© frank bahnmüller

Mario helpt in een bijzonder bakkersatelier

“In de aanloop naar mijn pensioen ben ik heel bewust op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk. Toen ik hoorde van het initiatief tBruut was ik meteen geïnteresseerd. Ik help hier nu twee jaar als vrijwilliger in de winkel, maar het is veel meer dan brood verkopen”, verzekert Mario Asselman (63). In bakkersatelier tBruut in Herne, een tewerkstellingsproject van de vzw Meegaan, zijn mensen aan het werk die (nog) niet terechtkunnen op de reguliere arbeidsmarkt. Ze worden er gecoacht door professionele begeleiders en ondersteund door vrijwilligers. “Ik sta altijd samen met een van de medewerkers in de winkel. Het doel is om hen zo veel mogelijk zelf te laten doen. Om te weten hoe we dat het best aanpakken, krijgen we geregeld een opleiding over het Megas-model. Dat stelt dat je moet bekrachtigen wat goed gaat. En wat niet goed gaat probeer je bij te sturen door even stil te staan bij het probleem en door vragen te stellen die de medewerker zelf naar een oplossing laten zoeken. Zo’n manier van werken vraagt natuurlijk meer tijd. Maar je ziet de mensen echt evolueren naar meer zelfstandigheid. Ik vind het ook verrijkend voor mezelf. Ik sta zelf ook meer stil bij taken die ik vroeger op automatische piloot uitvoerde. Ik sta veel mindfuller in het leven.”

De open manier van communiceren, maakt dat ik zelf ook makkelijk mijn gedachten durf uiten. Ik leer assertiever zijn, en dat op mijn 63ste. Mario Asselman

“Toegegeven, het heeft even geduurd voor ik me deze manier van werken kon eigen maken. Je hebt snel de neiging om werk uit handen te nemen als je ziet dat het niet goed gaat. Maar hier leren ze zelfstandig werken en ook hun emoties regelen. Dat moet je rustig kunnen doen. Zelf ervaar je toch ook dat je sneller boos wordt wanneer iemand je constant zit op te jagen? De medewerkers zitten ook wekelijks samen met hun coach voor een functioneringsgesprek. Is er een probleem of heeft iemand een idee, dan worden de vrijwilligers daar meteen bij betrokken. Die open manier van communiceren maakt dat ik zelf ook gemakkelijk mijn gedachten durf uiten. Ik leer hier assertiever zijn, en dat op mijn 63ste”, lacht Mario.

tbruut.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content