Magische middernachtzon

Het is twee uur ’s ochtends, maar buiten verwarmt de zon de fjorden als op een zalig zomerse namiddag. In het Noorse Tromsø is de zon twee maanden lang non-stop van de partij. Een van de mooiste natuurverschijnselen op aarde.

Het gevoel van drie dagen in een etmaal, dat is wat de middernachtzon met je bioritme doet. De zon geeft 24 uur per dag licht en je lichaam krijgt continu het signaal dat het dag is. Een bijzondere ervaring die regelrecht ingaat tegen onze dag-en-nachtroutine. Zelfs na een paar dagen blijft de vermoeidheid achterwege. Het permanente zonlicht lijkt je batterijen extra op te laden en je humeur op een instant boost te trakteren.

In Tromsø, 350km boven de poolcirkel, genieten ze elke zomer van dit bijzondere natuurverschijnsel waardoor er boven de poolcirkel enkele maanden lang geen zonsondergang is. Al schijnt de middernachtzon lang niet zo krachtig als de middagzon: je kan het vergelijken met het aangename pastellicht dat de vooravond kleurt en waar je uren kan naar turen. Zo herstelt de natuur het evenwicht en compenseert ze waar het in de winter, wanneer ze hier maandenlang verstoken blijven van elk streepje zon, aan ontbreekt.

Beetje gek

Nachten zonder duisternis, dat schept een aparte sfeer in de stad. De Noren maken gretig gebruik van deze extra tijd: het leven schakelt hier enkele maanden naar een hogere versnelling. Wij arriveren op het moment dat ze de bekende Midzomernacht of Sankthansaften vieren en belanden meteen in het feestgedruis. Geen uitbundige taferelen zoals bij de Zweedse buren maar veeleer kleinschalige feestjes met geïmproviseerde openluchtvuren op de vele kleine strandjes die Tromsø omzomen. Vrienden troepen samen om een nacht lang te eten en te dansen. Het kampvuur is nog een restant van de heidense traditie, toen men geloofde dat het vuur een helende kracht bezat en boze geesten en heksen kon verjagen. Vandaag dient het vooral om te barbecueën.

De Noren zeggen van zichzelf dat ze deze tijd van het jaar een beetje gek worden. Alles is dan mogelijk: om middernacht samen met je vrienden de dichtstbijzijnde berg opwandelen om vanop de top het uitzicht te bewonderen, een theekransje houden of gewoon uitvaren om wat te hengelen op zee. Aan slapen kom je steeds later toe maar dankzij het magische licht blijf je wel energiek. Verbazend hoe anders het leven hier wordt.

Kathedraalconcert

Dat het leven bepaald niet stilvalt tijdens deze witte nachten, merken we aan het groeiende aanbod aan recreatieve mogelijkheden. Van nachtelijke sportwedstrijden, muziekfestivals tot klassiekere concerten. Een van de toppers is het middernachtzonconcert in de modernistische Ishavskatedralen (de IJskathedraal), met haar 35m hoge glazen gevel. De muziek tegen het zonverlichte glasraam doet je naar adem happen.

Na het concert is er nog tijd genoeg voor een nachtelijke verkenning van Tromsø. De stad ligt op een schiereiland, volledig omringd door zee, bergen en fjorden, en laat zich makkelijk te voet ontdekken. De belangrijkste highlights situeren zich rondom de charmante haven, waar je je kan vergapen aan vissersboten, luxe cruiseschepen op weg naar de Noordkaap, en aan de Hurtigruten, de oude postboot die vandaag vooral passagiers vervoert.

Tromsø is de enige stad in het Noorden die WOII intact overleefde. Vandaag kan je in de stadskern nog steeds tussen kleurrijke houten constructies kuieren. Pal in het centrum staat een fictief station, waar je bij een biertje kan wachten op een trein die nooit komt. Door zijn ligging pronkt Tromsø graag met twee titels: die van meest noordelijke universiteitsstad – met zijn nachtleven en culturele mix – en die van meest noordelijke brouwerij ter wereld. De oude pub in Britse stijl die bij de Mack’s Brewery hoort, is een attractie op zich. Wij proeven lokale streekbieren geserveerd met bijhorende straffe verhalen.

Voor het mooiste uitzicht op de omgeving moeten we de hoogte in. De kabelbaan Fjellheisen brengt ons naar de hoge Fløya-berg. Hier bevindt zich een restaurant met ruim terras en een panorama om van te duizelen. Wie het nog spectaculairder wil, kan van hieruit hogerop trekken, onder meer naar de top van de Tromsdalstindenberg.

Wandelen met husky’s

Tromsø heeft naar Noorse normen een mild klimaat. De haven blijft het jaar rond ijsvrij, maar toch kan het leven hier behoorlijk taai zijn. In Villmarkssenter, op het vlakbij gelegen walvisseneiland, worden op een farm het jaar rond zo’n 300 husky’s gekweekt, getraind en verhuurd aan wandelaars. Met een speciale leiband om ons middel waaraan een hond is vastgemaakt, wagen we ons aan een tocht in de omgeving. De natuur heeft er overduidelijk de overhand. Maar eindigen doen we zoals we begonnen zijn: met een barbecue, deze keer in een tipi van rendierhuid.

KARI VAN HOORICK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content