Meer risico, maar met mate

Klassieke beleggingen met weinig risico, zoals de spaarrekening of de staatslening, brengen zo goed als niets meer op. Dat beseffen spaarders maar al te goed wanneer hun obligatie ten einde loopt en ze afscheid moeten nemen van een coupon van 5%. Een rendement dat toen als magertjes werd ervaren, vergeleken met het rendement van twee cijfers in de jaren ’80, waar we vandaag zelfs niet meer durven van dromen!

Tenzij je bereid bent heel wat meer risico’s te nemen. Moet je die stap dan toch maar zetten? Enerzijds heb je geen keuze als je, volgens het basisprincipe van de financiële wereld dat het rendement toeneemt met het risico, meer uit je geld wilt halen. Anderzijds vrezen professionele beleggers dat ongeoefende spaarders verkeerde keuzes gaan maken en risico’s verkeerd zullen inschatten.

Maar de beweging is al ingezet. Eind 2015 daalde het kapitaal op spaarrekeningen voor het eerst in vier jaar, na een jaar van quasi stagnatie. Tegelijk merken de banken een gevoelige stijging van het aantal effectenrekeningen, rekeningen waar klanten hun waardepapier deponeren. Bij BNP Paribas Fortis werd een groei opgetekend van 15% in 2015, na de 13% van 2014. Een ander teken: jongeren stappen meer dan vroeger in pensioenspaarfondsen die vooral in aandelen beleggen.

Een groeiend aantal Belgen is dus bereid meer risico te nemen, omdat ze niet voor niets willen sparen. En ze hebben geen ongelijk: op lange termijn levert de beurs veel meer op dan obligaties. Maar je moet wel twee zaken voor ogen houden. Eerst en vooral kan de waarde van je kapitaal schommelen. De Beurs van Brussel steeg in 2015 met 12,6%, dat is zelfs iets meer dan in 2014. Maar in augustus tuimelde ze wel fors naar beneden toen China aan de alarmbel trok, en begin 2016 deed de beurs die neerwaartse beweging nog eens over. Houdt dit soort schommelingen je uit je slaap, dan beleg je beter niet op de beurs. Doe dat evenmin als je je geld op korte of middellange termijn nodig hebt.

En als je er dan toch over denkt in aandelen te beleggen, moet je behoorlijk diversifiëren, zodat je het risico van een mogelijk ongeluk kan uitvlakken. Een boodschap die goed lijkt te zijn aangekomen: bij dezelfde bank steeg de aankoop van beveks vorig jaar met 40%. Toegegeven, het gaat vooral om defensieve beveks die een groot deel obligaties bevatten. Beveks zonder aandelen zijn echter de uitzondering. Aandelen verhogen op lange termijn immers de prestaties. Belgische spaarders hebben dus de stap naar meer risico gezet, zij het voorzichtig.

Een groeiend aantal Belgen is bereid meer risico te nemen, omdat ze niet voor niets willen sparen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content