Lichtstad Ljubljana

December is ook in de Sloveense hoofdstad Ljubljana de maand van traditionele kerstmarkten, moderne lichtspektakels, originele cadeautjes en lekker eten. De stad moet zowat het best verborgen geheim van de Balkan zijn.

Een wandeling door het oude charmante centrum schetst meteen een goed beeld van de optimistische levensstijl van de Slovenen. De bedding van de rivier de Ljubljanica lijkt, ook in de winter, één lang terras waar zowel overdag maar vooral ’s avonds een gezellige sfeer hangt. Voor wie het toch wat koud vindt, zijn er fleecedekentjes, heaters en vuurkorven. De vele lichtkunstenaars die hier in december neerstrijken voorzien de straten, bruggen en pleintjes van een sprookjesachtige gloed. Meer klassieke kerstthema’s wisselen af met moderne invullingen of speelse trompe-l’oeils, vergelijkbaar met het fraais dat ook op het Lichtfestival van Gent te zien is.

Van bruggen en poëten

De ideale manier om Ljubljana te verkennen is te voet – een groot deel van het centrum is autovrij – of met de fiets, al is dat in de winter minder interessant. Onze tocht langs de blikvangers start aan het Drie Bruggenplein (Presernov Trg), het centrale en meest gefotografeerde plein van de stad. Het werd ontworpen door Joze Plecnik, de architect van zowat alle bekende gebouwen in Ljubljana. Met zijn driedubbele brug (Tromostovje) leverde hij in de jaren ’30 een knap staaltje moderne stadsplanning af, die beide oevers in nauw contact bracht.

Voor een vleugje romantiek is er het standbeeld van nationale held en dichter France Preseren. Zijn dromerige blik dwaalt af naar de plek op het plein waar zijn geliefde Juljia zit. Wie goed speurt, vindt zeker haar beeltenis. Alweer een verhaal van een onmogelijke liefde die schitterende literatuur voortbracht.

Verderop langs de rivieroevers kuieren we eindeloos langs winkeltjes, kerstkraampjes, terrasjes en kleine marktjes met lokaal lekkers. Ben je moe van het shoppen in het autovrije stadscentrum, roep dan een golfkarretje met chauffeur aan voor een gratis lift.

We passeren de fraaie Drakenbrug – draken zijn het symbool van de stad – en belanden zo aan de voet van een van de topattracties: het kasteel van Ljubljana (Ljubljanski Grad, www.ljubljanskigrad.si). Een kabelspoorbaan voert ons naar de top. Naast de goed bewaarde kapel, het binnenplein en de klokkentoren met uitzicht op de Julische Alpen, tref je hier ook een toprestaurant aan. Die zijn in de Sloveense hoofdstad lang geen uitzondering. Ljubljana is ook voor foodies een geweldige en betaalbare place to be.

Gevangenishotel

De sporen van Sloveniës Oostblokverleden zie je vandaag terug in heel wat typische woonblokken en openbare gebouwen. Zoals Hostel Celica (Metelkova 8, www.hostelcelica.com) – Sloveens voor cel -, dat jarenlang een grauwe gevangenis was en nu een jeugdherberg. Artiesten wisten het gebouw van de sloophamer te redden en om te vormen tot een pareltje. Elke cel werd door een andere kunstenaar onder handen genomen zodat je hier vandaag in unieke kunstwerkjes logeert. Je kan het kleurrijke gebouw ook gewoon bezoeken en er (lekker) lunchen. Het ligt niet meteen op de klassieke toeristische route, maar loont echt wel de moeite.

KARI VAN HOORICK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content