Maartse bladerboeken

Maart is een rustige maand, één die zich uitstekend leent tot zalige avonden in een hoekje met een boekje. Vandaar deze selectie van leuke en interessante bladerboeken waarmee u uren zoet bent.

Voor wie ongeduldig zit te wachten om in de tuin de handen uit de mouwen te steken, is er De tuinontwerpencyclopedie (Bert Huls, Uitg. Kosmos, euro 39,95, isbn 978 90 215 4641 4). Wat u ook van plan bent met tuinhuisjes, aanplantingen, verlichting of bestrating: Huls bezorgt u wijze raad, nuttige tips en een deskundige kijk op de meest diverse tuinontwerpen. Dit doet uw in-spiratie opborrelen en geeft u zin om er straks met volle moed in te vliegen!

Luchtiger, maar onweerstaanbaar voor wie de gelijknamige tekenfilms kan smaken, is Pixar (Tim Hauser, Uitg. Tirion, euro 39,95, isbn 978 90 439 1294 5). Een kijkboek met uitneembare kaartjes, briefjes en andere gadgets over het ontstaan van producties als Toy Story, Up en de kaskraker Cars. Schetsen, schaalmodellen en alle mogelijke inspiratiebronnen geven een boeiende kijk achter de coulissen van de beroemde tekenfilms.

In de stemming voor kunst? Over de Nederlandse schrijfster en kunstenares Charlotte Mutsaers is een biografie uit die even kleurrijk en eigenzinnig is als de vrouw zelf. Naast bladzijdegrote foto’s van haar werk, aandoenlijke jeugdfoto’s en andere memorabilia staat haar levensverhaal opgetekend, met ook aandacht voor haar band met België, vooral voor het Antwerpse en Oostende, waar ze nog altijd een deel van het jaar verblijft. Het boek van het Haags Letterkundig Museum heet heel sober Charlotte Mutsaers. Paraat met pen en penseel (Uitg. De Bezige Bij, euro 25, isbn 978 90 234 4128 1), maar ontpopt zich tot een vrolijk verhaal, ook voor niet-fans.

Voor Siddhartha, de prins die Boeddha werd (Marilia Albanese, Uitg. Ten Have, euro 49,90, isbn 978 90 259 6 014 8) gaat u het best even zitten. Deze loodzware kanjer verhaalt het leven van Boeddha en illustreert dat uitbundig met prachtige kunstfoto’s. Ook figuurlijk dus geen lichte lectuur, maar wie geïnteresseerd is in oosterse wijsheid komt niet bedrogen uit.

Met uw rug zit u tegen een kersenpitkussentje of de kachel aangeschurkt, maar uw hoofd bevindt zich in tropische oerwouden en snikhete savannes als Animal Life (Charlotte Uhlenbroek, uitg. Tirion Natuur, euro 59,95, isbn 978 90 521 0774 5) voor u ligt. “Een visuele wereldencyclopedie van dieren en hun gedrag”, noemt deze turf zich en daar is geen woord van gelogen. Schitterende foto’s worden vergezeld van interessante, kernachtige teksten. Een boek waar u nog jaren kunt in grasduinen. Nog meer prachtige beelden vindt u in We are one. Land & ziel van inheemse volksstammen (Johanna Eede, Spectrum, euro 39,95, isbn 978 90 491 03 20 0). Literaire en wetenschappelijke teksten over en van inheemse stammen worden gecombineerd met treffende beelden van over de hele wereld.

Ariane De Borger

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content