© ELLEN VAN DEN BOUWHUYSE

Martine is strandbloemendame

Martine Vandermaes (64) heeft als kind van de kust tal van zomerse herinneringen aan de dagen bij de strandcabine, waar altijd een winkel van strandbloemen bij hoorde. “Samen met mijn vriendin Rita zette ik elke dag opnieuw mijn kraam op. We groeven een put, met een zitje en een trapje, en een platgeklopt bergje zand ervoor als etalage. Als je de bloemen netjes uitstalde, trok je klanten. En hoe mooier je bloemen, hoe meer klanten. Als je ze tenminste niet te duur prijsde.” In Oostende was de munteenheid niet het zaagje of couteauke zoals in sommige andere kustgemeenten, maar de ‘pwanjee’, van het Franse ‘poignée’, een handjevol. En dat is nu nog steeds zo. “Je moest wel in de gaten houden of de handjes goed gevuld waren”, vertelt Martine. “Soms moest je dat met gebaren duidelijk maken, wanneer de klant een andere taal sprak. Ook mochten er geen mosselschelpen of kapotte schelpen tussen zitten en dat moest je dan durven zeggen!”

Hoe mooier je bloemen, hoe meer klanten. MARTINE VANDERMAES

Het wordt al snel duidelijk dat het best wat ondernemerschap vraagt om zo’n winkeltje te runnen. “Je kunt het eigenlijk vergelijken met een kmo: je moet van veel markten thuis zijn. Je moet om te beginnen goeie marchandise in huis hebben. Het is wel moeilijk voor een kind om ze zelf te maken, want de nodige fijne motoriek is noodzakelijk. Dat je een oma of tante hebt die mooie exemplaren maakt, is dus mooi meegenomen. Maar niet alleen de verkoop telt, ook gaan kopen is een avontuur! Je moet naar een andere bloemenwinkel durven toestappen en onderhandelen over de prijs. En soms moet je je wensen duidelijk maken aan een kindje dat een andere taal spreekt.”

Het zit Martine in de vingers, het strandbloemen maken. Ze vindt het heerlijk om te doen. Bovendien ervaart ze het als zenmomentjes, zoals ze zelf zegt. Maar meer nog dan in haar vingers, zit het in haar genen, lijkt het wel. En ze wil het doorgeven. De kunst van het bloemen maken en de traditie van de bloemenwinkeltjes op het strand. Ze gaf het al door aan haar dochter, en nu, zoveel jaar later zijn er de kleinkinderen, de zomerse dagen, de cabine, de bloemenwinkel en de bloemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content