Lezen om te leren

Een vrij moment? Dan is het tijd om een boek te nemen en iets te leren over vroeger. Over de Middeleeuwen vol mystiek, over 100 jaar luchtvaart, over leven en lijden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Kapitein, Jan De Hartog, uitg. Signature, 372 p., a 22,95

Vliegen. Een eeuw luchtvaart, R.G. Grant,

uitg. Lannoo/Het Spectrum, 440 p.,

groot formaat, a 49,95

Zeven wegen naar de hel,

Donald R. Burgett, uitgeverij M, 286 p., a 14,95

Het gevecht van de kapitein

De Nederlandse uitgeverij Signature besloot enkele boeken van de vorig jaar overleden auteur Jan de Hartog (88) opnieuw uit te geven. De schrijver die internationaal doorbrak met de Engelse ver-taling van zijn in 1940 gepubliceerde boek Hollands Glorie maakte van de scheepvaart zijn favoriete thema. Dat is ook het geval in De Kapitein, het boek dat in 1966 zijn grootste commerciële succes werd. In de V. S. gingen van het Engelstalige The Captain meer dan 1 miljoen exemplaren over de toonbank.

Marinus Harinxma komt in de crisisjaren toevallig als stuurmansleerling op een sleepboot terecht. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog wordt hij schipper op de grootste sleepboot die tot dan toe gebouwd werd. Met die boot wordt hij ingezet op de gevaarlijke en gevreesde konvooiroute naar Moermansk. Harinxma moet proberen zijn onervaren bemanning heelhuids door alle gevaren heen te loodsen. Een gevecht dat later als heldendaad de geschiedenis zal ingaan.

Het lot van de katharen

Het geheim van Montségur is een aangrijpende historische roman die zich afspeelt in het middeleeuwse Frankrijk. Net buiten het stadje Béziers, waarvan de gehele bevolking werd uitgemoord, doolt Jeanne, een klein meisje in een bebloed jurkje, verloren rond. Ze wordt liefdevol opgenomen door Esclarmonde die haar opvoedt als een eigen dochter, volgens de levenswijze van de katharen. Jeanne beleeft een heerlijke jeugd tot ze op haar dertiende naar Montségur wordt gestuurd. De Inquisitie is volop aan de gang en de katholieke kerk zet alle middelen in om de katharen uit te roeien. Wanneer ook fort Montségur belegerd wordt, moet Jeanne de schat van de katharen veilig stellen. Opnieuw rest haar niets ander meer dan eenzaam en berooid rond te zwerven. Realiteit en romantiek in een spannend boek.

Het geheim van Montségur, Sophy Burnham, uitg. Van Holkema & Warendorf, 336 p., euro 15,99

100 jaar vrij als een vogel

De uitvinding van de interne verbrandingsmotor aan het eind van de 19de eeuw opende tal van nieuwe mogelijkheden voor het vervoer. Begin 20ste eeuw werd de auto een geduchte concurrent voor het paard. Maar het vervoer zou nog veel ingrijpender veranderen door de uitvinding van het vliegtuig. Eerst waagden vliegeniers zich met gevaar voor eigen leven in wankele gevaartes. Spoedig werden die evenwel vervangen door betrouwbare machines. Tegen het eind van de jaren 50 had het vliegtuig de trein en het stoomschip als favoriete vervoermiddel voor reizigers verdrongen. Toen rond 1975 efficiënte straalvliegtuigen hun intrede deden, werd vliegen bovendien betaalbaar voor iedereen. Zo’n honderd jaar nadat de gebroeders Wright de eerste gecontroleerde vlucht maakten met een gemotoriseerd vliegtuig, zijn lucht- en ruimtevaart instrumenten geworden die ons dagelijks leven mee bepalen.

Dit boek brengt het verhaal van de verovering van het luchtruim, van de eerste ballonvaarten tot de ruimtependel. De teksten worden geïllustreerd met prachtig historisch en actueel fotomateriaal.

Overleven in oorlogstijd

Van de landing in Normandië tot de val van Berlijn, Donald R. Burgett, auteur van het boek Zeven wegen naar de hel, maakte het allemaal persoonlijk mee. Zijn ervaringen als lid van de Screaming Eagles, de 101ste Luchtlandingsdivisie, bieden een onthutsende persoonlijke kijk op de oorlogs- handelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Burgett sleept u mee naar het slagveld. Hij laat u voelen wat het is om na tweeënzeventig dagen zonder onderbreking verwikkeld te zijn in gruwelijke man-tegen-mangevechten, tot op het bot verkild en hongerig betrokken te raken bij de belangrijke slag om Bastogne.

A Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content