“Mijn ‘specht’ kan levens redden”

Lowie Vanluffelen kunt u contacteren via tel. 03 314 32 39. De uitvindersbeurs Eureka heeft van 11 tot 16 november plaats in Brussels Expo (paleis 2, 10-18 uur, toegang euro 7,50. Info: tel. 02 732 04 04).

Als het van brandweerman en professioneel ballonvaarder Lowie Vanluffelen (47) uit Hoogstraten afhangt, zullen er binnenkort minder slachtoffers vallen bij branden in torengebouwen. In maart 2000 nam hij een patent op zijn uitvinding, de skyscraper pecker (letterlijk ‘wolkenkrabberspecht’): een heliumballon met één vlakke zijde waarmee een brandweerman kan aanmeren tegen een torengebouw zoals een specht tegen een boom. Hij kan zich vasthechten op de gewenste hoogte, binnendringen in het gebouw en slachtoffers ontzetten. Deze worden met een gordel vastgemaakt onderaan de ballon. Op dat moment gaat de wolkenkrabberspecht werken als een autonome lift: door het gewicht van de slachtoffers gaat de ballon vanzelf dalen (en weer stijgen wanneer de geredde personen uit de gordels zijn gehaald). De daal- en stijgsnelheid wordt gecontroleerd door een katrolsysteem met rem.

“Mijn specht biedt een alternatief wanneer helikopters niet op het dak van het brandende gebouw kunnen landen. Of wanneer de rook zich al te ver in het gebouw verspreid heeft. Brandweerlui aan wie ik mijn uitvinding heb uitgelegd, waren dan ook enthousiast. Ook wanneer er instorting dreigt, kan de ballon worden ingezet want in tegenstelling tot een helikopter veroorzaakt hij geen trillingen. Bij de aanslagen van 11 september zou hij niet nuttig zijn geweest (daarvoor was de tijd te kort), maar wél bv. bij de brand in een torengebouw in Moskou. Of bij de brand in de Eiffeltoren indien daar toen mensen ingesloten waren geraakt.”

Het pad van een uitvinder gaat echter niet over rozen. Hoewel zijn wolkenkrabberspecht nog alleen op papier bestaat (en in de vorm van een schaalmodelletje en een computeranimatie), heeft Lowie al 25.000 euro octrooikosten moeten ophoesten. Op de komende uitvindersbeurs Eureka gaat hij proberen een koper voor het patent te vinden of een fabrikant die mee wil investeren in de bouw van een prototype. “Het prototype moet er eind 2004 zijn. De bouw ervan kost ongeveer 250.000 euro. Ik heb nu een Duitse ballonproducent en een Zwitserse kabelfabrikant die samen 70 % van die kosten willen dragen. Als ik geen derde of vierde partner vind, verkoop ik mijn huis om zelf het resterende bedrag bijeen te harken. Maar hoe dat prototype er ook komt, ik wil zelf als eerste mee naar omhoog!”

A Ludo Hugaerts, Marc Welsch

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content