Make-up die bij u past

Wellicht valt u dit najaar voor dieprode lippenstift, felgekleurde oogschaduw of extravagante nagellak. Met onze tips kiest u de make-up die écht bij u past.

Voor u kleur brengt in uw gelaat, moet u er in eerste instantie voor zorgen dat uw huid volledig schoon is. Na deze absoluut noodzakelijke reinigingsfase is het zaak uw teint te egaliseren. Let daarbij op de textuur en de kleur. Want wat de kwaliteit betreft, hoeft u zich geen zorgen te maken: de nieuwste generatie foundations en primers (basislaag) is licht en doeltreffend. Aan u om de handigste formule te kiezen: vloeibaar, compact, mousse of poeder. Vraag bij twijfel wat staaltjes. En dan is er de tint. Make-upartiesten raden aan om foundations uit te testen onderaan uw wang, vlak bij uw kaak. Ga voor een kleur die niet opvalt. U hebt nu de perfecte teint.

De ogen

Ga voor

matte of doffe, zachte en natuurlijke tinten. Deze herfst kunnen we niet om de bruine – van beige tot chocoladebruin – en grijsblauwe tinten heen. Het resultaat is ronduit prachtig bij elke oogkleur! Als mascara en eyeliner kunt u het strenge zwart vervangen door bruine, pruim- of kakitinten.

Kies niet voor

te geïriseerde of metaalkleurige tinten die bedoeld zijn voor twintigers en dertigers. Ze dreigen wallen en rimpels te doen opvallen en kunnen u een vermoeide indruk geven. Kies bij voorkeur voor een crème (geen poeder), die is makkelijker om mee te werken en versmelt beter met de huid.

Tip. Breng om het ooglid te egaliseren en uw oogschaduw beter te ver-ankeren een huidkleurige basis aan of gewoon een beetje foundation.

De lippen

Wanneer u lipstick kiest, moet u letten op de vorm van uw lippen, op uw huids- en op uw haarkleur. Streef naar harmonie en een natuurlijke look. De juiste lipstick is die waarmee u zich goed voelt. Meer is er niet aan.

Ga voor

een crèmetextuur, want die staat garant voor comfort en hydratatie. Zeg ja tegen lipgloss voor een transparant kleureneffect. Om ervoor te zorgen dat de kleur lang – maar toch subtiel – blijft zitten, brengt u lippotlood (de nieuwe potloden van Dior zijn fantastisch) of lippenvernis (van Yves Saint Laurent bijvoorbeeld) aan op de hele lippen.

Kies niet voor

te matte texturen. Die doen uw mond strenger ogen en vestigen de aandacht op rimpels. Ook al te glanzende structuren die volume geven maar klasse missen, zijn uit den boze. Loop in een grote boog rond glitter, tenzij voor een verkleedpartijtje of op oudejaarsavond! Een hevige of diepe tint, zoals bordeaux of pruimenkleur, kan mooi zijn, op voorwaarde dat u parelwitte tanden hebt.

Tip. Hoe donkerder de lipstick, hoe meer dunne lippen opvallen.

Het gelaat

Ga voor

een crème of vloeibare blush die samensmelt met de huid, voor een natuurlijke look alsof u net een lange wandeling hebt gemaakt. Opgelet: breng de blush niet te laag aan (dat geeft een neerwaarts in plaats van een opwaarts, liftend effect) en ook niet te dicht tegen de slapen (ouderwets). De juiste plek: op de appeltjes van de wangen. Lach om de blush goed aan te brengen.

Kies niet voor

blush in poedervorm, want die doet de donshaartjes op de wangen meer opvallen en voelt niet zo comfortabel aan op een droge huid. Doosjes met verschillende kleurgradaties bevatten roze en perziktinten en zijn dan ook geschikt voor alle teints. Ook een beetje goud staat soms mooi, maar opgepast: overdaad schaadt!

Tip. Als u blush of bronzer met een penseel aanbrengt, doe dat dan altijd in een neerwaartse beweging, zodat u niet tegen de donshaartjes in strijkt. U kunt anders ook gewoon uw vingertoppen gebruiken.

De nagels

Ga voor

een subtiele, iets donkerdere of zachte kleur. Breng twee lagen aan. Over het algemeen zijn kleuren die in de natuur voorkomen het draagbaarst: gradaties van beige, roze, bruin of groen – van mosgroen tot kaki. Vergeet zeker de basislaag en de topcoat niet. De eerste beschermt de nagels, de tweede voorkomt dat de lak afbladdert.

Kies niet voor

te speciale kleuren, fluo, nail art, zelfs niet de net iets te opzichtige French manicure waardoor u al snel vijf jaar ouder lijkt. Wie geen 20 meer is, laat extravagante effecten beter achterwege. Ultramatte tinten zijn helemaal in, maar de minste groefjes of onregelmatigheden worden er wel zichtbaar door. Voorzichtig dus!

Info: in de parfumerie – BE Creative Make Up, exclusief bij Ici Paris XL.

Virginie Draelants

Partner Content