Meer printen voor minder geld

Met een prijskaartje van meer dan 1000 euro per liter, is inkt het zwarte goud van de multimediafabrikanten. Zeven tips om zuiniger te printen...

1Altijd eerst een afdrukvoorbeeld

Hebt u op Afdrukken geklikt? Te laat: uw foto wordt in kleur afgedrukt in plaats van het zwart-wit dat u wilde, en op een volledige pagina in plaats van 10 x15 cm. Om dat soort van verspilling te voorkomen, moet u altijd eerst het afdrukvoorbeeld bekijken. Klik (linksboven op het scherm) op Bestand/Afdrukvoorbeeld. Bent u tevreden over wat u ziet? Printen maar!

2Pagina’s van een website printen

Webpagina’s zijn vaak te groot om correct afgedrukt te worden. U kunt in uw browser (Firefox, Internet Explorer of Opera) rechts klikken op de pagina die u interesseert. Klik in het afrolmenu dat nu opengaat op Afdrukvoorbeeld om te controleren of de rechterkant van de pagina niet afgesneden is. Als dat het geval zou zijn, kunt u de afdrukstand van Staand in Liggend veranderen, zodat heel de webpagina op het papier kan. Nu kunt u afdrukken, bijvoorbeeld door op Ctrl-P te drukken. U kunt ook in het afdrukmenu kiezen om alleen de huidige pagina of een selectie van pagina’s af te drukken.

Sommige printerfabrikanten bieden gratis software aan waarmee u webpagina’s handiger kunt printen. Een voorbeeld is Easy-WebPrint van Canon (www.canoneasywebprint.com/en/index.htm).

3Inktpatronen sparen

De meeste tekstdocumenten kunnen in de zuinige conceptmodus afgedrukt worden. Selecteer Ctrl-P-Opties, daarna Afdrukopties en Concept. De opdracht kan van printer tot printer lichtjes ver-schillen maar als u geen kleur nodig hebt, vinkt u ook het selectievakje Grijsschaal aan.

4Alleen tekst afdrukken

Om de tekst van een webpagina af te drukken zonder de foto’s, die veel inkt verbruiken, selecteert u de tekst door de linker muisknop ingedrukt te houden terwijl u over de gewenste zone gaat. Klik dan met de rechtse knop, kies Afdrukken en kies de knop Selectie.

U kunt de geselecteerde tekst ook kopiëren door op Ctrl-C te drukken. Open daarna een nieuw document in uw tekstverwerker en plak de geselecteerde tekst erin met de Ctrl-V en print hem zuinig af.

5De printer uitschakelen

Gebruik altijd de schakelaar om uw printer af te zetten. Alleen dan plaatst hij de printkop in een zone waar de kostbare inkt niet in de gaatjes van het patroon zal opdrogen.

6Voorkomen dat het patroon uitdroogt

Een uitgedroogd patroon is reddeloos verloren. Laat uw patronen daarom nooit te lang ongebruikt. Print min-stens eenmaal per week een pagina die zowel zwarte als kleurinkt gebruikt.

7Merkloze patronen

Als u veel documenten in conceptmodus afdrukt, of alleen tekstdocumenten, kunt u met de patronen van onafhankelijke fabrikanten geld besparen. Kies dan wel voor bekende merken (bijv. Pelikan) en wees op uw hoede voor verdacht goedkope patronen. Om foto’s af te drukken, gebruikt u het best de patronen (en het papier) van de printerfabrikant. n

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content