Lezersforum

deze rubriek is er voor u! Wilt u uw mening over gelijk welk onderwerp meedelen? Schrijf, fax of mail naar: Plus Magazine-Lezersforum, Raketstraat 50 bus 10, 1130 Brussel. Fax: 02 702 46 02, e-mail: redactie@plusmagazine.be. Anonieme brieven of mails worden nooit opgenomen en de redactie behoudt zich het recht voor lezersbrieven in te korten.

Liever service dan prijzenslag

We hebben veel opgestoken van uw tips tegen de dure winter ( Plus Magazine november). Ik volg u echter niet als u ons aanraadt maximaal van de prijzenslag in de warenhuisketens te profiteren. Die maakt me juist bang. Waar gaan onze (klein)kinderen nog werk vinden als de winkels steeds goedkopere waren moeten aanbieden? Het personeel is nu al het slachtoffer: meer presteren met minder mensen, geen vaste aanwervingen en een zo laag mogelijk loon. Ik betaal liever wat meer voor de service die je in sommige winkels nog krijgt. Misschien vindt mijn kleinkind hier dan ook nog werk.

Militairen bij de 101

De ministers De Wael en Flahaut willen de 101-centrales laten bemannen door overtollige militairen vanaf veertig jaar. Wat moet de politie dan doen met zijn eigen oudere agenten? Moeten die dan hard blijven rennen bij interventies tot hun pensioen, terwijl de militairen in hun stoel achter hun computerscherm zitten?

Niets bijverdienen?

Mag ik eens aandacht vragen voor de weduwen en weduwnaars die moeten rondkomen met een overlevingspensioen? Velen hebben het lastig om de eindjes aan elkaar te knopen. Zowel Frank Vandenbroucke als Bruno Tobback hebben beloofd het overlevingspensioen te verhogen, maar ik zie geen verandering. Gepensioneerden mogen bijverdienen, weduwen en weduwnaars niet.

Antwoord van de redactie: uw laatste opmerking is niet correct. Wie uitsluitend leeft van een overlevingspensioen mag vanaf 65 jaar evenveel bijverdienen als gepensioneerden. Wie nog geen 65 is, mag per jaar bruto A 14.843,14 bijverdienen (met kinderen ten laste A 18.553,93).

Met alle plezier gestopt op 52 jaar

Op mijn 17de ben ik kostwinner geworden voor een gezin waar toen nog acht kinderen thuis woonden. De zaak van mijn vader was failliet gegaan en hij vond dat het nu mijn beurt was om voor het gezinsinkomen te zorgen. Mijn zeven oudere broers en zussen waren getrouwd of de problemen thuis ontvlucht. Met een leercontract heb ik het vak van houtsnijder geleerd. Ik werkte van 7 uur ’s morgens tot 9 uur ’s avonds. Op zaterdag en op vele zondagen kluste ik bij om gereedschap te kunnen kopen en mijn moeder iets extra’s te gunnen. Toen ik 36 werd, kon ik in een metaalverwerkend bedrijf beginnen. Toen ik hier op mijn 52ste de kans kreeg met brugpensioen te gaan, heb ik geen ogenblik geaarzeld. Mijn generatie (ik ben nu 65) heeft voor drie groepen pensioenbijdragen betaald: voor onszelf, voor mensen die nooit betaald hadden (omdat het systeem nog niet bestond) en voor hen die maar gedurende een deel van hun loopbaan hebben bijgedragen.

Praatgroepen rond rouw en eenzaamheid

Bij het artikel Na de rouw: opnieuw genieten van het leven ( Plus Magazine november) vermeldt u 2 adressen van praatgroepen. Onze vereniging (WW) bestaat al 25 jaar en telt 27 afdelingen in heel Vlaanderen. We zijn pluralistisch en organiseren vrijwel elk weekend een activiteit. Voor meer informatie: tel. 051 58 08 85.

Vertel ons uw mening : Zijn middelen tegen veroudering iets voor u?

Er is tegenwoordig geen gebrek aan middelen om de veroudering af te remmen. Gebruikt u zulke producten? Helpen ze? Hebt u al een beroep gedaan op esthetische chirurgie? Of vindt u dat allemaal peperdure lapmiddelen in een wanhopige poging om eeuwig jong te blijven?

Stuur uw mening en ervaring vóór 2 januari 2006 naar Plus Magazine, Thema van de Maand-Antiveroudering, Raketstraat 50 bus 10, 1130 Brussel, fax: 02 702 46 02, e-mail: redactie@plusmagazine.be

Of, eenvoudiger en sneller: reageer via onze website www.plusmagazine.be (klik op ‘Lezersoproep’).

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content