Maak plaats voor gezondheid

Zijn de kinderen het huis uit? Dan kan hun bed plaats maken voor een fitness- of wellnesstoestel dat uw gezondheid een duidelijke meerwaarde geeft!

Een fitness- of wellnesstoestel in huis halen is vandaag voor heel veel mensen haalbaar. Met een budget tussen 1000 en 2000 euro en de ruimte van een eenpersoonsbed kunt u al iets uitzoeken dat degelijk is en uw gezondheid écht ten goede komt. Kiezen is het moeilijkst: er zijn zoveel mogelijkheden, merken en uitvoeringen dat u zeker niet over één nacht ijs mag gaan. Ga niet af op ronkende reclames, bezoek eerst fitness- of wellnesscentra om de mogelijkheden en werking van de verschillende apparaten te leren kennen. Beslis pas daarna welke middelen het meest geschikt zijn om uw doel te bereiken. Aarzel ook niet om raad te vragen aan uw huisarts. Hij ziet misschien beperkingen die u niet kent.

De praattest: simpel en efficiënt

Als u voor een fitnesstoestel kiest, is het belangrijk dat u geen gezondheidsrisico’s neemt. “Wat thuis ontbreekt, is de professionele begeleiding die je in een fitnesscentrum wel krijgt”, waarschuwt prof. dr. em. Jan Borms, voormalig specialist gezondheidspromotie aan de VUB en nog altijd enthousiast bezig met gezonde beweging. “Om overbelasting te vermijden en zo efficiënt mogelijk vet te verbranden, is het van belang dat u gelijkmatig traint en pieken vermijdt. Een gouden regel om zo efficiënt mogelijk te sporten, is de praattest. Zolang u tijdens het sporten nog een normaal gesprek kunt voeren is alles oké. Heel eenvoudig en precies op maat voor uw conditie!”

Enthousiasme is nodig

Belangrijk is ook dat u de motivatie kunt opbrengen om het dure toestel met plezier te blijven gebruiken. Nogal wat hypermoderne snufjes eindigen immers roemloos onder een dikke laag stof in de kelder of de garage. “Kies daarom voor een aantrekkelijke ruimte”, zegt Jan Borms, “eventueel met een televisietoestel of een aangenaam uitzicht. Aan uw gezondheid werken mag geen straf zijn. U moet echt zin hebben om ermee bezig te zijn en niet alleen in actie schieten omdat het moet.

Voor wellnessapparaten houdt u ook het best rekening met de voorbereiding en het onderhoud die ze vragen. Zo moet een sauna opgewarmd worden voor u erin kunt, zodat een saunabeurt thuis soms omslachtiger is dan eentje in een publieke sauna. Die wordt immers voor u warm gestookt. Bovendien kunt u daar de saunabeurt combineren met een duik in het zwembad of een bezoek aan de stoomcabine.

Kies-keurig

Het gamma wellness- en fitnessproducten voor thuis is zo goed als onbeperkt. En toch is dat enorme aanbod – van betaalbaar tot peperduur – terug te voeren tot enkele basismodellen met een heleboel bijkomende snufjes en mogelijkheden. Hoewel door gewiekste reclamecampagnes vaak de indruk ontstaat dat zo’n apparaten een waaier aan positieve gezondheidseffecten bieden, is dat lang niet altijd even waar. “Alles hangt af van het doel dat je wilt bereiken”, stelt Jan Borms. “Niet alle apparaten zijn bijvoorbeeld geschikt om vet te verbranden. Het is belangrijk dat je goed weet wat het door u gekozen toestel wél en niet kan.”

Ariane De Borger

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content