Literair vuurwerk in de boekenstad

Net nu het prestigieuze project ‘Antwerpen Wereldboekenstad 2004’ op zijn laatste benen loopt, komt de 68ste Boekenbeurs eraan. De jaarlijkse hoogmis van de literatuur zal ongetwijfeld de vruchten plukken van dit boekendolle jaar in de Sinjorenstad.

De 68ste Boekenbeurs, van vrijdag 29 oktober t.e.m. donderdag 11 november in Antwerp Expo (Bouwcentrum), Jan Van Rijswijcklaan 191, Antwerpen, telkens van 10-18 uur (donderdag 4 november tot 22 uur). Toegang: euro 6, euro 4 voor 60-plussers (niet in het weekend en op feestdagen). 75-plussers hebben dit jaar uitzonderlijk gratis toegang (uitgezonderd op weekend- en feestdagen). Let op: met de werken aan de Antwerpse ring kan het wat moeilijker zijn de Boekenbeurs met de wagen te bereiken. Maak gebruik van het parkeergeleidingssysteem of het openbaar vervoer.

Over een gebrek aan media-aandacht mocht de literaire wereld dit jaar alvast niet klagen. Het project Antwerpen Wereldboekenstad 2004 pakte uit met tal van spraakmakende initiatieven. De liefdesverklaring van de boerentoren aan de kathedraal, de fratsen van de mediagenieke stadsdichter Tom Lanoye en het literaire festival Zuiderzinnen werden met veel enthousiasme opgepikt door de media. Maar dé culturele hoogmis blijft toch de jaarlijkse Boekenbeurs, die ook dit jaar veel spektakel belooft.

Volgens de doemdenkers zouden de televisie en het internet het papieren woord in de verdrukking brengen, maar daar is het laatste jaar absoluut niets van te merken geweest. In 2003 verschenen niet minder dan 15 600 nieuwe titels bij Vlaamse uitgevers, waarvan 7500 origineel Nederlandstalig werk. En de verkoop is goed. De uitgeverijen die deel uitmaken van de Vlaamse Uitgevers Vereniging realiseerden in 2003 een stijging van hun netto-omzetcijfer met 8,7 %. De meest verkochte uitgaven blijven wetenschappelijke en educatieve werken. Dan volgen de strips, de non-fictie en de kinder- en jeugdboeken. Fictie, toerisme en naslagwerken nemen ruim 10 % van de Vlaamse boekenmarkt voor hun rekening.

Meer themadagen

Om toch een beetje orde te scheppen in dit gigantische aanbod werd het aantal themadagen op de boekenbeurs nog wat uitgebreid in vergelijking met de vorige edities. Zo krijgt elke weekend- en feestdag tijdens de 14-daagse beurs er één hoofdthema bij.

Omdat het 60 jaar geleden is dat België werd bevrijd, is er op 11 november een themadag aan dit onderwerp gewijd. O.a. Tom Lanoye, Staf Schoeters en Koen Koch werken mee. De collaboratie (tijdens de Eerste én tijdens de Tweede wereldoorlog) komt aan bod, net als het verzet en de Bevrijding. Om 14 uur is er een groot Wereldoorlog II-debat met o.a. Luc De Vos en met Marc Reynebeau als moderator.

Er is ook een nieuwe bijbelvertaling verschenen waaraan 23 kerkgemeenschappen participeerden en dat is de aanleiding om op 30 oktober een bijbelthe-madag te houden. Dan brengt Jan Decleir poëtische bijbelteksten tot leven, volgt een groot bijbeldebat met o.a. Ludo Abicht, Patrick Vankrunkelsven en Luk Boeckaert en een jeugdprogramma rond het heilige boek.

Een dag later staat de liefde centraal en verder is er nog extra aandacht voor strips, Antwerpen, onderwijs en lichaam & geest. n

Filip Godelaine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content