© FRANK BAHNMÜLLER

Luc Herremans helpt het weer voorspellen

Wij zijn geen weersvoorspellers, wel waarnemers, maar als je Luc Herremans hoort vertellen over de toestellen die in zijn weerstation staan en hoe de gegevens die hij daarmee verzameld moeten worden geïnterpreteerd, weet je véél meer dan na het dagelijkse weerpraatje van Frank Deboosere. “We maken met ons weerstation in Tollembeek deel uit van een netwerk van meer dan 300 weerstations in België. Het KMI en andere meteorologische diensten gebruiken onze meetgegevens om hun weerberichten op te stellen.” Neerslag, luchtdruk, windrichting, windsnelheid, temperatuur, bewolkingsgraad: alles wordt meticuleus bijgehouden in tabellen en doorgestuurd naar de specialisten.

Maar Meteo Tollembeek, dat Luc samen met zijn vrouw Greetje heeft opgericht, wil iedereen inwijden in de wondere wereld van het weer. “Dat is toevallig gegroeid, nadat een wandelclub interesse toonde. Ze vonden dat ik het goed kon uitleggen. Ik heb intussen al zo’n 6.000 mensen ontvangen in ons weerstation. Sinds drie jaar geven we ook lezingen op verplaatsing met een mobiel weerstation.”

In zijn collectie ook een mooie scheepsbarograaf in een houten kistje en een zonneschijnmeter of heliograaf – een massief glazen bol die meet hoe lang en hard de zon schijnt. “Mijn passie voor waarnemingen stamt uit mijn legertijd. Als we het kampement moesten verlaten, ging er altijd een meteorologische dienst mee. Het fascineerde me hoe ze metingen deden en weerkaarten tekenden met de hand. Eens met pensioen ben ik in mijn eigen weerstation gaan investeren.”

Sinds de opstart, in 2008, zag Luc al de gevolgen van de klimaatopwarming. “2008 was een perfect gemiddeld jaar: 908 liter neerslag, een maximumtemperatuur van 30 graden, een minimumtemperatuur van -15 graden. Sindsdien zijn de neerslageenheden systematisch gezakt, de maximumtemperatuur is gestegen tot boven 35 graden en op de koudste dagen is het amper -5 graden. Dat zijn zaken die ik zeker ook meegeef aan de scholen en verenigingen die hier langskomen.”

meteotollembeek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content