Lichte benen zachte voeten

Zware benen, opgezwollen voeten, vetkussentjes, een droge huid... Met onze tips mogen uw benen en voeten weer gezien worden.

Een goed gehydrateerde huid

Zien uw benen er na de winter ook uit als krokodillenhuid? Dan is dat het gevolg van grote temperatuurverschillen, droge lucht (verwarming) en wrijving (kleding). Het fenomeen wordt nog versterkt omdat onze talgklieren met de jaren minder actief en onze huid dus droger wordt, vooral op de benen, de droogste zone van ons lichaam.

De oplossing. Herstel de beschermende huidlaag (huidbarrière) om verdamping te voorkomen en de huid tegen externe schadelijke invloeden te beschermen. Het heeft geen zin om schilferende benen in te smeren met een crème. Trakteer ze liever eerst op een milde peeling met cirkelvormige bewegingen en breng daarna een hydraterende, voedende crème aan, want de huid heeft beide nodig: water en lipiden. Vaste waarden zijn plantaardige oliën en karitéboter, maar ook thermaal bronwater. Kies ’s morgens voor een niet-kleverige, lichte textuur. ’s Avonds is een balsem, een rijkere crème of olie ideaal.

Weetje. Breng het product na het douchen aan, op de nog vochtige huid. Dan dringen de actieve bestanddelen gemakkelijker in de huid.

Zijdezachte voeten

Droge voeten is een probleem dat zich aandient met het ouder worden, wanneer onze huid gaat uitdrogen. We gebruiken onze voeten constant. Maar het is niet omdat de huid daar wat dikker is dan elders op ons lichaam dat voeten minder teer zijn.

De oplossing. Voed uw voeten iedere dag, ook al ondervindt u nog geen problemen. Een voetbadje kan wonderen doen en is het ideale moment voor een lichte peeling. Als u uw voeten regelmatig hydrateert, zal dit volstaan. Anders zult u er een voetrasp of puimsteen bij moeten halen. Een rasp gebruikt u op droge voeten, een puimsteen op vochtige voeten.

Weetje. Gebruik een rasp of puimsteen niet te vaak, want u riskeert de eeltplekken in stand te houden.

Bye bye vetkussentjes

Er zijn drie soorten cellulitis: vochtcellulitis, vezelcellulitis en vetcellulitis. Voor elk wat wils dus! Vochtcellulitis gaat gepaard met vochtophoping en zware of opgezwollen benen. Vezelcellulitis voelt hard en pijnlijk aan en komt vooral voor rond de dijen en knieën. Vetcellulitis ten slotte doet geen pijn en is zichtbaar wanneer u in uw huid knijpt.

De oplossing. Tegen vochtcellulitis helpen lichaamsbeweging, massages en lymfedrainage. Vezelcellulitis is moeilijker te elimineren, maar massages en medische behandelingen kunnen helpen. De oplossing voor vetcellulitis moet u zoeken in een dieet + een afslankende crème + sport. Maar misschien hebt u wel last van twee soorten cellulitis tegelijk. Kies daarom voor een totale verzorging die de microcirculatie een boost geeft, alsook uw huid- en watermetabolisme.

Weetje. Warm het product op tussen uw handen zodat het beter in de huid dringt. Schenk aandacht aan de hardnekkige zones.

Vederlichte benen

Ze kunnen een medische oorzaak hebben (oedeem), maar meestal zijn licht gezwollen benen en enkels aan het eind van de dag een gevolg van centrale verwarming, te weinig beweging, te lang rechtstaan of slechte bloedcirculatie. Eén vrouw op twee en één man op vier klaagt erover, vooral na de leeftijd van 60. De weefsels moeten worden gedraineerd om erger te voorkomen.

De oplossing. Verstuif iedere avond koel water op uw benen, van uw voeten tot uw taille. Masseer uw benen met olie tegen vochtophoping of een drainerende benengel met rode wijnstok, cafeïne en menthol.

Tip: bewaar de tube in de koelkast. Zo zorgt ze voor onmiddellijke koelte en ontzwelling.

Weetje. Wat ook uw bedoeling is (huid reinigen, peeling of hydratatie), masseer het product altijd van de enkels naar de taille, zoals bij een lymfedrainage. U stimuleert de bloedcirculatie, zorgt voor slankere benen en gaat vochtophoping tegen.

Info: Biotherm en Sisley in de parfumerie – Babor, www.babor.be – Bio-Oil, www.bio-oil.com – Caudalie, Hansaplast, La Roche-Posay en RainPharma in de apotheek en drogisterij – Nivea in de super- en hypermarkt – Thalgo in schoonheidsinstituten, www.thalgo.fr

Virginie Draelants

Partner Content