© FOTO GETTY IMAGES

Mediteer je mooi!

Mindfulness is een efficiënte methode om bewust te genieten van elk moment, maar ook een waardevolle hulp om zorg te dragen voor jezelf tijdens de menopauze. Wie mediteert, leert anders naar het leven te kijken.

Mindfulness is een meditatietechniek die je op elk moment bewust en zonder enig waardeoordeel doet focussen op het heden. Bedoeling is je volkomen in het hier en nu te doen leven en je niet nodeloos te laten meeslepen door gedachten die je heen en weer slingeren tussen het verleden (dat per definitie voorbij is) en de toekomst (die nog voor je ligt). Het echte leven speelt zich immers in het heden af.

Aan het effect van mindfulness op de menopauze zijn al heel wat studies gewijd. “Daaruit blijkt dat mindfulnessoefeningen tijdens de menopauze bepaalde ongemakken – denk maar aan opvliegers – niet doen verdwijnen, maar de impact ervan wel kunnen temperen”, klinkt het bij Claude Maskens, docent mindfulness. “Mediteren heeft een gunstig effect op stress, neerslachtigheid, prikkelbaarheid, angst en malaise. En daar vaart je levenskwaliteit uiteraard wel bij.”

ANDERS IN HET LEVEN STAAN

Vroeg of laat dient de menopauze zich aan. Daar kan je als vrouw niet omheen. Mindfulness leert je om anders om te gaan met de veranderingen die zich dan in je lichaam voltrekken. “Mindful zijn betekent bewust en zonder oordeel ervaren wat er met je aan het gebeuren is”, legt Claude Maskens uit. “Er zijn en je hart openstellen. Doe je aan mindfulness, dan zal je anders tegen deze levensfase en de ongemakken die ermee gepaard gaan aankijken. In plaats van te panikeren – dat wil ik niet en ik ga er alles aan doen om dit te verbergen, ik blijf ontkennen wat mij overkomt -, leer je er relaxed mee om te gaan – ik aanvaard wat er gebeurt en probeer tijdens deze bijzondere periode goed voor mezelf te zorgen.”

HEB JE HET MENTAAL MOEILIJK MET OUDER WORDEN, DAN KAN MINDFULNESS JE DAAR OVERHEEN HELPEN.

Wie mindful in het leven staat, ziet de dingen in perspectief. Observeren hoe je functioneert, voor jezelf uitmaken wat je wil behouden (omdat het je bevalt) en wat je wil schrappen (omdat je er een hekel aan hebt), helpt je om het mechanisme van leed te doorgronden. Geleidelijk aan leer je je leven positiever te benaderen en milder naar jezelf en je omgeving te kijken.

ALLE VOOROORDELEN OVER BOORD

“De menopauze is een fase waar elke vrouw door moet”, licht Claude Maskens toe. “Het is dé gelegenheid om grote schoonmaak te houden in al je vooroordelen over de menopauze, schoonheid, jeugd en ouderdom. En om de menopauze rustig te beleven, zonder extra stress en met veel aandacht voor al die andere facetten van je bestaan.”

Claude Maskens wijst op de manier waarop onze maatschappij naar de dingen kijkt. “We associëren jeugd met schoonheid en ouderdom met lelijkheid. We zien ouder worden als een aftakelingsproces.” Andere culturen vinden ouder worden en de ervaring die je hebt opgebouwd, net waardevol.

“Onze uitermate negatieve kijk op ouderdom veroorzaakt veel leed. Toch is er niets aan te doen: ouder worden we allemaal. En aan het einde wacht de dood. Wil je vrede hebben met die realiteit en mooi ouder worden, dan kan mindfulness daarbij helpen. Mindful zijn is het omgekeerde van ontkennen. Je observeert hoe jouw manier van zijn zich tot je omgeving verhoudt. Je leert de tegenstelling mooi/lelijk achter je te laten en te genieten van de schoonheid van het leven, waar verouderen deel van uitmaakt. Een vriendin die bij mensen thuis cosmetica verkocht, vertelde me op een dag: ik zeg nooit dat je geen rimpels mag hebben, wel dat je mooie rimpels moet hebben. Ik vond dat buitengewoon!”

WIE NIET BANG IS, ZIET ER BETER UIT

Yoga is een meditatievorm annex levenshouding die tijdens de menopauze aanbeveling verdient. “Door progressief te werken aan je persoon als geheel en met eerbied voor je eigen kunnen, maakt yoga je soepeler en meer gestretcht”, omschrijft Claude Maskens. “Yoga heeft ook een impact op belangrijke organen en klieren: maag, lever, darmen, schildklier, bijnieren. Yoga leert je bewuster te worden van je lichaam, je ademhaling en je geest. Je lichaam wordt een harmonisch instrument. Yogahoudingen helpen je rustig te worden en te verstillen. Je gedachten schieten niet langer alle richtingen uit. Yoga toont je de weg naar bevrijding.”

Je lichaam is de drager van je ziel. Aan jou om er, ongeacht je leeftijd, zorg voor te dragen door gezond te leven. Wil je mooi ouder worden, dan moet je je visie op de menopauze en op ouderdom in vraag durven stellen, zodat je niet langer bang bent voor die levensfase, maar ze vol vertrouwen tegemoet treedt, aanvaardt dat de tijd sporen nalaat, ten volle geniet van het rijke leven dat nog voor je ligt. Of zoals Christophe André, de Franse psychiater en medidatiespecialist het zo mooi verwoordt: tot op vandaag is ouder worden nog altijd het beste middel dat we hebben gevonden tegen sterven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content