© FOTO'S FREDERIK RAEVENS

Michèle, over planten en geluk

Dat ze niet alle namen van de planten kent vooral haar instinct volgt. Dat ze eigenlijke gewoon groene vingers heeft, zegt Michèle (47). En dat ze gepassioneerd is door planten. Daar hoeft inderdaad geen tekeningetje bij.

Tussen haar beroep en haar passie ligt een wereld van verschil, maar niet voor Michèle. Overdag is ze informaticaconsulente – een job die geen planten op het bureau duldt, maar daarbuiten spendeert ze elk vrij moment met veel geduld aan haar passie. “Ik hou van groen. Dat kalmeert me! Niet voor niets wordt gezegd dat de natuur mensen tot rust brengt. De natuur, da’s vreugde, het leven. In een interieur zonder groen heb ik het gevoel dat ik zuurstof tekort kom.” Maar aan zuurstof geen gebrek bij Michèle thuis.

Welkomstritueel

Samen met haar partner woont ze in een tweewoonst in een residentiële wijk van Sint-Stevens-Woluwe. Met achteraan een tuintje en vooraan een perkje. Niet meteen de ruimte voor een moestuin of een bank onder een grote eik. Maar zodra je door de deur naar binnen stapt overvalt je een gevoel van schoonheid. Een zuivere, rustgevende omgeving die aanzet tot meditatie. Geen kamer die van deze regel afwijkt: groene planten allerhande bepalen het decor. Planten aan de muur en op de grond, hangplanten, donkere en lichte, bladplanten, vetplanten, planten met luchtwortels en planten met stekels... Een zestigtal in totaal, waaronder een tiental cactussen, maar ook chlorophytums die de lucht zuiveren, en epifyten met hun typische luchtwortels. Alleen in de slaapkamers en op donkere en tochtige plekken staan er geen. En behalve één enkele klimop heeft elke plant gezelschap. “Wanneer ik een nieuwe plant in huis haal, stel ik ze voor aan de andere: mijn welkomstritueel. Ik verzorg mijn planten één na één, praat met ze en geef ze water, maar nooit ’s avonds. Wij gaan toch ook niet graag slapen met een volle maag? Wel, planten evenmin!”

Haar liefde voor planten vraagt discipline en precisie. “Ik kan begrijpen dat dit mensen afschrikt, kamerplanten vragen tijd.” Elke zondag gaat Michèle volgens een vast stramien aan de slag. Ze brengt haar planten één na één naar de keuken, haalt ze uit hun sierpot, duwt haar vinger in de potgrond. Is die droog, dan begiet ze de plant in de gootsteen met leidingwater op kamertemperatuur dat op een waterontharder is aangesloten. Elke plant vertoeft minstens twee minuten in de gootsteen, terwijl Michèle de bladeren inspecteert, verwijdert wat verwelkt is en naar de kleinste verandering speurt. “Alleen als een plant ziek is, duik ik in mijn boeken. Maar anders niet, want die boeken spreken mekaar toch tegen. Ik volg liever mijn hart, mijn buikgevoel.”

Dit zondagse ritueel houdt haar iets meer dan een uur bezig en verder spendeert ze net voor de herfst nog een halve dag aan het verpotten. “Je kleedt je kind van zeven toch ook niet in kleren voor een kleuter van vier! Dat geldt ook voor kamerplanten! Dat verpotten geeft me altijd een goed gevoel omdat ik weet dat planten zich dan beter voelen. Dat maakt me gelukkig. Al is het maar een kleine portie, het is toch geluk!”

In alle eenvoud

Hoe die liefde voor kamerplanten is gegroeid? Gewoon mettertijd, zonder dat ze het echt besefte, zegt Michèle. Maar wanneer ze in haar herinneringen duikt, vertelt ze over de kruidenmengsels die haar moeder maakte om haar vader te verzorgen. Haar moeder haalde inspiratie uit het boek Gezondheid uit de apotheek van God” van de Duits-Oostenrijkse Maria Treben.

Michèle herinnert zich ook de liters brandnetelthee die ze in de examenperiode dronk “voor een goed geheugen”. De smaak van brandnetelsoep en brandnetelpuree uit haar jeugd is ze evenmin vergeten, net als de smaak van verse groenten uit de moestuin. “Ja, misschien komt mijn passie voor planten wel daarvan”, geeft Michèle toe. Kleine porties dagelijks geluk die van haar de rustgevende vrouw hebben gemaakt die ze nu is. “Eenvoud is de sleutel tot geluk. En mijn manier om planten te verzorgen is doodsimpel!”

CATHERINE DECOCK – FOTO’S FREDERIK RAEVENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content