Meer dan een kerstboom

Sinds enkele jaren kent de blauwspar een stijgend succes als ‘alternatieve’ kerstboom. Maar om zijn bijzondere kleur, zijn mooie vorm en vooral zijn prijskaartje verdient hij dat u hem na de eindejaarsfeesten in de tuin uitplant.

De jongste tien jaar heeft de traditionele groene kerstspar ( Picea abies) concurrentie gekregen van meer luxueuze soorten zoals de Nordmannspar ( Abies nordmannia, donkergroene glanzende naalden) en de zilverspar ( Abies procera, blauwgroene naalden en lekker geurend). De mooiste (en helaas ook de duurste) concurrent blijft zonder twijfel de blauwspar ( Picea pungens Glauca). Zijn vrij dikke naalden zijn blauw met een zilveren schijn en hij groeit in een decoratieve piramidevorm. Zijn naalden zal hij ook minder snel verliezen dan de gewone kerstspar. Dat maakt hem erg geschikt voor een prachtige kerstaankleding in tinten blauw, wit of zilver, maar ook in de tuin kan hij uitgroeien tot een opvallende verschijning. Omdat hij bovendien traag groeit (2,5 m hoog op 10 jaar tijd) wordt hij nooit een reus die alle zonlicht wegneemt.

Eerst binnenshuis vertroetelen...

Een blauwspar wordt meestal rechtstreeks in potten opgekweekt en dus met wortelkluit verkocht. Dat remt de naaldval in huis en vergemakkelijkt het uitplanten in de tuin. Alleen al voor zijn prijskaartje moet u dat zeker doen want goedkoop kun je een blauwspar zeker niet noemen. De variëteit Kosteriana is de voordeligste. Voor een boompje van 60 cm hoog moet u ong. euro 25 rekenen, vanaf 1 m hoog betaalt u zeker euro 40 en meer. De variëteit Globosa heeft een aantrekkelijke bolle vorm en kost gemiddeld euro 6 meer.

Het ligt dan ook voor de hand dat u de blauwspar het best gebruikt als een kleine maar opvallende kerstboom. Zolang hij binnenshuis wordt gebruikt, moet u hem vertroetelen door hem elke dag water te geven, hem uit de tocht te houden en zeker niet pal naast een warmtebron te plaatsen.

... en dan uitplanten zonder schokken

Na het wegnemen van de kerstversieringen, mag u de blauwspar nooit onmiddellijk buiten uitplanten. De bruuske overgang van warm naar koud kan dodelijk zijn. Laat hem daarom geleidelijk wennen. Zet de pot eerst een dag of tien in een niet-verwarmde ruimte in huis (bij een raam in de hal bijvoorbeeld) en daarna nog eens een dag of tien in de garage of het tuinhuis (telkens bij een raam). Tijdens deze overgangsfasen moet u hem om de twee dagen water geven en liefst benevelen. Het uitplanten in de tuin doet u bij mild winterweer. Wilt u elk risico op het stukgaan van uw dure blauwspar uitsluiten, dan kunt u hem natuurlijk meteen na de aankoop in de tuin uitplanten (vanzelfsprekend op een vorstvrije dag) en hem als buitenkerstboom gebruiken.

In de tuin is de blauwspar tevreden met arme, lichtzure zandgrond. Zijn decoratieve kleur en vorm zullen het best tot hun recht komen als u hem goed zichtbaar plaatst op een talud, langs een oprit of aan het terras. Ook als achtergrond voor buxussen en lichtgroene struiken (zoals op onze foto) schept hij een fraai effect. n

A Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content