Maya Pelkmans © wim kempenaers

Maya Pelkmans is tuinranger

Er bestaat een boom voor elke tuin. En als tuinranger helpt Maya Pelkmans de juiste boom in de juiste tuin te krijgen. Tuinrangers, een initiatief van de Vlaamse overheid, sensibiliseren mensen voor een natuurvriendelijke tuin, door advies te geven en op safari te gaan in je tuin. Woon je in Turnhout en wil je je tuin onder de loep laten nemen, dan komt Maya langs, gewapend met een vlindernet.

“Voor ik naar Turnhout verhuisde, had ik een grote tuin”, vertelt Maya met zicht op haar kleine stadstuin, die bloeit en gonst van het leven. “Als ik ga wandelen, neem ik zaadjes en stekjes van planten, die ik thuis tot leven probeer te wekken. Ik ben al jaren lid van Velt. Toen ik hier kwam wonen heb ik me aangesloten bij een groep die meer groen in de stad wil. Tuinranger zijn is me op het lijf geschreven. Nu ik minder tijd in mijn eigen tuin moet doorbrengen, kan ik anderen raad geven.”

Mensen doen beroep op een tuinranger omdat ze graag ecologisch willen tuinieren, maar niet goed weten waar te beginnen. “Ik ben geen tuinarchitect, maar kan wel tips geven voor een biodiverse tuin. Waar je best een boom plant als je meer schaduw wil, welke planten goed zijn voor insecten en andere dieren, welke klimplanten het goed doen in een schaduwrijke stadstuin,...”

“Mijn generatie is nog opgegroeid met het idee dat je tuin het verlengde is van je woonkamer, dat die er dus netjes moet bijliggen. Maar hoe minder je doet in je tuin, hoe beter voor de natuur. Sommige mensen moeten eraan wennen om hun tuin te laten verwilderen. Maar ook een nette tuin kan perfect biodivers zijn: met de juiste (inheemse) bloemen en planten kan je heel veel dieren lokken.”

Meer bomen, bloemen en planten in de tuin is niet enkel goed voor dieren. Ook de mens heeft er baat bij. “Meer groen is nodig om de stad koeler te maken. Bomen brengen schaduw, maar planten verdampen ook water. Dat geeft verkoeling. Zit op een snikhete dag onder een parasol of een boom. Je zal het verschil snel merken.”

tuinrangers.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content