Met vrouw en macht

Verschillende vrouwen in verschillende tijden. In elk van deze romans zoeken ze hun plek in de wereld en sluiten ze een verbond met andere vrouwen.

Dwalen en thuiskomen

In het boek van Kathleen Vereecken neemt Hubrecht van Eyck zijn jongere zus Margriete mee naar het 15de-eeuwse Gent. Net als haar broers doet zij wonderen met een penseel. Mensen schilderen is wat zij wil. En lezen. Dat doet ze verplicht samen met Lysbette, de vrouw des huizes bij wie ze te gast is. Toch wil ze ook graag alleen lezen. ‘Boeken die haar vertellen wat ze wil weten, zonder dat iemand getuige hoeft te zijn van haar drang naar kennis’. En dan is er nog haar dwaaldrang. ‘Dwalen en thuiskomen, het is hoe ze is’. Zo ontmoet ze vroedvrouw Cateline, die haar een andere wereld laat zien. Maar als vrouw zal zij moeten kiezen: trouwen of maagd blijven om verder haar passie te kunnen uitoefenen.

Met vrouw en macht

Kathleen Vereecken, Margriete

De Geus, 21,99 euro, isbn 9789044546927

Verscheurdheid

Vier tieners sluiten eind jaren 80 een bijzondere vriendschap tijdens hun schooltijd in Tbilisi. Een paar jaar later komt Georgië terecht in een machtsvacuüm na de val van de Sovjet-Unie. Wijken komen in de greep van bendes. ‘Samen met ons veranderden het land, de mensen en de woorden’, zegt Keto, die het verhaal vertelt. Net als haar vriendinnen zoekt zij een weg in de gewelddadige mannenmaatschappij die zorgt voor verscheurdheid. Dertig jaar later zien drie van hen elkaar terug in Brussel, voor de fototentoonstelling van hun overleden vriendin. De foto’s werpen hen terug in de tijd en doen Keto naar adem snakken. ‘Het is een foto van ons vieren, hij geeft de oerversie te zien. We staan aan het begin van onze vriendschap die alles van ons zal vragen, maar daar weten we nog niets van’.

Met vrouw en macht

Nino Haratischwili, Het schaarse licht

Meridiaan, 34,99 euro, isbn 9789493169838

Door dik en dun

De drie duifkes is een verhaal over een hechte vriendschap tussen drie sterke vrouwen die zich niet laten knechten, lees je op de achterflap van het boek van Hilde Van Mieghem. Als de paden van Madeleine, Tine en Juliet elkaar kruisen, is dat niet onder de beste omstandigheden. Toch ontstaat een band voor het leven en zullen deze vrouwen elkaar door dik en dun blijven steunen. In de jaren voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, en lang daarna. Als Madeleine op haar 61ste eindelijk met haar grote liefde kan trouwen, noemt ze haar twee vriendinnen ‘haar duifkes’, verwijzend naar het lied dat haar vader zong: ‘Drie duifkes. Eén was koppig, het andere ijdel en het derde brutaal’.

Hilde Van Mieghem, De drie duifkes

De Arbeiderspers, 24,99 euro, isbn 9789029545860

Non-fictie festival

Van 10 tot 12/03 vindt in Oostende het non-fictie boekenfestival plaats rond ‘Denken over morgen’. Drie denkers gaan op 10/03 in debat: kinderpsychiater Binu Singh, scenariste Elisabeth Lucie Baeten en schrijver Arnon Grunberg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content