Mobiliteit

l Sedert 1 februari reist u vanaf 65 jaar in tweede klasse heen en weer tussen twee Belgische stations voor euro 3. Voor dit zogenaamde seniorenbiljet gelden wel enkele beperkingen. Zo moet de heen- en terugreis op dezelfde dag gebeuren. Op werkdagen mag u slechts vanaf 9.01 uur vertrekken (zo niet moet u bijbetalen). Op zaterdag, zondag en feestdagen mag u vertrekken wanneer u wilt.

l De Railplus Kaartkost euro 20 vanaf de leeftijd van 60 jaar en geeft recht op een korting bij de aankoop van internationale treintickets.

l In de maand vóór u 65 wordt, moet u gratis uw Omnipas 65+ van De Lijn thuis ontvangen. In Brussel (MIVB) heet dit pasje de 65+ Kaart. Hebt u niets ontvangen, neem dan contact op met het kantoor van de vervoermaatschappij in uw buurt.

l Voor de leeftijd 60-64 jaar biedt De Lijn de Omnipas 60+. Die kost euro21,60 voor één maand, euro 59,40 voor drie maanden en euro167,20 voor één jaar. U mag er onbeperkt mee rijden op het hele net van De Lijn. Vraag de kaart aan bij de Dienst Abonnementen in uw buurt of haal ze persoonlijk af in een Lijnwinkel (adressen vindt u in rubriek 7078 van de Gouden Gids).

l Ook de Brusselse vervoermaatschappij MIVB heeft een speciaal abonnement voor de leeftijd 60-64. Het kost euro25,20 voor één maand en euro 255 voor een heel jaar.

l In Niel krijgen alle inwoners vanaf 60 jaar de Omnipas 60+ van De Lijn gratis.

Met de trein

Let wel: het biljet is niet geldig op toeristische hoogdagen. In 2004 zijn dat alle weekends van 15 mei t.e.m. 12 september en deze van Pasen (ook paasmaandag), Hemelvaart (ook vrijdag) en Pinksteren (ook maandag). Van 15 mei tot 15 september geldt een speciale regeling als u naar de kust spoort. Met het seniorenbiljet mag u pas voor uw terugreis vertrekken vanaf 19.01 uur, maar dat mag vanuit een ander kuststation dan uw bestemming.

Met bus, tram of metro

Met dit pasje kunt u in de drie gewesten gratis met de tram, de bus en de metro rijden (ook met de Kusttram). In Brussel geldt het pasje op weekdagen echter pas vanaf 9 uur (deze beperking bestaat niet in de weekends en op feestdagen). Hebt u uw pasje gekregen van De Lijn of van de MIVB, dan moet u het bij elke opstap in Vlaanderen en in Brussel ontwaarden in het gele apparaat. In bussen van de TEC (Wallonië) moet u het aan de chauffeur tonen.

Met de taxi

Een aantal Vlaamse steden en gemeenten (Gent, Leuven, Blankenberge, Kortenberg, Hasselt...) heeft de taxicheque ingevoerd. Hij is bedoeld voor inwoners met een gering inkomen die zich niet zonder hulp van derden kunnen verplaatsen en niet over een eigen auto beschikken. Met deze cheques kunt u zich voor de helft van de prijs met een taxi verplaatsen. De cheques hebben, naargelang de gemeente, een waarde van euro 2,50 of euro 5. U moet ze eerst zelf aankopen voor de helft van de prijs, de gemeente past de rest bij. In bepaalde gemeenten gelden sterke beperkingen inzake leeftijd (alleen vanaf 65 jaar) en inkomen. Andere gemeenten stellen dan weer geen leefijdsbeperking (Gent bijvoorbeeld) of zijn veel soepeler met de inkomensgrens (zoals Blankenberge). Om te weten of uw gemeente met taxicheques werkt, neemt u het best contact op met het OCMW.

Leen Baekelandt en Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content