Magische nachten

’s Nachts mag ons lichaam bekomen van een dag hard labeur. Alleen onze huid krijgt geen seconde rust. Tijdens onze slaap wordt immers de basis gelegd om er de volgende ochtend weer stralend uit te zien. Mét een beetje hulp, graag!

De eerste nachtcrèmes kwamen tot stand nadat wetenschappers twee belangrijke dingen hadden ontdekt. Eén: afhankelijk van het tijdstip, smeekt onze huid om een aangepaste verzorging. En twee: overdag functioneert ze helemaal anders dan ’s nachts. Dan luidt de opdracht immers: zo snel mogelijk bekomen van de aanvallen waaraan ze overdag is blootgesteld. Om daarbij te helpen, bestaan er specifieke verzorgingsproducten, bijvoorbeeld serums die inwerken op de celvernieuwing, crèmes voor het gelaat en producten die het DNA herstellen.

De nacht telt dubbel

Men zegt wel eens dat de uren slaap voor middernacht dubbel tellen voor onze recuperatie en dat geldt nog meer voor onze huid. We hebben allemaal wel eens ervaren dat onze huid minder mooi is na bepaalde gebeurtenissen, bij hormonale schommelingen of wanneer we eens van onze vaste gewoontes zijn afgestapt. “Na een periode van vermoeidheid (door werk, ziekte, ziekenhuisopname...), een jetlag, een overgang van zomeruur naar winteruur of een nachtje stappen is het goed om onze huid te verwennen met een synchroniserend verzorgingsproduct (Soin resynchroniseur Pur Luxe van Stendhal, Double Cure van Guinot, Cohérence Lierac Soin majeur jour en Soin extrême nuit bijvoorbeeld).

Tip: Een regelmatig leven is goed voor de huid. Het lijkt alsof ze zich beter voelt als ze weet ‘waaraan ze zich kan verwachten’.

Maak de juiste keuze

Nachtcrèmes zijn rijker en geconcentreerder van textuur. Een kleine hoeveelheid volstaat dus voor het gelaat (maar vergeet ook uw hals en decolleté niet). Wat wel belangrijk is: vergeet vooraf uw huid niet zorgvuldig te ontschminken en daarna een lotion aan te brengen. En neem de tijd om de juiste nachtcrème te kiezen, in functie van uw smaak wat textuur en parfum betreft (aarzel niet om monstertjes te vragen die u naar hartenlust kunt uittesten) en van uw behoeften (antirimpel, versteviging, vlekjes wegwerken,...)

Het is ook goed twee keer per jaar een intensieve kuur te volgen om de huid voor te bereiden op het komende seizoen (bijvoorbeeld in september en april). Aanraders: Solupatch van Lierac, Absolue Progressive Cure van Lancôme, Ampoules Intensive (met extracten van kaviaar) van La Prairie, zonder daarom de maskers te vergeten van Chanel, L’Oréal, RoC...

Tip: Gebruik een spatel om de crème (van het masker) te verwijderen. Zo voorkomt u dat u uw huid besmet met bacteriën en onzuiverheden van uw vingers (zelfs als ze gewassen zijn).

Stop de tijd

Dagcrèmes zijn vooral bedoeld om te beschermen, nachtcrèmes werken meer in de diepte. De recentste nieuwigheid? Een product dat de cellen vernieuwt en het DNA beschermt. Rétinol Matrix van Lancaster verzekert u een non-stop werking met de tien producten van het gamma Suractif dat onlangs werd vernieuwd. De lijn Nivea Vital oefent een driedubbele werking uit dankzij sojaproteïnen.

Het klinkt indrukwekkend, en toch gaan de andere merken even krachtig in de tegenaanval. Jeanne Piaubert bijvoorbeeld heeft de ambitie om met zijn Skin Savergamma letterlijk de huid te redden. “Het is onze bedoeling de celdeling te vertragen en op die manier de jeugdigheid van de huid langer te bewaren”, zegt Ingrid Janssens, directrice van Parfulux. “Daartoe voegen we aan het plantaardige bestanddeel van het gamma een antistressbestanddeel voor de huid toe, Pro-Défensyl.” Nieuw van Skin Saver: de Patchs fondamentaux jeunesse des yeux (A 65/8 paar) en Sérum reconstituant anti-âge (A 90).

Ten slotte mogen we onze andere zintuigen niet vergeten te verwennen als we onder de wol kruipen. Het sensuele en complementaire Kenzoki is daarvoor een absolute aanrader. Bij de nachtcrèmes stellen we u ook nog de Crème de nuit blanche Peau tentatrice voor: de natuurlijke bestanddelen en het heerlijke parfum drijven u zorgeloos in de armen van Morpheus.

Tip: ’s Nachts putten de hulpcellen zich uit om de huid te herstellen, maar dat vergt veel energie. Daarom is het goed ze te activeren met een crème (het principe van Repairwear Nuit Clinique).

Info: Inversion, Forté Pharma en Lierac bij de apotheek, de andere in de parfumerie behalve Kenzoki (02 643 28 90), Dr. Hauschka (www.dr.hauschka.nl), Les Fermes de Marie (02 740 19 91) en Phytomer (02 244 93 23)

Virginie Draelants

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content