloedsomloop

Panty’s moeten comfortabel zitten. Dat betekent: niet spannen in de taille, voldoende hoog komen tussen de benen en geen wrijving veroorzaken op de huid. Geeft u de voorkeur aan kousen die vanzelf opblijven, zorg er dan voor dat de elastische band bovenaan niet te hard spant. Verander eventueel eens van merk tot u de kousen gevonden hebt die goed opblijven en toch uw been niet afknellen. Dat is trouwens een gouden raad voor alle kousen en sokken: zorg ervoor dat ze nergens spannen zodat ze de bloedcirculatie in uw voeten en onderbenen, die het vanaf een bepaalde leeftijd toch al een stuk moeilijker krijgt, niet in het gedrang brengen. De perfecte kous geeft steun vanaf de enkel, zonder voet of been ergens af te knellen.

Hebt u makkelijk last van opgezette voeten of spataders, dan kunnen steunkousen een uitkomst bieden. Ze oefenen van buitenaf druk uit op het been. In combinatie met de beweging van de kuitspieren, bevordert dit de bloedcirculatie en beperkt het de ophoping van vocht (oedeem). Steunkousen moeten heel precies aangepast zijn aan uw maat en de aard van uw probleem. Er bestaan verschillende soorten die een verschillende graad van ondersteuning bieden. Koop daarom steunkousen steeds in een speciaalzaak waar u op professionele hulp kunt rekenen.

Wat de voeten betreft, is het belangrijk dat de kousen of sokken nergens naden hebben die wrijving veroorzaken. Want wrijving betekent onvermijdelijk eelt, blaren en pijn.

Hebt u last van zweetvoeten, kies dan voor kousen in fil d’Ecosse, wol, katoen gemengd met een synthetische vezel of specifieke nieuwe kunstvezels zoals orlon, polipropyleen en coolmax die het vocht niet absorberen maar doorlaten zodat het kan verdampen (op voorwaarde dat het materiaal van uw schoenen dat toelaat). Regelmatig propere kousen aan (indien nodig meer dan één keer per dag) is noodzakelijk om uw voeten droog te houden.

Schoenen Comfort boven alles

Wat schoenen betreft, zijn sommige vrouwen niet zo ver verwijderd van het tijdperk van de korsetten. Hoge naaldhakken, smalle, puntige schoenen,... we doen onszelf soms heel wat leed aan. Eelt, ekster-ogen, blaren, vervormingen van de voet, versnelde slijtage van het kniegewricht,... ze kunnen allemaal met de schoenen te maken hebben. Enkele tips voor een comfortabele – lees gezonde – schoen zijn zeker niet overbodig.

Zweer niet bij uw maat. Maten verschillen van merk tot merk. Bovendien blijft uw schoenmaat niet altijd dezelfde: ze evolueert in de loop van uw leven.

Kies een model dat perfect aansluit bij uw voet. Hebt u brede voeten, pers ze dan niet in smalle muiltjes, zelfs al is dat toevallig de allernieuwste modetrend.

Een voet is vaak zwaarder dan de andere. Pas uw schoenen steeds met uw zwaarste voet en leg eventueel in de andere schoen een zooltje.

Ga schoenen kopen aan het einde van de dag want dan zijn uw voeten het dikst. De kans dat schoenen die u ’s ochtends hebt gekocht, ’s avonds knellen is reëel.

Uiteraard neemt u rustig de tijd om uw schoenen te passen. Sta op en loop even rond om te voelen of dit model comfortabel zit en uw voet niet in en uit de schoen slipt.

Koop nooit schoenen die knellen in de veronderstelling dat ze waarschijnblijk wel wat zullen uitzetten.

Let erop dat uw hiel stevig vast zit en dat hij voldoende gesteund wordt door de contrefort.

De zool moet voldoende flexibel zijn en kunnen doorbuigen ter hoogte van de bal van de voet. Een harde zool op een harde ondergrond geeft schokken en trillingen die kunnen doordreunen tot in het hoofd.

Kies voor een comfortabele hielhoogte. Weet dat uit wetenschappelijk onderzoek gebleken is dat hakken – naaldhakken én brede hakken – het kniegewricht extra belasten en aanleiding geven tot rugklachten. Bovendien plaatsen ze ook uw voet in een anatomisch abnormale houding. Hierbij wordt de achillespees voortdurend ingekort zodat na verloop van tijd platte schoenen oncomfortabel zullen aanvoelen of zelfs hielpijn veroorzaken.

Houd er rekening mee dat te smalle tippen voor ingegroeide nagels zorgen en de groei van voetschimmels tussen de samengeknepen tenen bevorderen .

Schoenen bevatten ook stoffen (looistoffen, lijmen, rubber, kleurstoffen,...) die een contactallergie kunnen uitlokken. n

Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content