JOHAN ADRIAENS Estate planner © G.F.

Mijn huurder overnacht in de garage

Ik verhuur al zes maanden een garage. Mijn huurder betaalt stipt de huur, maar mede-eigenaars hebben tijdens de vergadering opgemerkt dat mijn huurder daar overnacht en dat er geurhinder is. Ik weet niet of het klopt, maar wat kan ik als eigenaar doen? Riskeer ik zelf iets?

Momenteel heb je enkel kennis genomen van deze opmerkingen, maar weet je niet of ze waar zijn. Om verdere problemen te vermijden, raden we je aan om in eerste instantie een brief naar je huurder te sturen. Hierin laat je hem weten dat mede-eigenaars jou tijdens de laatste algemene eigenaarsvergadering gemeld hebben dat hij in de gehuurde garage zou overnachten. Vermeld erbij dat de mede-eigenaars gedreigd hebben om klacht in te dienen. Voeg ook het volgende toe: “Als verhuurders weten wij niet of deze beweringen kloppen. Maar als dat inderdaad zo is, herinneren wij u eraan dat het gehuurde goed een garage is en het dus strikt verboden is om er te overnachten, omdat dit niet de bestemming is die in het contract aan het gehuurde goed wordt gegeven.”

JAN ROODHOOFT Advocaat
JAN ROODHOOFT Advocaat© BENNY DE GROVE

Zelf riskeer je niets en ben je ook niet aansprakelijk, want zelfs als jouw huurder daar effectief zou overnachten, gebeurt dit zonder jouw medeweten en toestemming.

Mag ik als gepensioneerde voor mijn vroegere werkgever blijven werken?

Ik ben 65 en heb 45 jaar gewerkt. Ik ga dan ook volgende maand met pensioen. Mijn werkgever vroeg me of ik eventueel nog een paar dagen kan terugkomen. Mag ik dat? En is dat dan onbelast? Moet ik de pensioendienst op de hoogte brengen?

Als gepensioneerde mag je bijverdienen. Vermits je 65 bent en een volledige loopbaan van 45 jaar gewerkt hebt, hoef je je niet aan de bijverdiengrenzen te houden. Aan een van beide voorwaarden voldoen – 65 jaar oud zijn of 45 jaar gewerkt hebben – zou trouwens al volstaan. Het betekent dat jouw pensioen niet zal worden verminderd of geschorst omdat je te veel bijverdient. Je mag ook gerust bij je vroegere werkgever bijverdienen, dat is geen probleem.

Je hoeft de federale pensioendienst enkel van jouw activiteit op de hoogte te brengen als je nog geen pensioen hebt ontvangen. De aangifte doe je via Model 74, dat je terugvindt op de website van de Federale pensioendienst: www.sfpd.fgov.be > Kenniscentrum > Formulieren. Werk je dus in de eerste maand van je pensioen al een paar dagen bij je vorige werkgever, dan moet je dit aangeven. Later niet meer.

Als je een flexijob uitvoert als gepensioneerde, kan je tot 500 euro per maand onbelast bijverdienen. Maar een flexijob kan enkel in de horeca of de detailhandel. Doe je een andere job, dan wordt jouw inkomen uit wat je bijverdient, wel degelijk belast. Bovendien zal de fiscus op je pensioen een lagere belastingvermindering toekennen dan wanneer je geen bijverdiensten hebt.

Legateer ik best al aan mijn kleinkinderen?

Volgens mijn notaris maak ik best een testament op waarin ik ook al iets legateer aan mijn kleinkinderen, zodat ze minder erfbelasting betalen. Kan dat zomaar?

Deze techniek wordt soms ook het verdeel-en-heers-testament genoemd. Het komt er immers op neer dat je jouw vermogen over meer erfgenamen verdeelt, zodat jouw erfgenamen minder erbelasting moeten betalen. Want tussen ouders-kinderen-kleinkinderen-achterkleinkinderen (in rechte lijn dus) wordt de erbelasting immers berekend op het netto-erfdeel per erfgenaam. Concreet betekent dit: hoe meer erfgenamen je aanduidt in je testament, hoe meer ‘pakketjes’ er zijn die telkens onder het laagste tarief vallen. Dit geldt voor de drie gewesten.

