Machtig Zuid-Afrika

Van de onstuimige stranden bij Kaap de Goede Hoop – let op: pinguïns ! – naar de vredige wijngaar- den in het binnenland. Ook tijdens het Wereld-kampioenschap voetbal begint de ronde van de Kaap op de Tafelberg en eindigt hij na een avontuur-lijke tocht – “Versigtig, skerp draaie!” – ... in een glas.

Dankzij het wereldkampioenschap voetbal richten de ogen van de wereld zich in juni op de boeiende mix die Zuid-Afrika is. Op de lokale radiozenders wordt de voetbalgekte enthousiast vertaald: in het Engels, het Afrikaans, het Xhosa, het Zulu.

Van deze etnische diversiteit is Cape Town, the Mother City, wellicht het duidelijkste icoon. De Heerengracht en De Groote Kerk dateren uit de Hollandse pionierstijd, net als de Bo-Kaap, een islamitische wijk met kasseistraten en huizen in vrolijke pasteltinten. Het District Six Museum vertelt de geschiedenis van de zwarte woonwijk die onder het apartheidsregime op een pijnlijke manier plaats moest maken voor de blanken. De getuigenissen van verdreven bewoners maken het tot één van de meest aangrijpende plekken van de stad. En van hieruit is het maar een boogscheut naar de bruisende Victoria en Albert Waterfront, waar gerenoveerde Victoriaanse pakhuizen en havengebouwen talloze restaurants, koffiehuizen en boetieks huisvesten, maar ook een tropisch aquarium, een Imax-bioscoop en Maritieme Musea.

Het stadion en dé berg

De eclectische 19de eeuwse Clock Tower, waar vroeger de havenmeester kantoor hield, ver verheven boven het gewoel van het gepeupel, geldt nog steeds als hét referentiepunt. Hier vertrekt de ferry naar Robben Island, het gevangeniseiland van Nelson Mandela. Maar u kunt er ook wandelen: naar Green Point bijvoorbeeld, waar de gloednieuwe voetbaltempel momenteel alle aandacht opeist. Het dak van het trotse Cape Town Stadium werd zo ontworpen dat het de stedelijke skyline zo min mogelijk verstoort. Tijdens het wereldkampioenschap is dit futuristische bouwwerk tussen Signal Hill en het strand, een onmiskenbaar baken voor elke voetbalfan. En bovendien heb je vanaf de tribunes een uniek panorama op de Tafelberg. Wie de top van de berg wil verkennen, treuzelt beter niet te lang. Het zogenaamde table cloth, een wolkensluier die haast voortdurend over de top lijkt te zweven, verhindert vaak het zicht. Bovendien pendelt bij sterke wind de kabelbaan niet. Dus grijpt u maar beter uw kans op de eerste zonnige en windstille dag om van het overweldigende panorama over Kaapstad te genieten. Eens boven tonen Park Rangers u tijdens een korte wandeling het exotische fynbos. En ze introduceren je in het rustige leven van de dassie, het knaagdier dat hier her en der op de rotsen zont.

Aan de voet van de Seven Sisters

Ten zuiden van Kaapstad strekt zich het Kaapse schiereiland uit en wie een dag te spenderen heeft met een huurwagen, zal zich de verkenning tot bij de Kaap de Goede Hoop niet beklagen. Verlaat het stadscentrum via Kloofnek, de kortste weg naar de stranden, waar de peperdure villa’s sedert enkele jaren tot aan de voet van het gebergte oprijzen. Van hieruit kijken ze letterlijk neer op de surfers die in het trendy Camps Bay de golven (zeg maar de witkoppen) trotseren.

De verkenning van het schiereiland begint in vissersplaatsje Houtbay, langs het ongelooflijk bochtige Chapman’s Peak Drive, een legendarische tolweg met aan de ene kant het loodrecht oprijzende gebergte en aan de andere kant de diepblauwe oceaan. Een snelheidsrecord vestigen is hier niet aan de orde. Een gezapige rit met pauzes om van de vele picknickplaatsen en uitkijkpunten aan de voet van de bergketen de Seven Sisters te genieten, dat hoort het te zijn.

Zwemmen tussen de pinguïns

Noordhoek, aan het eind van de tolweg, biedt een overweldigend wit strand, breed uitgestrekt tussen de voortdurend aanrollende golven en de onverzettelijke duinenrij. Wat verder ligt Scarborrow, de laatste nederzetting voor u het Cape of Good Hope Nature Reserve bereikt. Dit is een verzameling vakantiehuizen met zicht op zee, waar kitesurfers acrobatische luchtsalto’s uitvoeren.

Er loopt slechts één geasfalteerde weg over het ruige schiereiland, begroeid met stekelig fynbos. Steile kliffen en scheepswrakken domineren de kustlijn tot Cape Point, het uiterste zuidwestelijke punt van het Afrikaanse continent. Als u voldoende proviand mee hebt, kunt u hier een hele dag wandelen: van de oude naar de nieuwe vuurtoren, of u daalt af naar Diaz Beach, een idyllisch strand aan het eind van de wereld dat genoemd werd naar de legendarische zeereiziger. Op de terugweg is Boulders Beach een obligate verplichting. U kunt er zwemmen tussen een kolonie Afrikaanse pinguïns.

Een rasechte, zuivere Zuid-Afrikaanse wijn

In het binnenland ten oosten van Kaapstad ligt de vruchtbare wijnstreek van de Kaap. In Durbanville, op amper twintig minuten rijden van het World Cup Stadium ligt wijnhuis De Grendel. Aan de andere kant van de weg rukken de residentiële buitenwijken van Kaapstad op, maar De Grendel ligt nog op het platteland. “Al sedert 1700 vormt dit domein letterlijk de grendel naar het binnenland”, verklaart keldermeester Charles Hopkins. Traditioneel werden hier Holsteinrunderen en schapen gekweekt. “Maar de hellingen, van 180 meter tot 350 meter boven de zeespiegel, met een bodem van zandsteen en graniet, smeken om wijnranken.”

Charles, een autoriteit in de Zuid-Afrikaanse wijnbouw die eerder zijn sporen verdiende bij Graham Beck, werd van bij de aanvang betrokken bij de bouw van de kelder. “Ik ben geobsedeerd door kwaliteit, maar ik wil vooral geen Franse voorbeelden imiteren, maar een rasechte Zuid-Afrikaanse wijn maken: veel fruit en een zachte zuurtegraad. Een wijn om te drinken, niet om te verzamelen.” Een klare kijk op zijn levenswerk, heeft hij dus. Maar Charles is en blijft ook een romanticus. “Het blenden van de wijn is een emotionele aangelegenheid. De pure wijnen die we weken hebben zien evolueren, verdwijnen dan in het mengproces,” mijmert hij. Tijdens de proeverij trekt vooral de Winifred, een blend van Viognier, Semillon en Chardonnay onze aandacht. “Uitverkoren door South African Airlines op alle vluchten in First Class tijdens de Wereldbeker” glimlacht Charles. Maar ook wie geen wijn lust, duizelt in de tasting room. Niet van de drank maar van het magnifieke panorama over de wijngaarden en de majestueuze Tafelberg...

Tekst en foto’s: Jo Fransen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content