© WIM KEMPENAERS

Marina Eggermont neemt het op voor de wolf

Haar liefde voor wolfhonden maakt dat Marina Eggermont (61) een vurig verdedigster werd van de wolf. Of was het omgekeerd? “Ik was als kind al gefascineerd door wolven. Toen ik een artikel las over de wolfhond, wist ik dat ik ook ooit zo’n hond wou.” 34 jaar geleden kwam de eerste in huis en dat bracht heel wat avonturen met zich mee – reu Brzo schopte het zelfs tot acteur in films en televisieseries – die Marina bundelde in het boek Verhalen uit mijn leven met wolfhonden.

“Er komen steeds meer wolfhonden in het asiel terecht omdat mensen slecht geïnformeerd zijn. Wolfhonden zijn gedomesticeerde dieren, maar ze hebben nog heel veel van een wolf in zich. Ze zijn schuw en veel moeilijker te trainen. Bij een hondentraining denk je doorgaans in weken of maanden. Een wolfhond is vaak pas na vier of vijf jaar stabiel.” Dat natuurlijke, onafhankelijke karakter van de wolfhond is net wat Marina zo aanspreekt. “Maar ik schrik er nog van hoe angstig mensen soms op mijn honden reageren. De angst voor de grote boze wolf zit er nog stevig in.” Om die angst wat weg te nemen geeft Marina lezingen over wolven, wolfhonden en honden in het algemeen.

“Toen bleek dat er wolven waren in België, was ik niet verrast. Het zat er al even aan te komen. Het is goed nieuws, want dat betekent dat het de goede kant uitgaat met de natuur. Maar ik ben ook bang dat het slecht zal aflopen voor de wolf. Hij heeft zijn imago niet mee. Als er ergens een schaap doodgebeten wordt, is men meteen bang dat hij ook mensen zal aanvallen. Daar is een wolf veel te schuw voor. Het is nochtans makkelijk om dat te voorkomen: we moeten ons vee beschermen met een elektrische omheining of door honden in te zetten die de wolven verjagen. Maar we zijn het een beetje verleerd om ons te beschermen tegen wilde dieren.”

Hoewel Marina niet erg optimistisch is over de overlevingskansen van de wolf in België, wil ze toch haar steentje bijdragen door infosessies te geven. “Ik ben zeker geen wolvenkenner – dat zijn de mensen van verenigingen als Welkom Wolf – maar door het gedrag van wolven te verbinden met dat van wolfhonden en honden, hoop ik dat mensen toch meer begrip krijgen voor dit fantastische dier.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content