In Vlaanderen (niet in Wallonië en Brussel) wordt bovendien ook een opsplitsing gemaakt tussen roerende en onroerende goederen, waardoor nog eens van het laagste tarief kan worden genoten. Vandaar dat het interessant is om ook de kleinkinderen voor een stukje te betrekken bij je successieplanning. Uiteraard moet je er dan wel voor zorgen dat je de reserve van je kinderen niet aantast. Sinds de nieuwe erfwet hebben alle kinderen samen een reserve van de helft van je nalatenschap, zodat je vrij kan beschikken over de andere helft en bijvoorbeeld aan je kleinkinderen kan legateren. In het Vlaams gewest heb je bovendien nog het voordeel dat een bedrag van 12.500 euro vrijgesteld wordt van erfbelasting als je deze techniek gebruikt.

Tellen maaltijdcheques mee voor de opzeggingsvergoeding?

Het bedrijf waar mijn zoon werkt, zit in slechte papieren. Hij vreest voor ontslag. Zijn nettoloon is niet zo hoog, maar hij heeft wel maaltijdcheques en een groepsverzekering. Tellen die mee in de opzeggingsvergoeding? En wat als de werkgever daar geen rekening mee houdt?

Om te weten op welke opzeggingsvergoeding jouw zoon aanspraak kan maken, moet hij nakijken welke opzeggingstermijn zijn werkgever moet naleven. De werkgever moet namelijk een vergoeding betalen die met deze termijn overeenstemt. Bij het bepalen van de vergoeding moet hij rekening houden met het loon en de voordelen waarop jouw zoon als werknemer recht had. Zo moet er onder andere rekening worden gehouden met het eventuele voordeel van een bedrijfswagen, de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering en groepsverzekering, eventuele ecocheques enz. Als de werkgever de werkelijke kosten terugbetaalt, mag daar geen rekening mee gehouden worden bij het bepalen van de opzeggingsvergoeding. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een kilometervergoeding die de werkgever betaalt voor een beroepsgebonden verplaatsing met je eigen wagen.

Als de werkgever enkel rekening houdt met het loon om de opzeggingsvergoeding te berekenen, dan kan jouw zoon vragen dat hij een aanvullende opzeggingsvergoeding betaalt. Doet de werkgever dat niet spontaan, dan kan je zoon een procedure starten bij de arbeidsrechtbank. Hij heeft hiervoor één jaar de tijd vanaf het einde van de arbeidsovereenkomst.

Mijn huurder overnacht in de garage

Juridische service

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

Je wil een eerste advies over:

werk en pensioen

huren en wonen,

erven en schenken

erfbelasting

echtscheiding

sociale zaken

consumentenbelangen

CONTACTEER ONZE JURISERVICE!

TELEFONISCH

Hou je Plus-Clubkaart klaar en bel 0900/100 08.

(Elke vrijdagmiddag van 16 tot 18 uur zoekt Roodhooft-Allaerts Advocaten een antwoord op je vraag) Je betaalt ?0,15 / 20 sec.

LET OP! Proximus verbreekt automatisch de verbinding na 10 minuten.

SCHRIFTELIJK

Voor een schriftelijk antwoord (binnen de zes weken) op één juridische vraag, stort je 30 euro op IBAN-rekening BE16 2100 4520 4274 met de vermelding Juridische vraag. Stuur je vraag + betalingsbewijs naar: Plus Magazine – Juriservice, Raketstraat 50, bus 10 1130 Brussel.

Je brief kan worden geselecteerd voor publicatie, maar je naam wordt niet bekendgemaakt.

BENOÎT MALEVÉ Advocaat
BENOÎT MALEVÉ Advocaat© BENNY DE GROVE

GAUTHIER POLET Advocaat
GAUTHIER POLET Advocaat© BENNY DE GROVE

MARIE-FRANCE LEFEBVRE Advocaat
MARIE-FRANCE LEFEBVRE Advocaat© BENNY DE GROVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content