Meer voordelen = minder pensioen?

Voordelen zijn fiscaal interessant en op een aantal worden ook geen socialezekerheidsbijdragen ingehouden. Maar tellen ze mee voor uw pensioen? Of zal elk voordeel dat u nu krijgt, u later zuur opbreken?

Dirk Van Strijthem (foto), director sociaal recht bij PricewaterhouseCoopers, legt uit.

Het principe: “Ons huidig pensioenstelsel is gebaseerd op het storten van bijdragen. Eenvoudig gezegd: enkel het loon waarop sociale bijdragen worden betaald, telt mee voor het latere pensioen.”

De nuance: “In ons pensioensysteem zit ook een jaarlijkse loongrens ingebouwd: het loon van een bepaald jaar waarin u gewerkt hebt (of gelijkgestelde periodes zoals ziekte) wordt maar tot een bepaald plafond meegeteld voor het pensioen. Voor 2009 lag die loongrens op euro47.171. Al wat u daarboven verdiende, wordt niet meegerekend. Voor wie een loon heeft dat zich boven de grens bevindt, stelt de vraag zich dus niet. Het extra inkomen via één of meerdere voordelen telt toch niet mee voor zijn of haar pensioen. Dan bent u beter af met een extra inkomen waarop u geen belastingen of sociale bijdragen betaalt zodat u netto meer overhoudt.”

En voor wie minder verdient: Anders is het voor wie een brutoloon heeft dat onder de loongrens zit. “Stel dat je als werknemer een niet-belast voordeel in natura krijgt van euro100 per maand. Dit geeft euro1200 per jaar. Als je dat in bruto had gekregen, dan had je euro1400 gekregen, want er komen nog vakantiegeld en een eindejaarspremie bij op die euro100. Van die 1400 bruto had je netto ongeveer euro650 overgehouden. Het pensioenbedrag dat deze euro1400 oplevert (het dubbele vakantiegeld telt niet mee voor het pensioen) is: euro 1300 x 1/45 x 75 % (of x 60 % voor een alleenstaande) = euro 21 per jaar.

Conclusie: dit extra bruto zou nog geen euro2 bruto extra maandelijks pensioen opleveren per gewerkt jaar. Als je een volledige loopbaan van 45 (!) jaren gewerkt hebt, zou je maximaal ongeveer euro90 bruto per maand pensioen verliezen. Stel dat je toch voor het bruto-inkomen kiest, dan heb je dus elk jaar euro550 (1200 – euro650) minder om later euro90 bruto per maand meer pensioen te krijgen.”

De echte keuze: “De echte keuze is: kies ik voor een hoger netto vandaag, of voor een uitgesteld inkomen gebaseerd op een hoger bruto, maar waarop ik meestal tegen de grens van de 50 % belastingen betaal? Dit uitgestelde inkomen is dan ook nog eens onzeker, want wie zegt ons vandaag wat ons pensioen binnen 20 jaar zal voorstellen?”

De balans: “Uiteraard moet je opletten dat de balans niet overhelt. Als een groot stuk van uw loon opgebouwd is uit voordelen terwijl je brutoloon laag ligt, zou je bij langdurige ziekte, werkloosheid of pensioen wel eens kunnen schrikken. Zet dus waar dat kan een stukje van je extra netto-inkomen van vandaag opzij voor later!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content