Maak kennis met sympathieke buren

Samen met de buren iets eten of drinken. Geef toe, het kan gezellig zijn. Die gedachte ligt aan de basis van ‘Feest in het Gebouw’, een actie die al enkele jaren ingeburgerd is bij onze zuiderburen. Maar ook in België komen steeds meer initiatieven op gang die buren dichter bij mekaar willen brengen.

In 1999 pakten enkele idealistische Parijzenaars uit met een opmerkelijk initiatief. Onder het motto Immeubles en fête wilden ze de banden tussen buren sterker aanhalen. Hun actie was meteen een schot in de roos. Zo’n achthonderd woonblokken uit het 17de arrondissement namen eraan deel. Vier jaar later, in 2002, hieven over het hele land maar liefst twee miljoen Fransen het glas met hun buren. Een kleinschalig idee groeide in geen tijd uit tot een nationaal succes. Reden genoeg om aan te nemen dat dit soort acties wel degelijk tegemoet komt aan een belangrijke sociale behoefte.

En er is nog beter nieuws. Carl de Moncharline, een enthousiaste dertiger die zijn brood verdient als organisator van evenementen, wil nu ook de Belgen een feestje laten bouwen met hun buren. Meer nog, de actie vindt vanaf dit jaar in verschillende Europese landen plaats. Jammer genoeg beperkt de eerste Belgische editie zich voorlopig tot Brussel. De initiatiefnemers hebben echter plechtig beloofd dat vanaf volgend jaar ook de rest van het land mag meedoen.

Gezellige burenbabbel

Waarom een feest organiseren met en voor de buren? Carl de Moncharline: “Het leven in de steden wordt almaar anoniemer en individualistischer. Met dit initiatief willen we daar iets aan doen. Heel wat mensen trekken zich terug tussen hun vier muren en wisselen amper twee woorden met hun buren. Dat is niet altijd een kwestie van slechte wil. Vaak spelen ook angst en verlegenheid een rol. Net daarom vind ik het een leuk idee om de bewoners van een wijk of flatgebouw met elkaar in contact te brengen. Ga er gerust van uit dat de mensen die sociale contacten nodig hebben. Dat zit nu eenmaal in onze genen.”

Vanzelfsprekend is het echter allemaal niet. Net als in veel andere landen woont in België het gros van de bevolking in stedelijke gebieden, en daar viert het individualisme nog altijd hoogtij. In elke stad vind je wijken waar de mensen geen greintje contact met hun buren hebben. Meer dan eens kennen ze niet eens de naam van de man of vrouw die een paar deuren verder op dezelfde gang woont. Uiteindelijk staat niemand zo dicht en tegelijk zo ver van ons als onze eigen buren.

Opmerkelijk is ook dat er over buren vaak vrij extreem en emotioneel gedacht wordt. Sommige mensen lopen ze het liefst zo weinig mogelijk tegen het lijf en beschouwen ze echt als vreemden. Anderen zijn dan weer blij wanneer ze even een babbeltje met de buurvrouw kunnen maken of rekenen op hun buren om tijdens de vakantie voor de katten en de planten te zorgen.

Breek het ijs

Deze actie wil in de eerste plaats mensen aansporen om (opnieuw) oog te krijgen voor de relatie met hun buren. Mensen die je kunt vertrouwen en waarmee je goed overweg kunt, zijn immers een perfecte remedie tegen eenzaamheid, onzekerheid en isolement. In Frankrijk leverde de actie in elk geval massa’s positieve reacties op en zorgde ze vooral voor een lossere sfeer tussen buurt- en blokbewoners. Mensen die eerder amper een woord met elkaar wisselden, leerden mekaar beter kennen en waarderen. Meer dan eens ontstond er op die manier zelfs een nieuwe liefdesrelatie. Het beste bewijs dat openheid van geest de snelste weg is naar het hart van de anderen.

Een simpele glimlach of een goedemorgen kan inderdaad grote gevolgen krijgen. Het zijn perfecte remedies tegen de muren van wantrouwen die we maar al te vaak – uit verlegenheid en onzekerheid- om ons heen gebouwd hebben.

A Karima Amrous

Solidariteit en samenhorigheid zijn belangrijke waarden. Waarom niet in uw buurt?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content