Maanden vol buitenleven

Als dit voorjaar nog maar half zo mooi wordt als vorig jaar, dan worden de tuin, het terras en het balkon plekken om te koesteren. Met deze tips begint het plezier nu al.

Durf weer wit...

Jarenlang zagen we in het tuinmeubilair vooral kunstrotan en de kleuren grijs, zwart en bruin. De luxemerken schakelen nu over op frames van extra gecoat aluminium en op hagelwitte aankleding met stoffen die in alle seizoenen buiten mogen blijven. Zoals de loungeset Zendo van Manutti (totaalprijs euro 15.535).

... maar denk ook kleurentoetsen

Ook een strakke buitenzithoek vraagt om vrolijke kleurendetails. Bij Koziol zagen we deze combinatie: een krukje, een gieter en een bordje lijken samen een kruiwagentje te vormen (kruk: euro 69,20, gieter: euro 15,95, set van 4 bordjes: euro 9,95).

Kies voor een strategische uitbouw

De klassieke veranda wordt steeds vaker vervangen door een uitbouw die de woning verlengt en het hele jaar door gebruikt kan worden. Deze L-vormige woonveranda is klein (27 m²) en herbergt een eethoek. Ze is strategisch geplaatst tussen een waterpartij en de achtertuin. Dubbele beglazing, blauwe aluprofielen, stille inbouwventilatie (realisatie: Vérandas Confort, prijs volgens uitvoering).

Ga voor de breitrend!

Er bestaat nu een groot aanbod aan weerbestendig textiel, zodat u niet alles bij de minste druppel naar binnen moet halen. Deze buitenpoefjes van Casalis spelen zelfs in op de breitrend: de hoezen van tricot zijn waterafstotend en kleurvast (tientallen kleuren mogelijk, vanaf euro 325).

Verwen uw voeten

Wie zijn terras liet bedekken met hout is daar jaren later nog tevreden over. De Belgische firma NMC heeft een ecologisch alternatief voor tropisch terrashout: deze weer- en kleurbestendige Nomawood-planken zijn gemaakt van een kunststofmengeling. Ze voelen aan als hout, maar dan zonder splinters en met een antisliplaag (ongeveer euro 67 per m²).

Zorg voor een blikvanger

Misschien een vakantiefoto of een foto van uw gezin of kleinkind? Via de online fotodienst Pixum kunt u een foto laten vergroten op weerbestendig materiaal (acrylglas en aluminium) en ophangen in uw buitenzithoek (euro 109,99 voor 50×70 cm op acryl).

Schep snel meer zitplaatsen

Bij een zoete inval moet u snel stoelen kunnen aanslepen. Vouwstoeltjes zijn praktisch, maar vaak niet erg comfortabel. Deze lichtgewicht vouwzeteltjes met een hoofdsteuntje zitten wel lekker en zijn verkrijgbaar in blauw, groen, roze of granaatappelrood (Casa, euro 12,95).

Spaar voor een buitenwoonkamer

Het ultieme genieten: een houten bijgebouw dat u inricht als een buitenwoonkamer (compleet met bar, zitjes en een mobiele keuken). Het hout past zich mooi in het groen in. Hier werd gekozen voor Europees eikenhout (wand) en behandeld naaldhout (terras) (Belgian Woodforum, prijs volgens uitvoering).

Vervang gazon door steen

De trend van het ogenblik: stukken gazon vervangen door harde vloeren. Veel minder onderhoud! Hier is een extra terras gemaakt door een stuk gazon langs het huis te vervangen door een combinatie van gecoate terrastegels (Recta van Marlux, euro 34/m², excl. btw en plaatsing) met niet-getrommelde betonklinkers (Randa van Marlux, euro 20/m² excl. btw en plaatsing).

Ga onder dak!

In ons land durft het regenen en daarom kiezen meer en meer mensen ervoor hun terras te laten overdekken met een vaste, maar doorzichtige overkapping. Wat dacht u van onbreekbare kunststof (polycarbonaat). U hebt de keuze uit doorzichtig, opaal wit (zonwerend) of gefumeerd (warmtewerend) materiaal (Bozarc, totaalprijs vanaf euro 4.000).

Laat de eters maar komen

Een tuintafel waar iedereen kan aanzitten is vaak een dure aankoop. Brico brengt nu een betaalbaar alternatief: een tafel waarvan u beide uiteinden kunt uitrollen (2 wordt 3 m). Hij is gemaakt van ecovriendelijk teakhout en inox en ontworpen door het Belgische designbureau L’Agence (Easyway, euro 729).

Info – Belgian Woodforum: www.hout.be – Bozarc: tel. 03 455 90 67 – Brico: winkels in heel België – Casa: winkels in heel België en www.casashops.com – Casalis: tel. 056 66 44 66 – Koziol: tel. 052 34 23 82 – Manutti: tel. 56 64 56 25 – Marlux: tel. 013 67 91 60 – NMC: tel. 087 85 85 00 – Pixum: www.pixum.be – Vérandas Confort: tel. 0800 1444

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content