Miami glamourgirl

Ze is de favoriete stad van hippe tv-series en trendy films, maar ze staat vooral voor een levensstijl. Nonchalant. Licht. Happy. De zon, de zandstranden, de art-decowijk van South Beach: als een magneet trekt Miami ‘beautiful people’ aan vanuit de hele Verenigde Staten en ver daarbuiten. Reist u ook mee?

Vrijdagavond op Ocean Drive, de meest legendarische straat van South Beach. Het verkeer staat vrijwel stil maar dat stoort niemand. Uit de stoet van Amerikaanse sleeën, eindeloos lange limousines met getinte ruiten, 4×4’s op hoge poten en glanzende cabrio’s overstemmen R&B-beats de geluiden van de zwoele nacht. Het bonte neon aan de gevels van de art-decohotels doet de sterren aan de hemel verbleken. Op de terrassen van de trendy cafés en restaurants wordt druk geconverseerd. Zoals elk weekend trekt de hipste badstad van Florida beautiful people uit heel de Verenigde Staten aan. Want hier is de zee altijd blauw-er, de zon warmer en de sfeer feestelijker dan waar ook.

Ups en downs

Nauwelijks meer dan een eeuw geleden was Miami een moeras waar alleen muskieten zich thuis voelden, maar inmiddels heeft ze zich opgewerkt tot nummer elf op de hitparade van de hipste Amerikaanse grootsteden. Het was een zekere Julia Tuttle, een weduwe met veel geld en niets om handen, die de ontwikkeling van de stad in 1896 een flinke por gaf door Henry Flager, de promotor van Florida, ertoe te overhalen zijn spoorlijn tot Miami door te trekken.

Een tweede belangrijke impuls kwam er in 1913, toen de zakenman John Collins uit New Jersey een kokosplantage kocht en een brug bouwde tussen de eilanden en het vasteland. Miami Beach was nu vlot bereikbaar en werd snel een favoriete stek van rijke Amerikanen die zich graag lieten verleiden door het tropische klimaat en de nieuwe luxehotels.

De crisis van 1929 stak de ontwikkeling even stokken in de wielen. Maar in de jaren dertig rezen in Miami Beach weer schitterende art-decogebouwen uit de grond en kreeg de stad in een mum van tijd al haar luister terug. Na de Tweede Wereld-oorlog ging het weer wat minder goed. In de jaren 50 en 60 was er een massale toevloed van Amerikaanse gepensioneerden en Cubaanse vluchtelingen. Daardoor werd Miami een slapende, saaie stad. Veel gebouwen kwamen leeg te staan, zodat vastgoedpromotoren plannen begonnen te maken om hele wijken te slopen en ze door wolkenkrabbers te vervangen. Gelukkig werd de art-decowijk van South Beach in 1979 dankzij de inzet van de Miami Design Preservation League in het National Register of Historic Places geklasseerd. En eens te meer verrees Miami als een feniks uit zijn as...

Vandaag, dynamischer en welvarender dan ooit, leeft South Beach in de hoogste versnelling. “Het Miami dat je vandaag bezoekt, zal er niet meer zijn als je de volgende keer terugkomt,” zegt de plaatselijke bevolking die geen klein beetje fier is op haar unieke stad.

Tropische art deco

Het Art Deco District, van 6th tot 23rd Street, telt ongeveer 800 art-decogebouwen, de grootste concentratie ter wereld. De architectuur van South Street is een geslaagde mengeling van drie uitdrukkingen van deze unieke bouwstijl: de traditionele art deco, de moderne, meer futuristische Streamline en de Medieval Revival, geïnspireerd door de Franse, Spaanse en Italiaanse architectuur. De mooiste hotels en bars volgen elkaar op langs Ocean Drive: Park Central, Avalon, Beacon, Colony, Barolo, Marlin, Pelican... allemaal namen die de fantasie prikkelen.

Al deze prachtige gebouwen proberen elkaar in elegantie de loef af te steken met friezen in snoepjeskleuren, door de kunst van de Maya’s geïnspireerde bas-reliëfs, symmetrische decors en natuurlijk de beroemde neonreclames die de tropische nacht voortdurend doen oplichten. Aarzel niet om de lobby’s binnen te gaan en hun ongeëvenaarde interieurs te bewonderen!

De grootste hedendaagse designers hebben meer dan één luxehotel in een heuse trendtempel veranderd. Een mooi voorbeeld is het Delano, een van de beroemdste glamourhotels van Miami, aan de superchique Collins Avenue. Het werd door niemand minder dan Philippe Starck en Ian Schrager onder handen genomen en daar kunt u niet naast kijken. Een van de vaste klanten heet overigens Madonna... In de gigantische lobby, zo hoog dat u het plafond nauwelijks kunt zien, brengen monumentale zuilenrijen structuur in de ruimte. Verderop zweven lange witte zeilen in de lucht en openbaart de lobby een schitterend uitzicht op de tuin en het zwembad, omgeven door weelderige palmen. De kamers zijn smetteloos. Alles is er wit, van de wanden en de vloer tot en met het meubilair en het marmer van de badkamer.

2000 kunstenaars,250 galerieën

Miami Beach is ook een belangrijk artistiek centrum. De Lincoln Road Mall, een autovrije straat die wat aan de Ramblas in Barcelona doet denken, telt bijna evenveel kunstgalerieën als hypertrendy boetieks. In deze wijk heeft het Art Center South Florida zijn deuren geopend om tal van kunstenaars in hun creatieve ontboezemingen te steunen. Sinds 2002 ontvangt de stad bovendien Art Basel Miami, een verlengstuk van het prestigieuze Zwitserse salon voor hedendaagse kunst (volgende editie: van 3 tot 6/12 2009). Drie dagen lang tonen ongeveer 2000 internationaal befaamde kunstenaars en 250 galerieën uit de hele wereld hun avant-gardewerken aan een nieuwsgierig publiek.

U hebt het begrepen: los van alle clichés is Miami een stad die haar charmes maar al te graag onthult. De enige voorwaarde: voldoende tijd nemen om ze te ontdekken! n

Serge Lvoff

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content