Met een vleugje Windows 7, graag!

Windows 8.1 is geen major update, maar een nieuwe versie van de 8.0 interface. Dankzij 8.1 keert Windows 7 een beetje terug op uw scherm. Maar slechts een klein beetje.

U kent Windows 8.0 wel: de interface met tegels en kleine gekleurde vierkantjes ontworpen voor touchscreen-gebruik. Om aan de wensen van standaard pc-eigenaars te voldoen, bevat de interface ook een bureaublad. Maar veel computergebruikers met een fysiek toetsenbord bleken er hun jongen niet in terug te vinden. Om daaraan te verhelpen, brengt Windows nu de versie 8.1 uit.

Terug bij af?

De belangrijkste verandering is de terugkeer van de Start-knop. Waardoor u de interface met de kleine kleurtegels eindelijk kunt personaliseren en bijvoorbeeld moeiteloos uw foto’s kunt gebruiken als achtergrond. De touch-interface is het Apple- en het Android-platform alvast voor: u kunt voortaan simultaan drie toepassingen weergeven.

Een primeur! SkyDrive, de Win-dows-schijf die in de cloud werd geplaatst om Google Drive concurrentie aan te doen, is nu beter geïntegreerd in de interface en wordt vanaf nu uw standaardschijf. En Windows Store, de online winkel van het besturingssysteem, kreeg een kleine facelift. Kort-om, om een maximaal aantal gebruikers tevreden te stellen, heeft Win- dows geprobeerd van twee omgevingen één te maken: het traditionele bureaublad aangestuurd via het toetsenbord en de muis, en de touch-omge- ving van de tablet.

De Start-knop, nu meteen!

U wilt niet overstappen op Windows 8.1, maar u wilt wel de Start-knop terug? Download het gratis programma Classic Shell, dat vollediger is dan wat de 8.1-update biedt. Want bij de Windows-update moet u de muis op de linkerbenedenhoek van het scherm plaatsen om toegang te krijgen tot een verborgen menu, via een icoontje met een pijl naar beneden. Een weinig intuïtieve procedure die ervoor zorgt dat de Classic Shell toepassing nog mooie dagen te wachten staat.

Win + X: de geheime deur

Als u slechts één snelkoppeling wilt onthouden om Windows goed te kunnen besturen, laat het dan zijn. Die opent de deur naar een menu dat toegang geeft tot de beheersfuncties: Configuratiescherm, Systeembeheer, Taakplanner, enz. Wilt u meer, download dan de Win + X Menu Editor van Winaero.

Eureka! Configuratiescherm teruggevonden

Het noorden kwijt zonder uw configuratiescherm? Op het bureaublad gaat hij schuil achter de snelkoppeling . Om het scherm binnen handbereik te houden op uw Taakbalk, moet u de Charms Bar openen () en Configuratiescherm in de zoekmotor intikken. In de lijst met suggesties klikt u met de rechtermuisknop op Configuratiescherm. Er zal u worden gevraagd om de functie toe te voegen aan de Taakbalk. Onthoud deze procedure voor andere veelgebruikte toepassingen. In de ‘moderne’ interface kunt u met dezelfde snelkoppeling () permanent het Systeembeheer tonen (klikken op de thumbnail).

Weg met die tegels

Als u het nieuwe tegelscherm van Windows 8 echt niet ziet zitten, start dan direct vanaf het bureaublad, door Skip Metro Suite (Winaero) te downloaden.

Updaten of niet?

Windows 8.1 is geenszins een revolutie. De interface moet duidelijk eige-naars van een pc zonder aanraakscherm, die zich niet konden vinden in de tegels, geruststellen. Touch-screen-eigenaars zullen 8.1 weten te smaken omwille van de grotere mogelijkheid tot personalisering. Globaal zijn er dus meer voor- dan nadelen, temeer omdat de upgrade gratis is. Waarom zou u het dan laten?

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content